Duurzame Mobiliteit in het VK

Laatst gecontroleerd op:
24 december 2020
Gepubliceerd op:
23 oktober 2020

Hoe ziet de toekomst van mobiliteit eruit? En hoe richt je die zo duurzaam mogelijk in? Dat zijn vragen die centraal staan in het Verenigd Koninkrijk (VK). Er is veel aandacht voor een betere leefomgeving en innovatie van mobiliteit. Dat biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.

Elektrisch vervoer (EV)

De Britse overheid streeft ernaar om wereldleider te worden in zowel de productie als het gebruik van elektrische voertuigen.

Nederland heeft een sterk ondernemersklimaat op het gebied van duurzame mobiliteit. Wij hebben specialistische kennis op het gebied van laadinfrastructuur en Smart Charging. Op dit gebied liggen er dus kansen voor Nederlandse bedrijven in het VK. Maar ook op andere gebieden in de waardeketen, zoals aandrijftechnieken, mobiliteitsdiensten en de ombouw van voertuigen.

De Nederlandse ambassade in Londen werkt nauw samen met Britse (overheids)organisaties zoals de Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), Office for Low Emission Vehicles (OLEV), Transport for London (TfL), Connekt en ITS UK. De ambassade organiseert regelmatig bijeenkomsten op dit gebied.

Bent u werkzaam in de EV sector? Wilt u meer weten over kansen op de Britse markt? Download dan nu het Kansenrapport Elektrisch Vervoer in het Verenigd Koninkrijk:

Fietsen en de leefbare stad

In 2010 werd in Londen door toenmalig burgemeester Boris Johnson van Londen een revolutionair fietsplan gelanceerd, om fietsen als gezonde en efficiënte manier van vervoer te promoten. Sindsdien is niet alleen in de hoofdstad, maar door het gehele Verenigd Koninkrijk een ware fietsrevolutie in gang gezet. De belangstelling voor fietsen en het verbeteren van fiets-infrastructuur, leefomgeving en luchtkwaliteit is sterk gegroeid. De fietsrevolutie in het VK is in een stroomversnelling gekomen sinds de uitbraak van de coronacrisis, die lege wegen tijdens de eerste lockdown tot gevolg had. De fietsverkoop steeg met 70%.

Hierop voortbordurend kondigde Boris Johnson eind juli 2020 een fietsrevolutie aan met zijn plan Gear change, a bold vision for cycling and walking. Daarbij hoort een voor Britse begrippen flink budget van £2 miljard. In eerste instantie wordt met name verder geïnvesteerd in betere infrastructuur, om Britten aan het fietsen te houden. 

Er is veel vraag naar kennis en ervaring over de fietsinfrastructuur, stedenbouwkundige en mobiliteitsvraagstukken in Nederland. Er wordt ook geïnvesteerd in 'last mile delivery' met elektrische bak- en vrachtfietsen in verschillende Britse steden.

De jaarlijks terugkerende UK Bike Week is het grootste landelijke fietsfestival van het VK, waarbij traditioneel vanaf de ambassade naar het Britse parlement wordt gefietst. Een mooie gelegenheid voor Nederlandse bedrijven gespecialiseerd in fietsen en fietsinfrastructuur om zich te presenteren. De Nederlandse ambassade laat geregeld Nederlandse fietsexperts spreken op seminars, webinars en conferenties. De ambassade werkt ook samen met lokale fietsbelangenorganisaties.

Britse fietsadviesmarkt en kansen

Het marktrapport The UK Cycle Consultancy Market geeft informatie over de Britse fietsadviesmarkt en de mogelijke kansen daarin voor Nederlandse fietsadviseurs. Het rapport is geschreven door expert Adrian Lord van PJA Consultants, in opdracht van de Nederlandse ambassade in Londen en van RVO.

Om het rapport aan te vragen en voor verdere vragen kunt u terecht bij:

Vragen over de sector?

Wilt u meer weten over de kansen op het gebied van duurzame mobiliteit in het VK? Neem dan contact op met:

Tessel van Essen
E: tessel-van.essen@minbuza.nl

Hulp bij uw zaken in het Verenigd Koninkrijk?

De economische experts ter plaatse helpen u graag verder!

E: lon-ea@minbuza.nl
T: +44 20 7590 3259

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?