Soorten Europese bescherming
Er zijn 3 soorten Europese bescherming: Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS).
Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB)
De Europese Commissie geeft de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) aan producten waarvan productie, verwerking en bereiding plaatsvinden binnen een bepaald geografisch gebied. Dit moet volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze. Het gaat hier bijvoorbeeld om kazen die men maakt in een bepaald gebied of die men maakt met melk van een lokaal dierenras uit het geografische gebied.
- Nederlandse producten met een BOB zijn: Opperdoezer Ronde, Boeren Leidse met sleutels, Noord-Hollandse Edammer, Noord-Hollandse Gouda, Kanterkaas, Kanternagelkaas, Kanterkomijnekaas, Brabantse Wal asperges, Maasvallei Limburg en Mergelland.
- Bekende Europese producten met een Beschermde Oorsprongsbenaming zijn bijvoorbeeld: Feta, Gorgonzola en Prosciutto di Parma (Parma ham).
Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)
De Europese Commissie geeft de Geografische Aanduiding (BGA) aan producten die men produceert, verwerkt of bereidt in een bepaald geografisch gebied. Er moet een verband bestaan tussen de eigenheid of de bekendheid van het product en de geografische oorsprong. In sommige landen is dat bijvoorbeeld het geval voor hammen en worsten die een bepaalde bekendheid hebben. Deze bereidt men ook volgens lokale methoden binnen een afgebakend geografisch gebied.
- De Nederlandse producten met een BGA zijn: Westlandse Druif, Gouda Holland, Edam Holland, Hollandse geitenkaas en De Meerlander. Verder hebben alle Nederlandse provincies een BGA voor de wijn die daar geproduceerd wordt.
- Bekende Europese producten met een BGA zijn bijvoorbeeld: Danablu, Ardenner Ham en Schwarzwalder Schinken.
Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS)
De GTS verwijst niet naar de herkomst van het product, maar naar de traditionele productsamenstelling of productiemethode. ‘Traditioneel’ betekent dat het product onveranderd en aantoonbaar gebruikt is op de EU-markt gedurende minimaal 30 jaar. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om bepaalde gebaksoorten of kazen die men op traditionele wijze bereidt.
- Nederland heeft tot nu toe 4 producten met het predicaat GTS: de Boerenkaas, Basterdsuiker, Hollandse Maatjesharing/Hollandse Nieuwe en Suikerstroop.
- Bekende Europese producten met een GTS zijn bijvoorbeeld: Mozzarella, Pizza Napoletana en Jámon Serrano (Serrano ham).
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur