De betrokken ondernemer - Video's
In de videoserie 'De betrokken ondernemer' delen 3 ondernemers hun verhaal. Bekijk de video's van ondernemer Marloes de Ruiter, Geert van der Heijden en Bart Lenting.
De betrokken ondernemer: Marloes de Ruiter
OPGEWEKTE MUZIEK
Ik ben Marloes de Ruiter, eigenaar van WeProcess. WeProcess is een bedrijf dat andere bedrijven helpt bij het digitaliseren en automatiseren van hun bedrijfsprocessen. We zijn inmiddels zo’n drie jaar bezig, in 2018 gestart, en twee vaste werknemers in dienst. En naast WeProcess ben ik ook voorzitter van de stichting Zoetermeerse Zakenvrouwen die ik heb opgericht in 2017, om ambitieuze en ondernemende vrouwen in de regio Zoetermeer met elkaar te verbinden.
Ik werk samen met onder andere de Haagse Hogeschool waar we stages aanbieden, zowel meewerk- als afstudeerstages. Daarnaast ben ik ook betrokken bij de MKB Digitale Werkplaats Haaglanden, waar ik werk als expert en ook gastcolleges geef aan studenten.
De MKB Digi Werkplaats is voor mij een goede toegang tot studenten en tot het onderwijs. Het biedt voor mij een plek om jong talent al vroeg te leren kennen en met hen samen te werken aan mooie projecten.
Tijdens het begeleiden van deze projecten vind ik het heel erg belangrijk dat we studenten meegeven dat ze op zich zelf moeten gaan staan, een stukje ondernemerschap ook.
Ik vind het heel leuk om studenten uit te dagen om een beetje buiten de kaders te denken, die de school ze wellicht meegeeft. En ik vind het ook erg belangrijk dat ze zelf uitzoeken wat ze moeten doen, dus niet dat ze aan het handje meegenomen moeten worden. Ik probeer hen echt neer te zetten als zelfstandige professionals die in de toekomst zo de arbeidsmarkt op kunnen.
Ik vind het sowieso leuk om met deze studenten samen te werken, daarnaast brengt het mijn bedrijf ook ontzettend veel. Niet alleen mijn bedrijf, maar ook mijn klanten. Mijn klanten zijn vaak nog niet zo ver gedigitaliseerd. Wat je vooral ziet ontstaan is dat zij een bedrijfsproces hebben, wat voor hun heel normaal en standaard is, maar wat voor een IT-student van nu echt compleet onlogisch is.
Ik zou andere ondernemers zeker mee willen geven om de samenwerking te zoeken met onderwijs.
Het is belangrijk om up-to-date te blijven met de digitale ontwikkelingen, die toch al zo snel gaan. Iets wat voor een bepaald bedrijf heel vernieuwend is, zit vaak er bij studenten al redelijk ‘ingebakken’. Daarnaast loop je als bedrijf het risico om te vergrijzen, omdat er natuurlijk best een tekort is aan goed digitaal personeel op de arbeidsmarkt.
Wat is er dan beter om nu al die samenwerking te starten met die scholen en daar het jong talent al op te zoeken? En, ja het is toch de toekomst, dus die moet je verkennen en omarmen.
(Het logo van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, met daaronder op hemelblauwe achtergrond met witte letters de tekst O2LAB programma en daarnaast met blauwe letters op witte achtergrond de tekst Samen ondernemerschapsonderwijs stimuleren, daarna verschijnt op de hemelblauwe achtergrond met witte letters de tekst Interesse in samenwerken met het onderwijs? en daarnaast met blauwe letters op witte achtergrond de tekst www.rvo.nl/o2lab-betrokkenondernemer , daarna verschijnt op de hemelblauwe achtergrond met witte letters de tekst Digitaliseringsvraagstuk? Informeer bij MKB Digiwerkplaats en daarnaast met blauwe letters op witte achtergrond de tekst www.mkbdigiwerkplaats.nl )
OPGEWEKTE MUZIEK
De betrokken ondernemer: Bart Lenting
OPGEWEKTE MUZIEK
Video tekst uitgeschreven
Iedema stoffeerders, Bart Lenting
Ik ben Bart Lenting, directeur van Iedema Projectstoffeerders en Abeln Stoffering. We hebben 80 medewerkers verspreid over het land. Als bedrijf vinden we het belangrijk dat we ons blijven ontwikkelen. Daarvoor is het ook nodig dat de medewerkers zich ook kunnen ontwikkelen. We zorgen voor een actieve leercultuur om dat voor elkaar te krijgen.
We werken op verschillende niveaus samen met het onderwijs.
Allereerst met het vmbo. We denken we hen mee over de inhoud van de opleidingen. We zijn leerbedrijf en hebben stagiairs in huis. En daarnaast hebben een hybride docent in huis, die naast hij werkt ook les geeft op het ROC.
We besteden aandacht aan de ‘zachte’, competenties van onze medewerkers en de studenten.
We hebben een opleidingsmethode ontwikkeld opgezet, om dat te integreren in ons bedrijf
Dat levert flexibele en oplossingsgerichte medewerkers op en dat sluit aan bij de cultuur van ons bedrijf. Ze krijgen het dus al vanzelf mee in onze bedrijfscultuur.
