MVO-richtlijnen bij de SDG 7 Results-regeling
De Nederlandse overheid vindt het belangrijk dat Nederlandse bedrijven op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een voorbeeld zijn voor anderen. Als u met (financiële) ondersteuning van de overheid onderneemt in het buitenland, dan verwacht RVO dat u dit op een verantwoorde manier doet.
Heeft u interesse heeft in de SDG7 Results-subsidieregeling? Op deze pagina leest u waar u op moet letten. Richtlijnen die de overheid hanteert voor verantwoord ondernemen in het buitenland vindt u in het MVO-uitvoeringsbeleid van RVO.
Algemene informatie over verantwoord ondernemen vindt u op de pagina MVO in het buitenland.
Risico's en kansen
RVO kijkt naar de kansen en de risico's op het gebied van MVO. Het gaat erom dat u bij uw activiteiten in het buitenland de risico's voor het milieu en voor de samenleving voorkomt of verkleint.
Bij kansen kunt u denken aan hoe uw activiteiten een positieve bijdrage kunnen leveren, bijvoorbeeld aan het behalen van één of meerdere doelstellingen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Deze zijn opgesteld door de Verenigde Naties (VN).
MVO-richtlijnen bij SDG7 Results
Wanneer u gebruik wilt maken van de SDG7 Results-subsidieregeling, gelden de volgende MVO-richtlijnen:
- OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen. Deze gelden ook voor het Nederlandse mkb en voor lokale bedrijven die ondersteuning van de Nederlandse overheid krijgen.
- FMO-uitsluitingslijst. Activiteiten die op deze lijst staan, komen niet in aanmerking voor SDG7 Results-subsidie.
- World Bank Listing of Ineligible Firms & Individuals. Bedrijven en individuen die voorkomen op deze lijst komen niet in aanmerking voor de SDG7 Results-subsidie.
- OECD-FAO Guidance for Responsible Agricultural Supply Chains. Als dierenwelzijn een rol speelt in uw project, wijst RVO u op deze richtlijnen.
- Gendergelijkheid. SDG7 Results volgt het Gender Uitvoeringskader van RVO. Aanvragers worden gevraagd een genderstrategie aan te leveren, waarin moet worden toegelicht of het project ‘gender aware’ of 'gender transformative' is. Voorstellen die 'gender blind' zijn, worden niet geaccepteerd.
MVO in de aanvraag
Bij uw aanvraag voor een SDG7 Results-subsidie komt MVO terug op de volgende manieren:
- In het aanvraagformulier wordt u gevraagd om in te stemmen met de vorige paragraaf genoemde internationale MVO-richtlijnen.
- U moet een MVO-beleid aanleveren, of eventueel ontwikkelen in het eerste jaar van het project.
- U moet aangeven wat de MVO-risico's zijn binnen het project en hoe u hiermee om zult gaan. U kunt hiervoor de MVO Risico Checker gebruiken als startpunt. Andere bronnen die u kunt gebruiken zijn de CDC toolkit, en de websites van World justice en Transparency International.
- Uw aanvraag wordt beoordeeld op de kwaliteit van de MVO-risicoanalyse als onderdeel van de ranking criteria.
- Tijdens een mogelijk startgesprek bespreekt RVO de genoemde MVO-randvoorwaarden voor subsidieverlening met u.
- In de subsidietoekenning kunnen specifieke maatregelen worden opgenomen om de MVO-risico's te voorkomen of beperken.