Sectorstudie Tsjechië: kansen in de smart industry

Laatst gecontroleerd op:
9 januari 2024
Gepubliceerd op:
7 september 2021

Hoe ziet de smart industry-sector in Tsjechië eruit en welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven? Op deze pagina vindt u een samenvatting van het rapport 'Sector Study Smart Industry Czech Republic'. Heeft u interesse? Vraag het hele rapport gratis aan via het formulier.

In juli 2021 onderzocht de Nederlandse ambassade in Praag in samenwerking met RVO de smart industry-sector in Tsjechië. Dit rapport brengt in kaart welke kansen Tsjechië biedt voor smart industry, de combinatie van de nieuwste productietechnologie, geavanceerde software en de mogelijkheden van de moderne communicatietechnologie. Naar verwachting zullen deze ontwikkelingen de industrie ingrijpend veranderen. Het rapport beschrijft de kansen voor Nederlandse bedrijven en hoe u daarop kunt inspelen.

Achtergrond van de smart-sector in Tsjechië

Tsjechië heeft een lange industriële traditie en behoort tot de industriële kern van Europa. Het heeft sterke sectoren, waaronder automotive, aerospace, zware industrie/machinebouw en software/cyber security. In de Manufacturing Risk Index 2022 van Cushman & Wakefield staat Tsjechië op plaats 8: op Polen na het hoogste Europese land in de lijst.

Nieuwe focus op innovatie

Net als Nederland is de Tsjechische economie sterk verbonden met Duitsland. Wel is de positie van het land veranderd. Waar de focus eerst lag op productie en assemblage, zet Tsjechië steeds meer in op kennis en innovatie. Inmiddels komt het welvaartspeil in Tjechië in de buurt van het EU-gemiddelde. Daardoor spelen de kostenvoordelen die er vroeger waren een minder grote rol.

Blijvende pluspunten van Tjechië zijn de goed opgeleide beroepsbevolking, de Tsjechische creativiteit en 'gouden handen' en de nabijheid aan Nederland. Deze zaken bieden u volop kansen. Daarnaast heeft de coronapandemie kwetsbaarheden in toeleveringsketens zichtbaar gemaakt. Ook vanuit dit opzicht biedt het land mogelijkheden om levertijden en oplopende kosten in de hand te houden.

Kansen voor Nederlandse bedrijven in Tsjechië

Automobiel en mobiliteit

De autosector blijft belangrijk voor Tsjechië, maar het land verandert. Technologieën als kunstmatige intelligentie, blockchain en cyber security zorgen dat transport en mobiliteit autonomer, groener en digitaler worden. Een intensieve samenwerking en allesomvattende aanpak met de sterke software- en cyberindustrie in Nederland en Tsjechië bieden hiervoor uitstekende kansen.

Europese industriële samenwerking

Wereldwijde ontwikkelingen zorgen ervoor dat intensieve samenwerking en regionale productie steeds belangrijker worden. Denk aan de vraag naar klantspecifieke producten en kortere levertijden, in combinatie met het doel om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. De enige manier om dit te bereiken is om lokaler te produceren – van goede kwaliteit en voor de juiste prijs.

Dit geeft Tsjechië de kans om een rol te vervullen in korte, betrouwbare toeleveringsketens. Slimme interactie tussen landen en regio's vormt de nieuwe basis van de Europese industrie. Belangrijke sectoren voor deze samenwerking zijn autonoom transport en mobiliteit, halfgeleiders en batterij- en zonnetechnologie.

Hightechapparatuur

Om de toekomstige welvaart in Europa veilig te stellen worden waardeketens ontwikkeld voor nieuwe technologieën. Bijvoorbeeld apparatuur die de groene transitie versnelt, elektrisch vliegen, het gebruik van lasers en satellietcommunicatie. De unieke competenties van Tsjechië en Nederland vormen een goede basis om samen te werken aan deze technologieën en ze energiezuinig te produceren.

3 Tips voor de Tsjechische smart sector

1. Leer de Tsjechische cultuur goed kennen
Om de markt succesvol te betreden, is kennis van de cultuur en de bedrijfsprocessen in Tsjechië vereist. Goede banden onderhouden met relevante belanghebbenden is de belangrijkste succesfactor. Lees onze tips voor de zakencultuur in Tsjechië.

2. Neem deel aan evenementen
Bezoek Tsjechië en doe mee aan de vele vakbeurzen in onder andere Praag en Brno. Deelname aan internationale beurzen en handelsmissies kan een goede eerste springplank zijn naar de Tsjechische smart sector.

3. Neem contact op met de ambassade
De ambassade in Tsjechië kan bemiddelen bij deelname aan zulke evenementen. Maak gebruik van elke gelegenheid om contact te leggen met belangrijke relaties en vergroot uw kansen in Tsjechië door contact op te nemen met de ambassade in Praag.

Ontvang direct het gratis rapport

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen. Vul onderstaand formulier in en ontvang het rapport direct in uw mailbox.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?