Stappenplan landschapselementen registreren
Vanaf 1 februari 2023 kunt u in Mijn percelen landschapselementen registreren. Er staan nieuwe functies in Mijn percelen om u daarbij te helpen. U kunt de landschapselementen per perceel selecteren en toevoegen. Ook kunt u bijvoorbeeld een lang perceel in de lengte splitsen. En een landschapselement splitsen op de kadastrale grens.
Laatste aanpassingen op deze pagina
- 21 maart 2023: U kunt bij de functie Overnemen perceel vanaf nu kiezen voor meerdere percelen. Dit is misschien handig als u een sloot overneemt uit de kaartlaag Subset BGT. Hoe dat werkt, ziet u bij Stap 3 > Missende landschapselementen
- 17 maart 2023: Toegevoegd aan Niet-subsidiabele landschapselementen: Bermen langs doorgaande wegen (Stap 3). Bij Voordat u begint: Wanneer registreren?
- 9 maart 2023: Informatie over windhagen toegevoegd aan Stap 3.
- 28 februari 2023: Informatie over afgeknipte landschapselementen toegevoegd aan Stap 3.
Het webinar over intekenen van landschapselementen op 26 januari 2023 gemist? Kijk het webinar landschapselementen terug.
Hieronder leest u wat u moet doen voordat u begint en hoe u de landschapselementen registreert. Op Landschapselementen 2023 ziet u de voorwaarden die gelden om landschapselementen mee te laten tellen voor subsidies. U hoeft alleen landschapselementen te registreren die subsidiabel zijn.
Voordat u begint
U registreert uw landschapselementen nadat u uw percelen heeft bijgewerkt en voordat u de Gecombineerde opgave doet. In de opgave geeft u de landschapselementen op die u voor subsidies wilt laten meetellen. Dat kan tot en met 15 juni 2023. Vervolgens kunt u van 16 juni tot uiterlijk 30 november nog beperkt wijzigingen doorgeven. Vanaf 15 oktober tot 30 november vraagt u uw subsidies definitief aan.
Meer informatie over wat u wanneer doet leest u op Meldingen en registraties: wanneer doet u die als agrarisch ondernemer?
Werk uw percelen bij. Zo zorgt u dat u werkt met de juiste grenzen als u landschapselementen gaat registreren.
- Heeft u alle percelen die u gebruikt geregistreerd?
- Liggen al deze percelen goed op de BGT-grenzen?
- Kloppen de gewascodes en gebruikstitels?
Heeft u verschillende groepen percelen? Bijvoorbeeld 3 percelen naast elkaar bij uw woning en een kilometer verderop 3 percelen die naast elkaar liggen? Dan kan het handig zijn om de stappen hierboven per groep percelen te doen.
Als u al landschapselementen heeft geregistreerd
Heeft u al landschapselementen geregistreerd zonder de nieuwe functies die nu in Mijn percelen staan? Beëindig dan die landschapselementen. Dat doet u door ze de einddatum 01-01-2023 te geven. Teken ze opnieuw in met de stappen in dit stappenplan. Door het op deze manier te doen, zorgt u ervoor dat alle percelen goed op elkaar aansluiten. Dit voorkomt meldingen op uw perceel.
Geïsoleerde bomen tekent u niet opnieuw in
Een geïsoleerde boom registreert u vanaf 2023 niet meer in Mijn percelen. Voeg de ruimte toe aan het perceel waarop de boom staat. Dat kan met de functie Samenvoegen. Meer informatie over geïsoleerde bomen registreren vindt u op Alles over percelen registreren.
Tip: zorg ervoor dat uw percelen een voor u herkenbare en logische naam hebben. En geef de landschapselementen die bij dat perceel horen een naam die daarbij past. Bijvoorbeeld:
Perceel: Veldweg 1
Landschapselement: Veldweg 1 – sloot
Zo ziet u het perceel en de landschapselementen die erbij horen samen als u uw percelen op naam sorteert. Dit is ook handig als u niet in één keer alle landschapselementen gaat registreren. Zo ziet u de volgende keer waar u bent gebleven.
Als er veel landschapselementen rond uw percelen liggen, kan het registreren lang duren. Hou daar rekening mee. U hoeft landschapselementen maar één keer te registreren. Daarna werkt u ze bij zoals u doet met uw andere percelen.
We raden u aan om aanpassingen regelmatig te versturen, vooral wanneer u grenzen aanpast. Want pas na het versturen werkt u echt met de aangepaste grenzen.
