Marktrapport Hongarije: kansen in de digitale gezondheidszorg

Laatst gecontroleerd op:
30 januari 2024
Gepubliceerd op:
5 juli 2021

Hoe ziet de (digitale) gezondheidszorg in Hongarije eruit? En welke kansen biedt deze sector voor Nederlandse bedrijven met innovatieve, technologische producten en diensten? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het rapport 'E-health sector in the Hungarian Healthcare System'. Vraag het rapport aan via het formulier op deze pagina.

Rapport 'E-health sector in the Hungarian Healthcare System'

De Nederlandse ambassade in Boedapest publiceerde in mei 2021 het Engelstalige rapport 'E-health sector in the Hungarian Healthcare System'. Het rapport beschrijft de volgende thema's in deze Hongaarse sector:

  • de huidige situatie van de publieke (digitale) gezondheidszorg;
  • ontwikkelingen in de particuliere gezondheidszorgmarkt;
  • trends in vraag en aanbod in de digitale gezondheidszorg;
  • innovatie in de digitale gezondheidszorg;
  • de grootste veranderingen in wetten en regels.

Ruimte voor investeringen

De coronapandemie heeft de gezondheidszorg in Hongarije sterk veranderd. De Hongaarse overheid zet in op modernisatie van deze sector. Daarnaast is er ook aandacht voor het tekort aan (en onderbetaling van) gekwalificeerd zorgpersoneel. Aan de andere kant stijgt het gemiddelde inkomen en gaven consumenten de afgelopen jaren flink meer uit aan gezondheidszorg. Dit stimuleert private investeringen en maakt Hongarije een interessante markt voor Nederlandse bedrijven.

Ook besteedt de Hongaarse overheid € 2,4 miljard aan EU-fondsen aan verbetering van de gezondheidszorg. Dit is goed voor maar liefst 34% van het totale budget. Het doel is om de zorg efficiënter te maken en de volksgezondheid te verbeteren. Dit wil de Hongaarse overheid doen door onder meer eerstelijnszorg door te ontwikkelen, patiëntenzorg dichtbij huis uit te breiden, en de rol van huisartsen te versterken.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Het publieke zorgstelsel in Hongarije voldoet nog niet aan de moderne eisen. Hierdoor liggen er veel kansen voor Nederlandse bedrijven in particuliere ziekenhuisvoorzieningen en zorgverzekeringen.

Infrastructuur en bouw ziekenhuis

In de afgelopen jaren zijn er veel programma's gestart om de infrastructuur en financiering van de openbare gezondheidszorg te verbeteren. Een hiervan is 'Healthy Budapest'. In dit programma staat onder andere de bouw van een nieuw, technologisch ver ontwikkeld ziekenhuis in Boedapest gepland.

E-health en zorg op afstand

Tot voor kort werd e-health nog niet veel gebruikt in Hongarije. Door de coronapandemie kwam er snel behoefte aan telegeneeskunde en e-healthtoepassingen. Teleconsulting was wettelijk gezien al mogelijk, waardoor de digitale gezondheidszorgmarkt en zijn infrastructuur een enorme impuls kregen.

Dit is onder meer te zien in de Hongaarse ouderenzorg. Deze sector heeft nog geen hoog niveau en is toe aan verbetering. Door vergrijzing neemt de vraag naar nieuwe technologieën toe. Denk aan systemen voor zorg op afstand, waarin vooral particuliere zorgverleners geïnteresseerd zijn.

Onderzoek en samenwerking

De Hongaarse strategie voor kunstmatige intelligentie (AI) benadrukt digitale gezondheidszorg als een van de belangrijkste gebieden voor toekomstig onderzoek (R&D) en innovatie. Het digitale Hongaarse welzijnsprogramma beschrijft ook de opkomst van digitale producten en diensten. Denk aan consulten op afstand en het thuis monitoren van chronische patiënten. Hier liggen kansen voor samenwerking met Nederlandse ziekenhuizen, universiteiten en bedrijven.

3 tips voor de Hongaarse markt

1. Neem contact op met de ambassade

Neem contact op met de Nederlandse ambassade in Boedapest om het plaatselijke ondernemersnetwerk en relevante spelers in deze sector te leren kennen.

2. Leer de Hongaarse cultuur goed kennen

Om de markt met succes te betreden, heeft u kennis nodig van de unieke cultuur en de bedrijfsprocessen in Hongarije. Bekijk onze zakelijke do's-and-don'ts voor Hongarije.

3. Neem deel aan evenementen

Meedoen aan (online) internationale beurzen en handelsmissies kan een goede eerste springplank zijn naar de Hongaarse markt voor digitale gezondheidszorg.

Vraag direct gratis het marktrapport aan

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen. Vul het formulier in en ontvang het rapport direct gratis in uw mailbox. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?