Zakencultuur in Slovenië

Gepubliceerd op:
20 februari 2020
Laatst gecontroleerd op:
15 maart 2023

Wilt u weten hoe de zakencultuur is in Slovenië? Deze praktische do's-and-don'ts wijzen u de weg in de zakelijke etiquette van Slovenië.

Tips voor de zakencultuur in Slovenië

Begroet op de juiste manier

Schud elkaar bij een 1e ontmoeting de handen. Kijk Slovenen hierbij aan, want iemand die wegkijkt of een blik vermijdt kan onbetrouwbaar overkomen. Spreek de zakenpartner aan met "Gospa" (mevrouw), "Gospodicna" (jonge of ongetrouwde vrouw) of "Gospod" (meneer). Academische titels, gevolgd door de achternaam, zijn ook normaal. Gebruik pas voornamen als de zakenpartner aangeeft dat dit mag.

Neem de tijd voor zakenrelaties

Een goede zakenrelatie opbouwen met persoonlijk contact is erg belangrijk is voor Slovenen. Zij doen graag zaken met mensen die zij kennen en vertrouwen. Daarnaast kunnen Slovenen ook een beetje gereserveerd en indirect zijn. Neem dus de tijd, want het duurt even voordat de relatie opgebouwd is. Een goede ijsbreker bij een 1e gesprek is interesse tonen in Slovenië als land, de natuur en cultuur. Slovenen zijn hier erg trots op. Zodra de relatie is opgebouwd, kunnen Slovenen erg direct zijn tijdens het zakendoen.

Informeer goed bij onderhandelingen

Slovenen willen graag alle informatie over een deal hebben, voordat zij een besluit nemen. Ze vinden het belangrijk om eerst goed de toegevoegde waarde en winst voor zichzelf te berekenen. Informeer hen daarom goed over alle aspecten van de deal.

Weet welke taal de zakenpartner spreekt

Hoewel de meeste zakenmensen goed Engels spreken, is het slim om van tevoren te checken welke taal de zakenpartner spreekt. De officiële taal is Sloveens, maar mensen spreken ook Italiaans (in het zuiden en westen) en Hongaars (in het noordoosten). Veel Slovenen spreken ook vloeiend Duits, Servisch en Kroatisch. Regel een tolk indien nodig.

Onderschat de hiërarchie niet

Het management neemt de belangrijkste beslissingen in Slovenië. Hoewel de mening van elke werknemer gewaardeerd wordt, is het daarom belangrijk met de juiste persoon binnen een bedrijf te onderhandelen. Anders mag de gesprekspartner misschien geen beslissingen nemen.

Kom niet te sterk over

Een agressieve verkoop- of onderhandeltactiek komt niet goed over bij Slovenen. Zij zijn erg beleefd en vermijden liever confrontatie. Zo onderbreken ze een spreker niet snel. Wees daarom juist bescheiden. Slovenen houden er niet van als zakenpartners opscheppen over hun prestaties.

Weiger geen eetafspraken

Slovenen zijn erg trots op hun keuken. Ze maken dan ook graag sociaal contact tijdens een eetafspraak in een goed restaurant. Weiger daarom geen uitnodigingen om te gaan lunchen of dineren.

Geef geen grote relatiegeschenken

Het uitwisselen van relatiegeschenken is niet gebruikelijk in Slovenië. Een klein presentje kan wel, maar houdt het klein. Goede keuzes zijn een typisch souvenir uit Nederland, bloemen of een fles wijn.

Vragen over ondernemen in Slovenië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?