Marketing in Suriname

Gepubliceerd op:
5 juni 2013
Laatst gecontroleerd op:
2 september 2021

Suriname is met ruim 0,6 miljoen inwoners een interessante en relatief onontdekte markt voor Nederlandse ondernemers. Een goed marketingplan helpt bedrijven om succesvol zaken te doen in Suriname. Het is nuttig om de mogelijkheden goed te onderzoeken.

Suriname is lid van het Caribische handelsblok Caricom. Binnen dit blok zijn er minder beperkingen in het verkeer van goederen, diensten, personen, kapitaal en technologie. De potentiële markt is daardoor bijna net zo groot als de Nederlandse. Toch betekent dit niet dat het gemakkelijk is om veel geld te verdienen in Suriname. Doorzettingsvermogen en ondernemerschap zijn erg belangrijk om succesvol te zijn.

Hoe bereikt u de Surinaamse consument? Wij helpen u alvast op weg met enkele tips. Wilt u persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland? Neem dan contact op met een van onze regio-experts. Zij kunnen gratis onderzoek doen naar het land waarin u wilt ondernemen. Ook helpen zij bij het vinden van zakenpartners.

Producten verkopen in Suriname: wat zijn de trends?

Op dit moment kampt Suriname met een economische crisis. Mede door het coronavirus is het werkloosheidspercentage gestegen. Ook kent het land een sterke inflatie. Surinamers geven het meeste uit aan huisvesting en elektriciteit, gevolgd door voedsel en non-alcoholische dranken. Laaggeprijsde levensmiddelen zijn daarom onverminderd populair. 

Prijsbewuste kopers gaan voor goedkoop

Suriname is een importland; het overgrote deel van de levensmiddelen wordt uit het buitenland gehaald. Geld besparen is een noodzaak en vaak kiest men voor merkloze producten of budgetversies. Surinamers zijn scherp op aanbiedingen en bezoeken verschillende winkels voor de beste deal.

Welke verkoopkanalen kunt u inzetten voor uw product?

In Suriname kunt u uw product via verschillende kanalen verkopen. De distributiekanalen die het meest voorkomen, zijn groothandel (zowel particulier als vanuit de overheid) en onafhankelijke agenten of distributeurs. Ook is er de traditionele verkoop op straat.

Detailhandel nog steeds het populairst

De detailhandel in Suriname is nog steeds het meest populaire kanaal. De meeste winkels bevinden zich in en rondom Paramaribo. Ook zijn hier diverse shopping malls met westerse (luxe)merken te vinden. Mensen doen hun boodschappen bij supermarkten of de lokale convenience stores.

E-commerce in opkomst

Vrijwel iedereen in Suriname is in het bezit van een smartphone. 90% van al het internetverkeer verloopt via de mobiele telefoon. De laatste jaren is E-commerce in opkomst. Kleding, elektronica en levensmiddelen verkopen online het best. De meeste Surinaamse webshops richten zich op de verkoop van levensmiddelen of het bezorgen van boodschappen.

Social media zijn belangrijk

Door de enorme groei in smartphonegebruik zijn veel Surinamers actief op social media. Het populairste kanaal is Facebook: maar liefst 72% van de bevolking heeft een account. Naast het onderhouden van sociale contacten wordt het platform ook gebruikt om producten en diensten aan te bieden en evenementen te promoten. Om dezelfde redenen maakte ook Instagram de laatste jaren een sterke groei door. In augustus 2021 hadden 151.000 Surinamers een Instagram-account. Daarvan was 53% vrouw.

Marketing: verover de Surinaamse markt

De Surinaamse advertentiemarkt werd lange tijd gekenmerkt door traditionele advertentiekanalen. Online adverteren heeft de afgelopen jaren echter een groeispurt doorgemaakt. 

Search advertising en social advertising groeien rap

Adverteren via het internet groeit in rap tempo. Verder blijkt ook social media een effectieve manier van adverteren. Internetadvertenties bereiken vooral jongeren en mensen in de stedelijke gebieden.

Televisie- en radioreclames werken goed

Bijna elk huishouden in Suriname heeft een televisie. Het land heeft 2 staatstelevisiestations en een tiental commerciële omroepen. Ook wordt er nog veel naar de radio geluisterd. Naast een staatsradiostation zijn er een groot aantal commerciële zenders waarop geadverteerd wordt. Wel is er sprake van een langzame verschuiving naar online media.

Tijdschriften en dagbladen

De dagbladpers in Suriname bestaat uit zes kranten, waarvan vier Nederlandstalige. Hiervan is Times of Suriname met een oplage van 40.000 de grootste. Ook online nieuwswebsites als Starnieuws en Suriname Herald zijn erg populair.

Parbode is een Surinaams opiniemaandblad met reportages, achtergronden, interviews, cultuur en columns. Het blad wordt verkocht in Suriname, Nederland en de Nederlandse Antillen en heeft een bereik van ongeveer 50.000 lezers.

Hoe kan RVO.nl u helpen?

Heeft u specifieke vragen over marketing in Suriname? Of loopt u rond met andere vragen rondom uw exportplannen? RVO.nl is er om u als internationale ondernemer te helpen.

Cultuurverschillen

Een succesvolle marketingstrategie in Nederland is niet zomaar om te zetten naar Suriname. Er zijn verschillen in cultuur, voorkeuren en smaak. Heeft u vragen over marketing in Suriname? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

Meer informatie

Kijk ook naar de volgende bronnen voor meer informatie:

De data van bovenstaande teksten komt van Statista.

Benieuwd naar uw exportmogelijkheden?

Onze adviseurs helpen u gratis verder.

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?