Handel Nederland - Suriname

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
29 december 2023

Het totale handelsvolume tussen Nederland en Suriname steeg in 2022 ten opzichte van 2021. Dit komt vooral door de gestegen export (+14%). De invoer uit Suriname daalde daarentegen (-11%). Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Suriname.

Wilt u meer weten over het land Suriname, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Suriname.

Handelscijfers Nederland - Suriname

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Suriname
 Soort informatie   Bedrag   Jaartal 
Totale uitvoer € 231 miljoen   2022
Totale invoer € 24 miljoen  2022


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Suriname in de databank Statline van het CBS.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Suriname

Uitvoer vanuit Nederland naar Suriname
Productgroep  Bedrag   Jaartal 
Gespecialiseerde machines € 23 miljoen  2022
Metaalwerken  € 18 miljoen  2022
Diverse machines € 13 miljoen  2022


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Suriname bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Suriname.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Suriname over het lopende jaar. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Suriname

Invoer vanuit Suriname naar Nederland
 Productgroep   Bedrag   Jaartal 
Vis, schaal- en weekdieren  € 10 miljoen  2022
Groenten en fruit  € 3 miljoen  2022
Kurk en hout  € 3 miljoen  2022


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Suriname bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Suriname door Nederland.

Voorlopige invoercijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Suriname over het lopende jaar. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Persoonlijk advies

Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Surinaamse markt? Of wilt u sparren over uw exportplannen? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?