Als u landschapselementen registreert, kunt u deze mee laten tellen als niet-productieve grond. Landschapselementen zijn namelijk subsidiabel in het GLB. U kunt ze opgeven voor verschillende regelingen. Meer informatie hierover leest u op Het nieuwe GLB: de conditionaliteiten.
Als u een landschapselement registreert, registreert u eigenlijk een nieuw perceel. Het landschapselement verschijnt dan ook in uw overzicht van percelen.
U ziet de landschapselementen in de kaartlaag Topografische grenzen. De grenzen van landschapselementen zijn geel.
In het tabblad wijzigen ziet u 2 nieuwe functies: een filter op landschapselement en landbouw. En zoeken in Naam en Gewas.
Filter op landschapselement en landbouw
Vanaf nu ziet u 2 icoontjes in de blauwe balk met Overzicht per perceel: een boompje en een tractor.
Klik op het boompje om alleen landschapselementen in de lijst te zien. En op de tractor om alleen landbouwpercelen in de lijst te zien. Klik nog een keer op het icoontje om de filter weer uit te zetten. Heeft u nog geen landschapselementen geregistreerd? Dan ziet u nog geen landschapselementen in dat overzicht.
Zoeken in naam en gewas
In de kolommen Naam en Gewas ziet u een trechtertje.
Als u hierop klikt, verschijnen er zoekvelden. Hierin kunt u zoeken naar een naam van een perceel of een gewas.
Starten
Heeft u de grenzen bijgewerkt en ziet u de topografische grenzen? Dan kunt u beginnen met landschapselementen registreren.
Stap 1: Ga naar Toevoegen > Overnemen landschapselementen
Log in op Mijn percelen en ga naar het tabblad Wijzigen. Links ziet u het overzicht van uw percelen. Klik boven de kaart op de knop Toevoegen. Klik dan op Overnemen landschapselementen. Daarna selecteert u bij welke percelen u landschapselementen wilt toevoegen. In Stap 2 leest u hoe u dat doet.
Ook kunt u dit andersom doen: selecteer eerst een perceel waarbij u de landschapselementen wilt toevoegen. Klik daarna op Overnemen landschapselementen.

Stap 2: Percelen selecteren
Selecteer in uw lijst met percelen bij welke percelen u landschapselementen wilt toevoegen. Om overzicht te houden, raden wij u aan om steeds één perceel te selecteren. Wilt u toch meer percelen kiezen, selecteer dan maximaal 5 percelen tegelijk. En doe dat alleen als deze naast elkaar liggen. In de volgende stap gaat u namelijk de landschapselementen selecteren die u wilt registreren. Dat kunnen er meerdere per perceel zijn.
Door niet te veel percelen tegelijk te selecteren, voorkomt u dat u een lange lijst met landschapselementen in beeld krijgt. Vink in de lijst het perceel of de percelen aan waarvan u de landschapselementen wilt overnemen. U kunt ook op de kaart klikken om de percelen te selecteren.
Klik daarna op Volgende.
Stap 3: Landschapselementen selecteren en registreren
In de lijst ziet u nu een overzicht van alle landschapselementen die bij deze percelen horen. Op de kaart ziet u deze in het geel.
Ziet u geen gele of groene grenzen? Zet dan in de kaartlagen de kaartlaag Topografische grenzen aan.
Wij hebben de landschapselementen zo goed mogelijk in Mijn percelen gezet. Toch klopt de kaartlaag nog niet altijd en is hij niet overal compleet. Let bij het toevoegen van landschapselementen daarom goed op deze punten.
Grasland, overig
Deze objecten staan wel in Mijn percelen als landschapselement, maar zijn niet subsidiabel:
- Onverharde paden met gras, toegangsdammen en gras op duikers.
- Stroken gras of grond rond schuren of stallen. Dit kunnen stroken van een erf zijn, of stroken met een logistieke functie.
- Delen van percelen die gebruikt worden voor opslag.
- Potentiële landbouwgrond in de BGT. Het gaat hier vaak om grotere percelen in beheer bij particulieren.
- Bloemrijke graslanden die kunnen worden gezien als productieve landbouwgrond.
- Delen van percelen met meer dan 50% pitrus.
- Bermen langs doorgaande wegen.
