Zakelijke kansen in Tsjechië

Gepubliceerd op:
15 april 2020
Laatst gecontroleerd op:
8 september 2021

De economie van Tsjechië levert kansen op in verschillende sectoren, waaronder duurzame energie, afvalbeheer en de auto-industrie. Waar liggen de beste kansen voor u?

Op deze pagina vindt u een paar kansrijke sectoren in Tsjechië. Staat uw sector er niet bij of heeft u vragen? Neem contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u helpen met de markt verkennen, kansen opsporen en de juiste zakenpartners vinden. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u graag op weg op de Tsjechische markt.

Duurzame energie

Tsjechië wil in 2030 ongeveer 22% van het totale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen halen. Om dit doel te bereiken richtte het land in 2021 een Moderniseringsfonds op met ruim € 4 miljard aan investeringssubsidies. Ook kwamen er tenders voor het aanleggen van nieuwe hernieuwbare energiebronnen. Meer weten over de stimuleringsmaatregelen? Lees de Engelse vertaling van het Tsjechische Nationale Energie- en Klimaatplan (pdf) op de website van de Europese Commissie.

Concrete kansen voor Nederlandse bedrijven liggen op het gebied van:

 • biomassa, vooral plantaardige producten uit de bos- en landbouw;
 • zonne-energie, vooral zonnepanelen op commerciële gebouwen;
 • windenergie;
 • energiezuinigheid van gebouwen;
 • stadsverwarming.

Maakindustrie

In de Tsjechische maakindustrie liggen er kansen op het vlak 'smart industry': innovatieve toepassingen die de productie steeds slimmer en beter maken. Naar verwachting zullen deze ontwikkelingen de industrie ingrijpend veranderen. Kansrijke gebieden zijn bijvoorbeeld:

 • de autosector;
 • autonoom transport en mobiliteit;
 • halfgeleiders;
 • de batterij- en zonnetechnologie;
 • ontwikkeling en productie van hightechapparatuur.

In juli 2021 onderzocht de Nederlandse ambassade in Praag deze kansen samen met RVO. In hun gratis marktrapport leest u meer over de kansen voor Nederlandse bedrijven en hoe u daarop kunt inspelen.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan

Bent u actief in de machinebouw (inclusief leveranciers) of levert uw bedrijf moderne, hoogwaardige productietechnieken, communicatietechniek of software voor de maakindustrie? Ga dan in oktober mee op handelsmissie naar Tsjechië! U kunt meedoen aan seminars, netwerkevenementen, matchmaking en bezoeken aan Tsjechische bedrijven. Ook bezoekt u de belangrijke industriebeurs MSV Brno.

Bekijk de missie naar Tsjechië

 

Afvalbeheer

Hoewel Tsjechië relatief veel afval sorteert vergeleken met de rest van de regio, komt er nog steeds veel op stortplaatsen terecht. Vooral bouw- en sloopwerk levert veel afval op. Op het moment recyclet het land dit afval nog erg weinig.

Tsjechië wil graag meer recyclen en minder storten. Het Tsjechische afvalbeheerplan voor 2015 – 2024 (pdf, Engels) stuurt aan op preventie en recycling. In 2030 mag nog maar 10% van het stedelijk afval gestort worden. Onbewerkt en recyclebaar materiaal mag zelfs helemaal niet meer gestort worden. Dit biedt kansen op het gebied van:

 • het voorkomen van afval;
 • hergebruik en recycling van bouw- en sloopafval;
 • recycling van plastic en blik, inclusief statiegeldsystemen;
 • mechanische sorteertechnologie (voor stedelijk afval);
 • verbrandingsinstallaties;
 • gaswinning uit stortplaatsen.

Design en architectuur

Zowel de design- als de architectuursector groeien in Tsjechië. Nederlandse ontwerpers staan volop in de belangstelling tijdens DesignBlok, het belangrijkste Tsjechische design-evenement. Vooral interieurontwerp, mode en lifestyle leveren kansen op. De beste manier om de Tsjechische designmarkt te betreden is door samen te werken met plaatselijke ontwerpers.

Ook architectuur biedt veel kansen. De Tsjechische bouwsector doet het goed. Nederlandse architectuur staat in Tsjechië bekend als innovatief, duurzaam en energiezuinig. Verschillende Nederlandse architectenbureaus hebben al met succes meegedaan aan tenders. Via onze ambassade in Tsjechië kunnen wij u in contact brengen met plaatselijke bedrijven, wat uw kansen vergroot.

Auto-industrie

Tsjechië is een grote speler als het gaat om bussen en personenauto's produceren. Er zijn 3 grote autofabrikanten actief in het land: Škoda Auto, TPCA en Hyundai Motor Manufacturing Czech. Dit biedt uitstekende mogelijkheden voor toeleveranciers. Daarnaast wil Tsjechië zich meer richten op ontwerp en Research & Development binnen de auto-industrie.

Vergeleken met Nederland is elektrisch vervoer nog niet zo ontwikkeld in Tsjechië. Hier liggen concrete kansen voor Nederlandse bedrijven. Denk aan het bouwen van laadstations, maar ook aan gerelateerde technologieën en diensten zoals smartphone-apps.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk ook informatie over subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en over internationale organisaties op rvo.nl.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Rapporten over Tsjechische sectoren

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? Op internationaalondernemen.nl plaatsen het buitenlandnetwerk en particuliere partijen relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. De beschikbaarheid hiervan wisselt.

Ook RVO publiceert marktrapporten over kansrijke sectoren in Tsjechië. U vindt ze per sector op deze pagina.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?