Marktrapport Ierland: kansen voor wind op zee, havenontwikkeling en waterstof

Gepubliceerd op:
19 december 2022
Laatst gecontroleerd op:
20 december 2022

Ontdek uw kansen in Ierland voor de sectoren (floating) wind op zee, havenontwikkeling en groene waterstof. De Nederlandse ambassade in Dublin liet in 2022 een marktverkenning uitvoeren. Lees de samenvatting en ontvang gratis het rapport. 

Ierse ambities voor wind op zee

Ierland heeft ambitieuze plannen voor de ontwikkeling van wind op zee. Het potentieel voor de komende 30 jaar wordt geschat op 70-100 GW. Dit geldt voor zowel bottom-fixed als floating offshore wind.

Tegelijk ligt er een grote opgave om de haveninfrastructuur te ontwikkelen en gereed te maken voor offshore wind. Meerdere projecten zijn ontwikkeld langs de oost-, zuid- en westkust van Ierland.

Met de ontwikkeling van wind op zee zal er meer energie worden opgewekt dan Ierland zelf nodig heeft. Daarom kijkt het land ook naar de ontwikkeling van groene waterstof als energiedrager. Niet alleen voor eigen gebruik, maar vooral ook als exportproduct.

Kansen voor Nederlandse ondernemers in Ierland

Ierse supply chain wind op zee

De Ierse leveringsketen voor wind op zee is nog onvoldoende ontwikkeld om de eigen plannen te kunnen uitvoeren. Dit biedt in de hele supply chain grote kansen voor Nederlandse bedrijven.

Producten en diensten voor uitbreiding havens

Uitbreiding van Ierse havens is nodig om offshore activiteiten te ondersteunen en faciliteren. Ook hier is er een grote vraag naar internationale (Nederlandse) producten en diensten.

Kennis en ervaring met waterstof

Nationale vraag naar groene waterstof is laag in Ierland. Dat komt door het ontbreken van zware industrie. De toekomstige uitrol van windenergie op zee gaat zorgen voor grote exportmogelijkheden van waterstof. Dit biedt volop kansen voor Nederlandse kennis en ervaring met waterstof (opslag, infrastructuur, transport corridors).

Ontvang het marktrapport gratis

Het marktrapport Rapport 'Opportunities for Offshore Wind, Green Hydrogen and Port Development in Ireland' gaat uitgebreid in op de Nederlandse kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen. Vul het onderstaande formulier in en ontvang het volledige rapport direct gratis in uw mailbox. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?