Zakelijke kansen in Suriname

Gepubliceerd op:
4 juni 2013
Laatst gecontroleerd op:
12 oktober 2022

De economie van Suriname biedt veel kansen. Waar liggen de meeste kansen voor u?

De economie van Suriname is grotendeels afhankelijk van de export van ruwe olie en goud. Daarnaast is ook de export van vis, rijst en bananen belangrijk voor de economie. Kansen voor Nederlandse ondernemers liggen dan ook vooral in gerelateerde sectoren: mijnbouw, olie, gas en mineralen, bouwproducten, zwaar bouwmateriaal, en automotive-onderdelen en -diensten.

Op deze pagina staan enkele sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij of wilt u meer informatie op maat? Neem dan vrijblijvend contact op met onze regio-experts.

Gevolgen van de coronacrisis in Suriname

Het coronavirus heeft een grote impact op de handel en het dagelijks leven in Suriname. De volledige economische impact per sector is echter nog niet bekend. De maatregelen die Suriname heeft getroffen – zoals reisbeperkingen – hebben in ieder geval een negatief effect op de economie. Zodra wij meer informatie hebben over de economische gevolgen, delen wij dat met u.

Op dit moment worden niet-noodzakelijke reizen naar Suriname afgeraden. Wilt u voor zaken naar Suriname reizen? Kijk op Nederland Wereldwijd voor het reisadvies en de meest recente informatie over coronamaatregelen in Suriname.

Wat we nu weten

Het land kampt mede als gevolg van het coronavirus momenteel met een zware economische crisis. Sinds April springt het Internationaal Monetair Fonds bij en kan Suriname rekenen op een steunpakket van € 578 miljoen, na het afspreken van een economisch hervormingsprogramma. Ondanks de financiële ondersteuning blijft de uitdaging groot. Hoewel er steeds meer mensen gevaccineerd zijn, grijpt de gamma-variant uit Brazilië om zich heen en ook de Delta-variant is inmiddels gearriveerd.

Webinar over kansen in Suriname

Wilt u weten welke investeringsmogelijkheden er zijn in de verschillende sectoren in Suriname? Of wat het beleid van de nieuwe Surinaamse regering betekent voor de handel tussen Nederland en Suriname? Bekijk dan de video van het Surinaams - Nederlands Business Forum 2020.

Olie en gas

Suriname produceert gemiddeld 17.000 vaten olie per dag. Na Trinidad en Tobago en Cuba is Suriname de grootste olieproducent van de Cariben. Met de recente olievondsten en de schatting van nog te ontdekken commercieel winbare olievelden, kan Suriname een enorme ontwikkeling doormaken, 

Investeerders kunnen meedoen aan de oliewinning door een petroleumovereenkomst aan te gaan met het staatsbedrijf Staatsolie. Er zijn grote investeringen nodig, hierdoor liggen er vooral investeringskansen voor grote multinationals in de oliesector. Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Total en Apache hebben de rechten om in het Guyana Basin in Suriname te exploreren. Dit biedt kansen voor de toeleverende olie en gas sectoren. 

Voor meer informatie over de oliesector kunt u gratis en vrijblijvend contact opnemen met onze landenspecialisten.

Infrastructuur

Momenteel beslaat het wegennet van Suriname uit zo'n 9000 km, maar een klein deel daarvan is verhard. Vooral in de regentijd zijn veel onverharde wegen zeer slecht begaanbaar. 
Voor het vlot trekken van de Surinaamse economie is een goede infrastructuur nodig. De Surinaamse overheid heeft daarom besloten veel te investeren in deze sector. Ook wil het land investeren in technologie en verbetering van lucht- en watertransportsystemen.

De afgelopen jaren zijn er vooral veel investeringen geweest vanuit China. Maar President Santokhi gaf in gesprek met Rutte aan dat hij geïnteresseerd is in Nederlandse kennis van het bouwen van dijken en het baggeren. 

Outsourcing van klantenservices

Steeds meer Nederlandse bedrijven kiezen ervoor een gedeelte van hun klantenservice in Suriname te plaatsen via de outsourcingsbranche. Deze branche is al een aantal jaar hard aan het groeien. Uitbesteden naar Suriname heeft veel voordelen: lagere arbeidskosten, tijdsverschil waardoor hun diensten langer kunnen worden aangeboden, en (vooral) dezelfde taal. Naar schatting werken er momenteel 1.000-1.200 personen in deze sector.

Bosbouw

Suriname heeft 14,8 miljoen hectare bos. 5 miljoen hectare is aangemerkt als productiebos, waarin een kapbaar houtvolume staat van 75 miljoen m3. Het grootste deel van het geëxporteerde hout gaat onbewerkt naar Azië. Ondernemers die interesse hebben in commerciële houtkap en geen terrein bezitten, kunnen een houtkapconcessie en -vergunning aanvragen bij de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB).

Meer informatie over bosbouw in Suriname vindt u in het marktrapport Zakendoen in Suriname op NederlandWereldwijd.nl.

Landbouw

Al langere tijd wil de Surinaamse regering de landbouwsector ontwikkelen tot 'de voedselschuur van de Cariben'. Hier liggen grote kansen voor Nederlandse ondernemers. Maar deze kansen gaan ook gepaard met grote investeringen en het overwinnen van grote barrières.

Hoewel Suriname veel vruchtbare grond heeft, is goede cultivatie niet vanzelfsprekend. Het tropische klimaat zorgt ervoor dat pesten en plagen zich makkelijk kunnen verspreiden. Momenteel gebruikt het land veel pesticiden. Iets wat de toegang tot de Europese markt in de weg staat. De huidige Surinaamse regering heeft interesse in het professionaliseren van kassenteelt en heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in de Nederlandse kennis op dit gebied.

Lees hier meer over de landbouwsector in het marktrapport Zakendoen in Suriname op NederlandWereldwijd.nl.

Toerisme

De Surinaamse toerismesector staat nog in de kinderschoenen. De afgelopen 2 decennia is het toerisme naar dit land op gang gekomen. Hoewel Suriname geen witte stranden en azuurblauwe zee heeft, heeft het een aantal troeven, zoals tropische regenwouden, grote natuurparken, verschillende culturen en een binnenstad die staat aangemerkt als werelderfgoed.

De sector is nu nog niet zo groot en er is ruimte voor ontwikkeling. Er is vooral behoefte aan hotelkamers; het lage aantal kamers beperkt de groei. Toerisme is door Suriname aangemerkt als groeisector. Maar tot op heden moet de sector het vooral hebben van private initiatieven en buitenlandse financiering.

Lees verder over de toeristische sector in Suriname in het marktrapport Zakendoen in Suriname op NederlandWereldwijd.nl.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Meer weten?

Meer informatie over ondernemen in Suriname vindt u op de volgende websites:

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?