Zakendoen in Slovenië
Slovenië is een klein land met dichte bossen en indrukwekkende bergen. Maar is het zakelijke klimaat even aantrekkelijk als de natuur? Als u wilt weten hoe u zakendoet in Slovenië, waar de kansen liggen en hoe u internationaal maatschappelijk verantwoord onderneemt, lees dan verder. Wij helpen u op weg.
Inwoners en maatschappij
Als u zaken wilt doen in Slovenië, is het goed om de politieke achtergrond te kennen van deze parlementaire republiek. Het huidige Slovenië viel lange tijd grotendeels onder Oostenrijkse heersers. Na de Tweede Wereldoorlog was Slovenië bijna 50 jaar onderdeel van de communistische staat Joegoslavië, die in die periode verschillende namen had. Begin jaren 90 viel Joegoslavië uiteen. Slovenië verklaarde zich in 1991 onafhankelijk en stapte over naar een meer democratische staatsvorm.
In de 21e eeuw verbond het land zich zowel politiek als economisch nauwer met West-Europa. In 2004 trad Slovenië toe tot de Europese Unie en de NAVO. Sinds 2007 gebruikt het land de euromunt.
In Slovenië wonen zo'n 2,1 miljoen mensen (2021). In het land wonen vooral etnische Slovenen (83%). De grootste etnische minderheden zijn Kroaten (1,8%), Serviërs (2%) en moslims, waaronder Bosniakken (1,6%). Ook wonen er relatief veel Roma, Hongaren en Italianen in Slovenië. De officiële taal is Sloveens. Ruim de helft van de bevolking is katholiek. De hoofdstad van Slovenië is Ljubljana.
Na de onafhankelijkheid ontwikkelde Slovenië zich tot een redelijk stabiele en welvarende economie. Dit trok in de jaren 90 veel migranten aan uit andere Balkanlanden.
Economie
De dienstensector draagt het meeste bij aan het bbp in Slovenië. Het toerisme speelt daarin van oudsher een rol. Verder zijn ook de productie en export van medicijnen, auto's en auto-onderdelen belangrijk. De Sloveense economie groeit bijna elk jaar stabiel sinds de toetreding tot de EU. De grootste handelspartners van Slovenië zijn Zwitserland, Italië, Duitsland en Oostenrijk.
De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne hadden ook in Slovenië negatieve invloed op de economie. Toch groeit de Sloveense economie sinds 2021 elk jaar. Wel kreeg het land in augustus 2023 te maken met zware overstromingen, die veel schade aanrichtten. Hierdoor gaven huishoudens minder uit. Deels hierdoor verwacht de Europese Commissie (EC) dat de economie in 2023 met 1,6% groeit.
Deze groei versnelt waarschijnlijk naar 2,3% in 2024 en 2,6% in 2025. Dit heeft verschillende oorzaken. Ten eerste zorgt het herstel van de overstromingsschade voor extra werk. Opstekers voor huishoudens zijn dat de inflatie langzaam blijft dalen, meer mensen een baan krijgen, en de reële lonen stijgen. Ten slotte laten ook de overheidsfinanciën een positieve ontwikkeling zien.
Meer informatie
- Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, Slovenia Economic Snapshot
- Europese Commissie, Economic Forecast Slovenia.
Handel Nederland - Slovenië
In 2023 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Slovenië € 55,0 miljoen.
Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers:
- Bekijk het overzicht van de handel tussen Slovenië en Nederland op Trademap van het International Trade Center (ITC). Via criteria kunt u 'import' of 'export' aanpassen.
- Bekijk de website van het Centraal Bureau voor Statistiek voor informatie over de handel met Slovenië.
- U vindt het bruto nationaal product, economische groei, demografische gegevens en meer in onze factsheet over Slovenië.
Zakelijke kansen
In Slovenië liggen verschillende zakelijke kansen, bijvoorbeeld in de sectoren waterbeheer, infrastructuur en transport, en energie. We lichten er een paar voor u uit.
Duurzame energie
Slovenië wil dat in 2030 45% van haar energie uit duurzame bronnen komt. Daarom zijn er veel stimuleringsmaatregelen voor investeringen in deze sector. Dit biedt veel kansen voor Nederlandse bedrijven, onder meer voor:
- installatie van zonnepanelen;
- uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk;
- installatie van laadpalen en laadstations voor elektrische auto's;
- energie-opslag, zowel grootschalig als kleinschalig;
- geothermische energie-opwekking uit water;
- productie of levering van biobrandstoffen.
Meer weten? Het rapport 'Market analysis on solar and biobased energy for Croatia and Slovenia' (oktober 2021) biedt uitgebreide informatie. Het beschrijft specifiek de sectoren zonne-energie en bio-energie, inclusief de zakelijke kansen en risico's.
Lees de samenvatting en vraag het rapport direct gratis aan.
Landbouw
Slovenië is niet zelfvoorzienend in groente en fruit. De Sloveense landbouw voldeed in 2023 aan 33% van de vraag naar groente en 16% aan de vraag naar fruit. Om de productie te verhogen, is er in Slovenië steeds meer vraag naar innovatieve landbouwtechnologie en -kennis. Nederlandse bedrijven kunnen hierop inspelen met circulaire en duurzame oplossingen.
