Betalingsverkeer Verenigde Arabische Emiraten

Gepubliceerd op:
15 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
23 juli 2020

Hieronder vindt u informatie over het banksysteem van de Verenigde Arabische Emiraten, de gebruikte valuta en wijze van betalingen.

Valuta

De munteenheid in de VAE is de United Arab Emirates dirham – ook wel bekend als de Emirati dirham. De VAE-dirham is sinds 1980 gekoppeld aan de US dollar.

  Betalingen

  Bij nieuwe handelscontacten in de Verenigde Arabische Emiraten is het gebruikelijk om betalingen via een geconfirmeerd onherroepelijk letter of credit (L/C) te laten verlopen.

  Meer informatie over de Letter of Credit (L/C) is te vinden in de Access2Markets portal (kopje ‘Currency and Payments’, vul eerst de HS-code in). Heeft u niet eerder met de Access2Markets portal gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Access2Markets portal.

  Elektronisch betalen

  Elektronisch betalen is bijna overal gebruikelijk. Voor internationale betalingen zijn wel unieke codes nodig. Zoals de BIC-codes (ook wel SWIFT-code genoemd). Iedere bank heeft een eigen BIC-code.

  De IBAN (International Bank Account Number) is ingevoerd om internationale betalingen soepeler te laten verlopen. De Central Bank of United Arab Emirates heeft meer informatie over het gebruik van IBAN.

  Meer informatie

  Op de website van het Ondernemersplein vindt u meer informatie over internationale betalingen.

  Op de website van evofenedex vindt u meer informatie over betalingsrisico’s, zoals:

  Islamitisch bankieren

  De islamitische banken hebben ongeveer een marktaandeel van 21% in de Verenigde Arabische Emiraten. Onder islamitisch bankieren worden financiële producten bedoeld die halal zijn. Het gaat dus om financiële producten die zijn afgestemd op mensen met het islamitische geloof. Deze producten moeten aan de volgende eisen voldoen:

  • Het product mag niet afhankelijk zijn van speculatie.
  • De bank mag geen zaken doen met onethische bedrijven. Onder onethisch wordt verstaan bedrijven die gerelateerd zijn aan bijvoorbeeld seks, alcohol en wapens.
  • Sparen of lenen tegen rente is niet toegestaan.

  Meer weten?

  Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het betalingsverkeer in de Verenigde Arabische Emiraten? Neem dan contact op met onze adviseurs.

   

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?