Octrooispel voor onderwijs of ondernemers

Laatst gecontroleerd op:
15 februari 2021
Gepubliceerd op:
31 maart 2011

OCTRO is een interactief octrooispel. Deelnemers aan deze managementgame gaan de uitdaging aan om van hun uitvinding een winstgevend product te maken.

Vanuit verschillende rollen doorlopen de spelers in minder dan 2 uur alle fasen van het innovatieproces: van idee tot marktintroductie en - uiteindelijk - tot succesvolle verkoop van het product. Ze moeten daarbij nadenken over de verschillende intellectuele eigendomsrechten en bedenken hoe ze zo goed mogelijk gebruik kunnen maken van informatie uit octrooidatabanken.

Arbeidsvitaminen

Stel: als gerenommeerd producent van vruchtendrankjes heeft uw bedrijf een uniek vitaminepreparaat ontwikkeld dat voorziet in 90% van de dagelijkse behoefte aan vitamines. U wilt dit preparaat natuurlijk graag toevoegen aan uw vruchtendranken. Tijdens het productieproces van de dranken treedt echter klontering op. Goede raad is duur - of misschien niet? Gaat u zelf onderzoek doen om dit probleem op te lossen of kijkt u eerst in een octrooidatabank? Of zoekt u de oplossing in samenwerking met een ander bedrijf? En hoe staat het met de eigendomsrechten van de nieuwe oplossingen?

Octrooistrategie bepalen

De deelnemers worden ingedeeld in 4 teams die verschillende bedrijven vertegenwoordigen. Onze spelleiders begeleiden de teams. Het doel van OCTRO is om de deelnemers kennis te laten maken met het octrooisysteem en om hen een strategie te laten bepalen die leidt tot een succesvolle marktintroductie van het nieuwe product.

Spelinformatie

  • Voor wie: Onderzoekers, docenten en studenten in WO en HBO en kennisinstellingen; Ondernemers
  • Aantal deelnemers: tussen 15 en 30
  • Tijdsduur: 1,5 tot 2 uur
  • Benodigdheden: een centrale spelruimte van ± 100 m2, een laptop en beamer
  • Kosten: deelname is kosteloos

Contactpersoon voor OCTRO

Wilt u meer informatie over OCTRO? Neem dan contact op met onze accountmanager Universiteiten via de afdeling publieksvoorlichting: Bel 088 042 40 02.

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 40 02

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?