De samenwerking met het onderwijs interessant omdat we ons daardoor blijven ontwikkelen. Een voorbeeld daarvan de hybride docent. Hij wordt begeleid door de coach van het Alfa college, en krijgt zo kennis van het onderwijsveld en didactische vaardigheden. En ook over een planmatige manier van werken. Wij zijn als mkb zijn meer van het doen, die planmatige manier van werken nemen we over in ons bedrijf. We zien ook duidelijk een wisselwerking: Wij brengen vakkennis, een stukje ondernemerschap en een mkb mentaliteit in het onderwijs. We proberen 10 dingen, waarvan lang niet alles lukt. Voor studenten is dat nieuw, en dat leren ze vaak niet op school.
Veel ondernemers hebben onderwerpen op de plank liggen waar ze wat mee moeten. Vaak zitten daar onderwerpen bij die studenten prima kunnen oppakken.
We hebben bij voorbeeld onze ontruimingsplattegronden door een mbo student Bouwkunde een laten opstellen. We hebben een circulaire vraagstuk uitgezet bij hbo instelling neergelegd. De studenten zijn daarmee aan de slag gegaan, leveren daarmee hun kennis over dit onderwerp in ons bedrijf aan en wij kunnen verder met de oplossing.
Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt “hoe kom ik in contact met het onderwijs ?” Wij hebben gemerkt dat er in het onderwijs veel organisaties zijn die een verbindende rol hebben, zoals Sterk Techniek Onderwijs en het Ondernemerstrefpunt in Groningen. Zij hebben enthousiaste mensen die ons graag verder helpen.
Ben jij ondernemer en wil je ook samenwerken met het onderwijs, Neem dan initiatief, vorm voor jezelf een visie over wat wil je bereiken en hoe je dat kunt samen met het onderwijs kunt doen. Wees vooral ook niet te bescheiden. Want wij hebben gemerkt dat mensen willen graag helpen en aan zullen haken bij je ideeën.
Samenwerken met het onderwijs levert je altijd wat op!
(Het logo van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, met daaronder op hemelblauwe achtergrond met witte letters de tekst O2LAB programma en daarnaast met blauwe letters op witte achtergrond de tekst Samen ondernemerschaps onderwijs stimuleren - daarna verschijnt op de hemelblauwe achtergrond met witte letters de tekst Ben jij ondernemer? Heb jij interesse in samenwerken met het onderwijs in jouw omgeving? en daarnaast met blauwe letters op witte achtergrond de tekst www.rvo.nl/o2lab-betrokkenondernemer )
OPGEWEKTE MUZIEK
De betrokken ondernemer: Geert van der Heijden
OPGEWEKTE MUZIEK
Vindkracht13, Geert van der Heijden
Ik ben Geert van der Heijden, eigenaar van Vindkracht13, we zijn een online optimalisatiebureau in Veghel. Ik werk intensief samen met het onderwijs: ik beoordeel onder andere pitches van de Ondernemersklas op een middelbare school, ik begeleid studenten in hun stage en geef gastcolleges.
Voor mij zijn scholen heel toegankelijk en heb ik de scholen waar ik zelf gestudeerd heb als eerste benaderd. Dat heb ik later verder uitgebouwd. Ik vind het leuk om jonge mensen te begeleiden en ze een kans te geven voor de toekomst. Het is mooi om jonge mensen zich te zien ontwikkelen binnen je organisatie. Want hier ontwikkelen ze vertrouwen in hun eigen kunnen, wat binnen school niet altijd vanzelfsprekend is. Door te werken met jongeren ben je in staat je eigen organisatie te verjongen en de arbeidsvoorwaarden beter af te stemmen op hun verwachting, bv. een dartboard in plaats van een telefoon van de zaak.
Je merkt dat we door jonge mensen een frisse wind door je organisatie krijgt, en dat je op een leuke manier je eigen organisatie kunt doorontwikkelen. Bovendien kun je mensen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met je bedrijf. En ze wellicht een werkplek bieden voor de toekomst.
Ik zou andere ondernemers willen meegeven dat het begeleiden van studenten best veel tijd kost, maar dat je het op de langere termijn veel oplevert. Als je al betrokken bent bij het onderwijs, kijk dan naar het proces en probeer te automatiseren waar mogelijk. Wij zijn nu bezig om de begeleiding van studenten te automatiseren in een e-learning. Die is straks ook beschikbaar voor andere organisaties.
Het is belangrijk bij de afronding van de stage niet alleen de stagiair wordt beoordeeld, maar ook de samenwerking tussen organisatie en het onderwijs. Jij als ondernemer kunt het initiatief nemen om die samenwerking met jouw onderwijsinstelling verder te verbeteren.
(Het logo van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, met daaronder op hemelblauwe achtergrond met witte letters de tekst O2LAB programma en daarnaast met blauwe letters op witte achtergrond de tekst Samen ondernemerschapsonderwijs stimuleren daarna verschijnt op de hemelblauwe achtergrond met witte letters de tekst Ben jij ondernemer? Heb jij interesse in samenwerken met het onderwijs in jouw omgeving? en daarnaast met blauwe letters op witte achtergrond de tekst www.rvo.nl/o2lab-betrokkenondernemer)
OPGEWEKTE MUZIEK
De betrokken ondernemer in de praktijk
In de serie 'De betrokken ondernemer' vertellen 8 ondernemers over hun samenwerking met het onderwijs in hun omgeving. Lees meer inspirerende verhalen van betrokken ondernemers.