"Een combitrack bestaat uit 20 puzzelstukjes die allemaal gelegd moeten worden"

Gepubliceerd op:
3 juli 2025

Holland Greentech is een jong bedrijf dat sterk is in coaching in het tuinbouwvak. Niet alleen in de klas, maar ook in het veld. Ze zijn betrokken bij combitracks in Ghana, Senegal en Zuid-Afrika. Hoe bevalt hun deze nieuwe aanpak? We vroegen het aan oprichter en CEO Norbert van der Straaten. "Voor ons bedrijf is dit een kansrijkere manier van werken."

Norbert van der Straaten richtte in 2015 Holland Greentech op en is altijd een supporter geweest van lokale aanwezigheid. Het bedrijf heeft intussen vestigingen in 12 landen in Afrika en hun 125 werknemers zitten vooral in Afrika. 

Van der Straaten reist er regelmatig heen maar zit als enige van het bedrijf in Nederland (Groningen). "Niet heel gezellig voor een borrel, maar het is wel goed dat alles in Afrika zit."

De visie van Holland Greentech: in Afrika helpen de voedselproductie te verhogen, voedselveiligheid te verbeteren en natuurlijke hulpbronnen efficiënter te gebruiken. 

Van der Straaten: "We verkopen zaden, irrigatie, kassen, biologische meststoffen en biologische gewasbescherming. Maar advies is tegenwoordig ook een groot onderdeel van ons werk."

Gestructureerder werken dankzij de combitracks

Dat proces begon ooit in Afrika met een project in Rwanda, maar is uitgebreid naar vele andere landen in Afrika. En nu zit Holland Greentech bij de 3 combitracks in Ghana, Zuid-Afrika en Senegal.

Door de combitracks kan Van der Straaten gestructureerder werken dan hij tot nu toe gewend was in projecten in Afrika. En met meer zelfstandigheid. Van der Straaten: "Deze samenwerking tussen RVO, Buitenlandse Zaken, Invest International en het bedrijfsleven helpt ons bij de uitvoering van onze strategie.”

Hij voegt toe: "Een combitrack is 20 puzzelstukjes die allemaal gelegd moeten worden. Iedereen die er aan meewerkt wordt gestimuleerd om samen die puzzel te leggen. Voor ons bedrijf is dit een kansrijkere manier van werken. Je kunt er zelf meer van maken."

De combitrack Horti Ghana: wat is het precies? Anne-Katrien Denissen van RVO legt het uit

"De combitrack gaat over de tuinbouwsector in Ghana. Wij willen professionaliseren om uiteindelijk kansen te creëren voor Nederlandse en Ghanese ondernemers.

"We doen dat door:

  • Capaciteitsversterking van lokale ondernemers
  • Meer toegang tot financiën
  • Verbetering van de randvoorwaarden

"In de eerste fase van de combitrack lag de focus op samenwerken met lokale counterparts. Nu zijn we bij de tweede fase waarbij Nederlandse en Ghanese bedrijven én de overheid samen de sector gaan ontwikkelen. Tijdens de handelsmissie in mei hebben we hiervoor ook stappen gezet.

"Holland Greentech speelde vanaf het begin een grote rol bij de lokale capaciteitsopbouw. Nu zijn we ook onderdeel van een groep Nederlandse bedrijven die kansen kunnen gaan benutten. Vooral in de ontwikkeling van de zadensector en het aangaan van partnerschappen. De bedrijven betrekken ondernemers uit de omgeving die kansen zien in de tuinbouwsector, en helpen hen bij het opzetten van een eigen bedrijf.

"Welke ondernemers we nog zoeken? We willen graag nog iets doen met bodemvruchtbaarheid en digitalisering. Dus ondernemers met expertise op deze punten zijn welkom om contact met ons op te nemen!"

Lokale tuinders trainen en coachen in Ghana

Horti Ghana is een van de 3 combitracks waar Holland Greentech bij zit. Een onderdeel van deze combitrack is om de sector te versterken met jonge, ondernemende experts, die goed zijn in samenwerken en die we moeten bijstaan met toegang tot financiering. Dat levert ook zakelijke kansen op voor Nederlandse ondernemers.

Om dat doel te bereiken, moeten Ghanese tuinders meer kennis opdoen over duurzame tuinbouw en ondernemerschap. Holland Greentech werkt hiervoor samen met diverse partijen, zoals de TU Delft. De rol van het bedrijf zit in het trainen en coachen van lokale boeren.

Hoe werkt training en coaching in de praktijk?

