Marktrapport Indonesië: kansen in de gezondheidszorg

Gepubliceerd op:
15 oktober 2021
Laatst gecontroleerd op:
18 oktober 2021

Hoe ziet de digitale gezondheidszorg eruit in Indonesië en welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het kansenrapport 'Indonesian Healthcare Market Study'.

Het rapport is uitgevoerd door lokale consultant Ravenry in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse ambassade in Jakarta. Daarnaast was Task Force Health Care inhoudelijk betrokken. U kunt het rapport opvragen via de aanvraagbuttons op deze pagina.

Rapport 'Indonesian Healthcare Market Study'

In september 2021 is het marktrapport 'Indonesian Healthcare Market Study' opgeleverd, over kansen in de Indonesische zorgsector. De belangrijkste onderzoeksvraag in dit rapport is: Welke kansen zijn er voor Nederlandse bedrijven met focus op medical devices, zorginfrastructuur en ouderenzorg, in de Indonesische zorgsector? De resultaten van dit rapport zijn bedoeld voor Nederlandse bedrijven met interesse in zakendoen in Indonesië. Daarnaast worden de resultaten uit dit rapport gebruikt als input voor toekomstige activiteiten (bijvoorbeeld handelsmissies) in Indonesië binnen het lopende publiek-private programma Connected Care ASEAN.

Achtergrond gezondheidszorg in Indonesië

Hoewel Indonesië sociaal economisch flinke vooruitgang heeft geboekt, bestaan er nog steeds grote uitdagingen in de gezondheidszorg zoals:

  • Beperkte toegankelijkheid tot de zorg, doordat Indonesië uit verschillende eilanden bestaat. De meeste gezondheidsinfrastructuur is geconcentreerd op het eiland Java.
  • Er is een tekort aan werknemers in de gezondheidszorg. Vooral het tekort aan huisartsen is nijpend. Het verschil in aantal huisartsen per 100.000 inwoners tussen stedelijke gebieden, zoals West-Java (1:11) en afgelegen gebieden, zoals de Bangka Belitung-eilanden (1:269) is enorm.
  • Het is nog niet gelukt om een uniform elektronisch medisch dossiersysteem in te voeren waar alle zorgverleners gebruik van kunnen maken.

Veel welgestelde Indonesiërs reizen om bovenstaande redenen nog vaak af naar Maleisië of Singapore voor medische behandelingen. Voor Nederlandse bedrijven biedt dit interessante kansen.

Kansen voor Nederlandse bedrijven in de digitale gezondheidszorg

Preventieve zorg

De vraag naar preventieve zorg stijgt in stedelijke gebieden. Ook is er steeds meer behoefte aan digitale medische apparaten die aandoeningen kunnen opsporen of monitoren. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.

Woningen voor ouderen

Indonesië heeft ook een omvangrijke oude bevolking. In het verleden werd wonen in verpleeghuizen voor senioren cultureel niet geaccepteerd, maar de recente trend in bouw van luxe seniorenwoningen brengt verandering in dit beeld. Hierdoor ontstaan kansen voor Nederlandse ondernemers in deze sector.

Kansen verzilveren

Dit rapport biedt lezers een concreet stappenplan om kansen te verzilveren. Daarnaast geeft het rapport specifieke handvatten voor bedrijven die:

  • een geïntegreerd softwareplatform op willen zetten. Denk aan tips als: 'definieer uw producten en diensten op basis van Indonesische regelgeving'.
  • een 'turnkey'-zorgproject (fysiek en digitale infrastructuur) willen ontwikkelen Denk aan tips als: 'stel vast wat voor type eigenaarschap er van toepassing is op het ziekenhuis en de locatie waar u mee wilt werken'.

3 tips voor de Indonesische markt

1. Vind een betrouwbare en capabele lokale partner

Als u met succes de Indonesische digitale gezondheidsmarkt wilt betreden, is het aan te bevelen om met een lokaal bedrijf samen te werken. Hierover leest u meer in het rapport.

2. Neem deel aan evenementen

Deelname aan internationale beurzen en handelsmissies kan een goede eerste springplank zijn naar de Indonesische gezondheidszorgsector.

3. Neem contact op met de ambassade

De ambassade in Jakarta heeft uitgebreide kennis van de Indonesische markt en een groot lokaal netwerk. De medewerkers van de ambassade kunnen u helpen bij het leggen van de juiste contacten in de gezondheidszorg. Vergroot uw kansen in Indonesië door contact op te nemen met de ambassade in Jakarta.

Meer weten?

Gratis het marktrapport ontvangen?

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?