Zakelijke kansen in Tsjechië

Laatst gecontroleerd op:
11 november 2024
Gepubliceerd op:
15 april 2020

De economie van Tsjechië levert kansen op in verschillende sectoren, onder meer op het gebied van duurzame energie. Waar liggen de beste kansen voor u?

Duurzame energie en energiebesparing

Tsjechië wil in 2030 ongeveer 22% van het totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen halen. Om dit doel te bereiken, zet het land het Moderniseringsfonds van de Europese Unie in. Op de website van het Tsjechische Staatsklimaatfonds leest u in welk soort projecten het land investeert. Op dezelfde website vindt u ook de actuele tenders waarop u kunt reageren. Deze zijn alleen in het Tsjechisch te bekijken.

Kansen voor Nederlandse bedrijven liggen onder meer op het gebied van:

  • zonne-energie;
  • energiezuinigheid van gebouwen, industrie en bedrijven;
  • stadsverwarming;
  • voertuigen voor bedrijven of het openbaar vervoer, die werken op waterstof of elektriciteit;
  • verduurzaming van openbare verlichting.

Elektrisch vervoer

De sector e-mobility staat in Tsjechië nog in de kinderschoenen. Vergeleken met Nederland en andere Europese landen zijn er nog maar weinig elektrische voertuigen en bijbehorende infrastructuur. Maar dit gaat vanaf 2024 waarschijnlijk veranderen. Tsjechische subsidies en verplichte EU-doelen om CO2-uitstoot van voertuigen te verminderen, stimuleren e-mobility in Tsjechië.

Dit levert kansen op voor Nederlandse bedrijven op het gebied van:

  • laadinfrastructuur;
  • oplossingen voor energieopslag en opladen;
  • geavanceerde e-mobilitydiensten;
  • slim laden (smart charging).

In oktober 2023 publiceerde de Nederlandse ambassade in Praag samen met RVO een gratis marktrapport over deze kansen.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan.

Waterstof

Net als Nederland ziet Tsjechië waterstof als een belangrijk middel om klimaatneutraal te worden. In de bijgewerkte Waterstofstrategie van Tsjechië (2024) staat dat het land zelf technologie wil ontwikkelen voor het maken, opslaan en gebruiken van waterstof. Dit gaat in 3 stappen, die kansen kunnen opleveren voor Nederlandse bedrijven:

  1. Local Islands (tot 2030): gebieden waar groene waterstof wordt gemaakt en gelijk wordt gebruikt. Hiervoor moeten er electrolysesystemen komen met een capaciteit van 400 MWe.
  2. Global Bridges (2030 - 2045). Aanleg van internationale waterstofpijpleidingen, waardoor Tsjechië waterstof kan importeren uit andere Europese landen.
  3. New Technology (na 2045). Ontwikkeling van innovatieve technologie om de productie van groene waterstof nog duurzamer te maken.

Lees meer over de bijgewerkte Waterstofstrategie op de website van het Tsjechische ministerie van Industrie en Handel.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's uit aan projecten. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk ook informatie over subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en over internationale organisaties op rvo.nl.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Meer weten?

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? Op internationaalondernemen.nl plaatsen het buitenlandnetwerk en particuliere partijen relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. De beschikbaarheid hiervan wisselt.

Ontdek uw kansen

Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?