Holland Greentech helpt zo'n 5 landbouwscholen in Ghana op de volgende manieren:

  • Observatie: kijken hoe een leraar de theorie uitlegt;
  • Praktijk: informatie naar de klas brengen met een e-learning of via materialen;
  • Veldbezoek: studenten in de klas een praktijkopdracht geven, die ze in het veld gaan uitvoeren;
  • Evaluatie: gezamenlijk bespreken van de uitkomsten;
  • Lokale versterking: de link met circa 40 lokale boeren versterken door middel van een demonstratieveld.

Norbert van der Straaten: "Per jaar maken 500 leerlingen onze opleiding af (de opleiding duurt 4 maanden). Dit is een praktische aanvulling op het normale lesprogramma.

"Toegang tot financiën is een belangrijke stap voor alle nieuwe boeren. Het bereiken van een supermarkt gaat het beste via coöperatieven. 5 jonge ondernemers op 1 hectare moeten dan samen investeren in opslag, irrigatie en logistiek. Mensen hebben niet altijd zin in samenwerking, maar dan leggen we uit: zonder die samenwerking wordt het heel lastig."

Grootvlei: van kolencentrale tot tuinbouwhub

Een andere combitrack waar Van der Straaten bij betrokken is, is de combitrack Toekomstgerichte Tuinbouw in Grootvlei, Zuid-Afrika.

Het idee van deze combitrack is om een oude kolencentrale in Grootvlei te veranderen in een hub voor klimaatslimme tuinbouw. Dat levert nieuwe arbeidskansen op voor de lokale bewoners die door het sluiten van de kolencentrale hun banen kwijtraakten. En het biedt herstel van het lokale landschap.

Holland Greentech en de lokale partner (Earn) zijn betrokken bij het opzetten van een trainingscentrum van 5 hectare. Van der Straaten: "Het trainingscentrum voor de gemeenschap bestaat behalve uit een kas van een halve hectare, ook uit open velden."

Daarnaast is er ook ruimte voor 15 hectare commerciële tuinbouw. Dat zal de lokale partner beheren. "We willen daar een kwekerij opzetten zodat mensen in de praktijk kunnen leren."

Samen bouwen aan de keten via de combitracks

Een belangrijke rol in alle combitracks is weggelegd voor de verbetering van de sector. Als de sector goed is georganiseerd, kun je aan de keten bouwen, legt Van der Straaten uit. "Dat betekent dus álle onderdelen van de keten: onderwijs, coöperaties, banken, tuinders, input suppliers, voorlichting, retail, logistiek, opslag, een hortiplatform en samenwerking met RVO en de ambassade."

Ieder Nederlands bedrijf heeft daarom een eigen rol in dit proces. Van der Straaten: "We doen allemaal iets anders. We kennen elkaar goed en versterken elkaar. Het voelt totaal niet aan als concurrentie."

Samenwerken wordt volgens hem makkelijker door de inrichting van de combitracks. "Het is als het ware alsof je er veel collega’s bij krijgt! Zo werk ik al een paar jaar samen met Agriterra en TU Delft. En we kijken of we ook intensiever met IDH kunnen samenwerken."

Tip: denk bij zakendoen ook altijd aan de zakencultuur

Ondernemen in Afrika betekent ook wennen aan andere culturen, legt Van der Straaten uit. Zo werkt Holland Greentech in Zuid-Afrika met een Zuid-Afrikaanse partij aan een kenniscentrum. Hij merkte dat de manier van werken daar best anders is. "Wennen aan elkaars cultuur, daar moet je echt de tijd voor nemen."

Van der Straaten adviseert eventueel geïnteresseerde ondernemers ook om oog te hebben voor de sociale kwesties in deze landen. "In Zuid-Afrika werken we in een gemeenschap waarvan veel mensen hun baan zijn kwijtgeraakt. En in Ghana heb ik te maken met jongeren die willen vertrekken, retail die laat betaalt, en mensen die elkaar soms niet vertrouwen. Zoiets zit niet in een logframe!"

Toch ziet hij de uitkomst van de 3 combitracks wel positief in. "Het is best een geluk dat onze sector in deze landen is uitgekozen. Het is precies wat we doen. Alles komt zo bij elkaar."

Van der Straaten verwacht dat de combitracks belangrijk zullen zijn voor de ontwikkeling van Holland Greentech als bedrijf. "We willen groeien en daarvoor moeten we wat meer ervaren krachten krijgen op het gebied van business development en marketing. We willen investeren in een leerprogramma en gericht ervaren medewerkers aannemen. Over 5 jaar staat er een veel groter bedrijf. Dan zijn we uit de start-upfase gegroeid!"

De foto's van dit artikel zijn van de combitrack in Senegal

Wilt u ook bijdragen aan een van deze 3 combitracks?

Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek. Bespreek uw mogelijkheden!

Combitracks
In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?