De Nederlandse ambassade ziet vooral zakelijke kansen op het gebied van:
- groenteteelt
- irrigatie
- duurzame landbouw
Waterstof
Slovenië is volop bezig met waterstofprojecten. Het werkt hiervoor ook samen met buurlanden Kroatië en Italië. Daarnaast werkt Slovenië aan een nationale waterstofstrategie. Als deze klaar is, kan het land aanspraak maken op bepaalde EU-fondsen.
Kansen voor Nederlandse bedrijven liggen op het gebied van:
- transport en opslag van waterstof;
- productie van brandstofcellen;
- investeringen in start-ups.
Vragen? Neem contact met ons op
Heeft u vragen over deze zakelijke kansen in Slovenië? Of wilt u de mogelijkheden binnen een andere Sloveense sector verkennen? Neem contact op met onze landenadviseurs voor Slovenië. Zij helpen u graag verder.
Ondernemen in Slovenië
Voldoen aan EU-wetgeving
In Slovenië geldt bij het zakendoen in principe dezelfde EU-wetgeving als in Nederland. Bekijk onze informatie over wetten en regels in de EU waar u mee te maken kunt krijgen.
Handige gidsen en organisaties
Zowel de Sloveense overheid als commerciële partijen bieden gratis praktische gidsen en informatie over zakendoen in Slovenië. Zo leert u meer over bijvoorbeeld een bedrijf starten, sectorinformatie en investeringskansen in Slovenië.
- SPIRIT Slovenia informeert buitenlandse ondernemers over investeren.
- De investeringsgids Doing business in Slovenia van UHY (2022) vat belangrijke informatie samen over zakendoen in Slovenië, waaronder belastingen.
- Healy Consultants geeft een handig overzicht van verschillende bedrijfsvormen.
- De Chamber of Commerce and Industry of Slovenia biedt een overzicht van zakelijke beurzen en evenementen in Slovenië (pdf).
Hulp bij financiering
Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.
Kijk ook in de subsidiewijzer welke subsidies voor zakendoen in Slovenië er zijn.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.
De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onderzoek de risico's
Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.
- MVO Risico Checker (MVO Nederland)
- Corruption Perceptions Index (Transparency International)
- Human Development Index (Verenigde Naties) - Kies het land bovenaan in het uitklapveld.
- Status van conflicten (Crisis Group)
- ThinkHazard (Wereldbank)
- Reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken) - Vul het land in.
Meer weten of hulp nodig?
- Bekijk onze informatie over internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen.
- Het MVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Exportregels
Slovenië is als EU-lid een onderdeel van de gemeenschappelijke markt, waar vrij verkeer van goederen geldt. Als u exporteert naar Slovenië, gelden dezelfde exportregels als voor andere EU-landen. De volgende bronnen wijzen u de weg in de belangrijkste EU-wetten en -regels.
Belastingen: btw en accijns
Op het gebied van btw moet u in Slovenië rekening houden met zowel EU-regels als de Sloveense regels. Bekijk voor meer informatie:
- EU-regels: op onze website leest u meer over btw en accijns.
- Sloveense regels: neem contact op met de Sloveense Belastingdienst of bekijk de informatie van de Financiële Administratie van Slovenië onder 'Instructions & explanations'.
Voor accijnsgoederen gelden ook Europese regels. Bekijk de volgende websites voor meer informatie:
- Ontdek wie die accijns moet betalen bij export met de accijnstool van de Europese Commissie.
- Informatie over regels rond het verzenden en ontvangen van accijnsgoederen vindt u bij de Belastingdienst en de Europese Commissie.
Factuureisen
Met de volgende bronnen bepaalt u aan welke factuureisen u moet voldoen:
- Belastingdienst: factureren bij zakendoen binnen de EU.
- Europese Commissie: Europese factuurregels, voor de algemene, gedeelde regels.
- Europese Commissie: Tax Communication and Information database, voor het opzoeken van de factuurregels per land, waaronder Slovenië.
Documenten en andere exportregels
Kijk bij de volgende bronnen voor meer informatie over exportregels:
- De KVK heeft meer informatie over exportdocumenten.
- De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geeft informatie over exportprocedures binnen de EU bij dierlijke producten en plantaardige producten (via de zoekhulp: vul uw product en land in).
- Exporteert u geneesmiddelen naar Slovenië? Lees dan meer over het verplichte exportcertificaat CCP op farmatec.nl.
- Exporteert u strategische goederen of diensten naar Slovenië? Dan heeft u meestal een vergunning nodig. Bij de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer (CDIU) vindt u de formulieren voor strategische goederen en strategische diensten.
- Lees meer over de regels en vrijstellingen bij tijdelijke invoer naar de Europese Unie.
Hulp van de ambassade
De ambassade in Ljubljana staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Slovenië. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.
Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels kunnen wegnemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Netherlands and You. Op de website Nederland Wereldwijd vindt u het reisadvies voor Slovenië.
Meer weten?
- Bekijk onze zakelijke do's-and-don'ts voor Slovenië.
- Kijk bij World Integrated Trade Solution (een initiatief van de Wereldbank en UNCTAD) voor statistieken over Slovenië.
- Ook op de website van het Sloveense bureau voor de Statistiek vindt u allerlei statistieken.
- Bent u zich nog aan het oriënteren? Probeer dan onze Exportwijzer.
- Bekijk gegevens zoals het bruto nationaal product, koopkracht en de munteenheid in onze Factsheet Slovenië.
Vragen over ondernemen in Slovenië?
Onze adviseurs helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken