Onze duurzame bedrijfsvoering

Laatst gecontroleerd op:
4 juli 2024
Gepubliceerd op:
29 oktober 2021

Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hechten we veel waarde aan duurzaamheid. Via verschillende duurzame subsidies en regelingen dragen wij bij aan een duurzamer ondernemend Nederland. Ook binnen RVO vinden we duurzaamheid belangrijk. We vertalen dit in een duurzame bedrijfsvoering. Daar werken we samen aan met de ministeries van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en Economische Zaken (EZ).

Duurzame initiatieven

We treffen verschillende maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen. Denk aan plaatsing van zonnepanelen op de gebouwen, verlichting die aangaat op beweging, warmte/koudeopslag op de locatie Den Haag en inkoop van groene stroom. 

Gebouwen stoten veel CO2 uit en zorgen voor veel afval. Dit begint bij de bouw en dat gaat door tijdens het gebruik van een gebouw. Door te kijken naar de verlichting, het gebruik van apparatuur en het regelen van de temperatuur kan de CO2-uitstoot en de hoeveelheid afval fors omlaag. 

We helpen mee aan het verminderen van de CO2-uitstoot door ons gebouw in Den Haag te verduurzamen. Wij hebben studenten gevraagd wat we nog kunnen doen om dit gebouw duurzamer te maken. De studenten gingen op deze uitdaging in en gaven ons advies hoe we dat kunnen aanpakken. Zij werkten vanuit de Sustainability Challenges van de universiteiten Leiden en Delft.

De coronacrisis had een grote invloed op de manier van werken en reizen van de medewerkers. Het gaat dan zowel om woon-werkverkeer als om dienstreizen, ook per vliegtuig. We hebben afspraken gemaakt voor buitenlandse dienstreizen, waarbij we kijken of daarvoor andere mogelijkheden zijn. 

Green Business Clubs

RVO doet mee in 2 zogeheten Green Business Clubs. We werken samen met kennisinstellingen, bedrijven en andere overheidsorganisaties aan duurzame projecten rondom onze kantoren. Het Beatrixkwartier in Den Haag en het stationsgebied rond Utrecht Centraal.

Binnen de Green Business Club Beatrixkwartier levert RVO een van de bestuursleden. Verder dragen we bij aan energiebesparing door de verlichting in onze kantoren in Den Haag en Utrecht 's nachts uit te zetten. We werken ook aan slimme en duurzame oplossingen voor een betere bereikbaarheid van beide kantoorgebieden. Ook adopteren we bomen om Utrecht groener te maken en we willen onze kantoren in 2030 energieneutraal maken.

Meer weten over deze en andere projecten en de rol van RVO? Bekijk dan de webpagina's van Green Business Club Beatrixkwartier en Green Business Club Utrecht Centraal.

CO2-Prestatieladder

De CO₂-Prestatieladder laat de jaarlijkse CO2-uitstoot zien. Het helpt organisaties te monitoren welke maatregelen ze kunnen nemen om de uitstoot verder te verminderen. RVO is als eerste organisatie binnen LVVN en EZ gecertificeerd op niveau 4 van de CO2-Prestatieladder. In 2030 willen we klimaatneutraal zijn.

Duurzaamheidsverslag

Wilt u meer weten? Lees ons Duurzaamheidsverslag.

Vragen?

Wij helpen u graag vooruit.

Neem contact met ons op

    Bent u tevreden over deze pagina?