Veelgestelde vragen over handel met fosfaatrechten
Lees de antwoorden op vragen over fosfaatrechtenhandel.
Het klopt dat wij geen Melding overdracht kunnen registeren als u meer fosfaatrechten wilt overdragen dan er op uw bedrijf (relatienummer) geregistreerd staan.
Heeft u bijvoorbeeld 3 overdrachten gemeld? En heeft u met uw 2e overdracht te veel rechten overgedragen? Dan kunnen wij die overdracht niet registreren. U ontvangt dan een afwijzing van ons.
Zijn er voor de 3e overdracht nog wel genoeg fosfaatrechten geregistreerd op uw relatienummer? Dan verwerken wij die overdracht wel.
Houdt u door de afwijzing op uw 2e overdracht meer fosfaatrechten over dan u nodig heeft? De fosfaatrechten die u over heeft kunt u alsnog overdragen door opnieuw een Melding overdracht fosfaatrechten door te geven. Zolang u maar niet meer fosfaatrechten overdraagt dan het totaal aantal geregistreerde rechten.
U doet de melding in het jaar waar het om gaat. Dat kan het hele jaar. Heeft u de rechten dit jaar nodig? U kunt uw overdracht fosfaatrechten tot en met 31 december van dit jaar aan ons doorgeven. Doet u de melding daarna, bijvoorbeeld op 10 januari? Dan geldt de overdracht niet meer voor dit jaar maar voor het jaar waarin u de melding doet.
Als een bank een blokkaderecht op uw bedrijf registreert, moet de hypotheekhouder zich eerst bij ons melden. Wij brengen u ervan op de hoogte als dit gebeurt. U kunt dit ook terugvinden op uw overzicht geregistreerde fosfaatrechten en in Mijn dossier. Als u vervolgens fosfaatrechten wilt overdragen, moet uw hypotheekhouder de overdracht goedkeuren door het formulier te ondertekenen.
Landbouwers met een melkveebedrijf kregen fosfaatrechten voor het aantal stuks melkvee op peildatum 2 juli 2015. Wie de eigenaar van de grond is maakt hierbij niet uit. Fosfaatrechten zijn dus gekoppeld aan het melkveebedrijf en niet aan de grond van het bedrijf.
Fosfaatrechten kunnen overgaan naar een ander bedrijf, bijvoorbeeld door verkoop. Daarbij is geen overdracht van grond nodig. Wij hebben geen zicht op de afspraken die private partijen met elkaar maken over deze overdrachten van fosfaatrechten. De partijen mogen zelf de inhoud van het contract bepalen
Als u fosfaatrechten afromingsvrij heeft ontvangen, is dat in het formulier gemeld met een heen- en teruglease in één keer. De landbouwer die de rechten overdraagt heeft in één melding aangegeven dat hij de absolute rechten (het bezit van de rechten) samen met de benutbare rechten (het gebruik van de rechten) overdraagt. En dat hij deze ook weer terugkrijgt. Daarmee staat het vast dat de absolute rechten gelijk weer terugkomen bij degene die ze heeft overgedragen. Diegene blijft de zogenaamde eigenaar van de rechten. U kunt diezelfde rechten als ontvanger dus niet opnieuw overdragen als u ze toch niet nodig heeft.
Als u zelf nog eigen rechten heeft mag u deze natuurlijk wel overdragen. Of dit met afromingsvrije lease kan, hangt ervan af of de ontvanger nog afromingsvrije ruimte heeft. De ontvanger van rechten mag met lease maximaal 100 kilogram fosfaatrechten per kalenderjaar ontvangen zonder afroming.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit