Zakencultuur in Slovenië

Gepubliceerd op:
20 februari 2020

Wilt u weten hoe de zakencultuur is in Slovenië? Deze praktische do's-and-don'ts wijzen u de weg in de zakelijke etiquette van Slovenië.

Tips voor de zakencultuur in Slovenië

Begroet op de juiste manier

Schud elkaar bij een 1e ontmoeting de handen. Kijk Slovenen hierbij aan, want iemand die wegkijkt of een blik vermijdt kan onbetrouwbaar overkomen. Spreek de zakenpartner aan met "Gospa" (mevrouw), "Gospodièna" (jonge of ongetrouwde vrouw) of "Gospod" (meneer). Academische titels, gevolgd door de achternaam, zijn ook normaal. Gebruik pas voornamen als de zakenpartner aangeeft dat dit mag.

Neem de tijd voor zakenrelaties

Een goede zakenrelatie opbouwen met persoonlijk contact is belangrijk is voor Slovenen. Zij doen graag zaken met mensen die zij kennen en vertrouwen. Daarnaast zijn Slovenen ook gereserveerd en indirect. Neem dus de tijd, want het duurt even voordat de relatie opgebouwd is. Een goede ijsbreker bij een 1e gesprek is interesse tonen in Slovenië als land.

Onderschat de hiërarchie niet

Het management neemt de belangrijkste beslissingen in Slovenië. Hoewel de mening van elke werknemer gewaardeerd wordt, is het daarom belangrijk met de juiste persoon binnen een bedrijf te onderhandelen. Anders mag de gesprekspartner misschien geen beslissingen nemen.

Kom niet te sterk over

Een agressieve verkoop- of onderhandeltactiek komt niet goed over bij Slovenen. Zij zijn erg beleefd en vermijden liever confrontatie. Zo onderbreken ze een spreker niet snel. Wees daarom juist bescheiden. Slovenen houden er niet van als zakenpartners opscheppen over hun prestaties.

Vragen over ondernemen in Slovenië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?