Landschapselementen die met de korte zijde grenzen aan landbouwgrond
Deze zijn niet subsidiabel. In Mijn percelen ziet u deze vaak als een lang en smal element. Bijvoorbeeld een sloot die door een niet-subsidiabel bos loopt. Zo’n sloot grenst dan met de lange zijde aan het bos en met de korte kant aan uw perceel.
Sloten die met de lange kant grenzen aan uw landbouwgrond, kunt u wel opgeven.
Grote stukken bos
Een bos is subsidiabel tot een oppervlakte 1,5 hectare. Er staan grotere bossen in de kaartlaag met landschapselementen. Deze kunt u niet opgeven als landschapselement.
Wat is wel subsidiabel?
Dit leest u op Landschapselementen 2023.
Missende landschapselementen kunt u zelf toevoegen. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een element over te nemen uit de kaartlaag Subset BGT. Of door zelf een perceel in te tekenen.
Geïsoleerde bomen
Vanaf dit jaar ziet u geïsoleerde bomen als stip in de kaartlaag Bomen. Dus niet meer als apart perceel. Nog niet alle bomen staan in de kaartlaag. Mist u een boom? Dan geeft u dat aan in de Gecombineerde opgave. In Mijn percelen kunt u zelf geen geïsoleerde bomen toevoegen.
Sloten deels breder dan 10 meter
10% van een sloot mag breder zijn dan 10 meter. Sloten die voor een deel breder zijn dan 10 meter, staan niet als landschapselement in Mijn percelen. Dit landschapselement kunt u overnemen uit de kaartlaag Subset BGT. Dat doet u via Overnemen perceel in plaats van Overnemen landschapselementen:
- Ga naar het overzicht van uw percelen en klik op Toevoegen > Overnemen perceel.
- Selecteer de kaartlaag Subset BGT.
- Selecteer de sloot. Misschien staat de sloot niet als één geheel in de kaartlaag. Selecteer dan alle delen die u als één sloot wilt registreren. Deze functie is nieuw in Mijn percelen vanaf 21 maart 2023.
- Klik op Volgende en volg de stappen in het scherm.
Landschapselementen die missen in de kaartlagen
Soms kunt u een landschapselement niet overnemen uit de kaartlaag Topografische grenzen en niet uit de kaartlaag Subset BGT. Dan tekent u het element zelf in. Ga naar het scherm Wijzigen en klik op Toevoegen > Zelf tekenen. Volg de stappen in het scherm.
Deze landschapselementen ziet u nog niet op de luchtfoto. U kunt het element zelf intekenen. Ga naar het scherm Wijzigen en klik op Toevoegen > Zelf tekenen. Volg de stappen in het scherm.
Windhagen zijn vanaf 2023 landschapselementen. Sommige windhagen staan al als landschapselement in Mijn percelen, andere nog niet.
Wel als landschapselement
U ziet de windhaag als rood vlak in uw landbouwperceel. Registreer de windhaag als landschapselement. Hoe u dat doet, leest u in dit stappenplan.
Nog niet als landschapselement
Teken de windhaag in als apart perceel. Vul de juiste gewascode in. Dat is 2618 - Windhaag, in een perceel fruitteelt.
In de lijst staat achter veel landschapselementen (afgeknipt). Landschapselementen die verder doorlopen dan de geselecteerde percelen, worden automatisch afgeknipt. Dat gebeurt op de kadastrale grens, of op 20 meter vanaf die percelen. Controleer deze elementen nog wel en pas ze aan als dat nodig is.
Als u in de lijst met uw muis op een landschapselement gaat staan, licht dit roze op in de kaart.
Standaard ziet u de afgeknipte versie in de lijst:

Wilt u de niet-afgeknipte versie bekijken? Klik dan naast (afgeknipt) op het pijltje. U ziet dan uw landschapselement met daarachter (niet afgeknipt). Ook ziet u waarschijnlijk meerdere delen waar het landschapselement uit bestaat.

U kunt ervoor kiezen om het niet afgeknipte element te selecteren.

Ook kunt u een deel of meerdere delen van het element registreren. In dit voorbeeld gaat het dan om alleen de waterloop of alleen de oever. In de meeste situaties is het waarschijnlijk logisch om deze niet apart te registreren. En het landschapselement als één deel te registreren.
Vinkt u het overkoepelende element aan? Dan neemt u het automatisch afgeknipte landschapselement over en staat het element als één perceel in Mijn percelen. Bijvoorbeeld als een sloot, inclusief oever en waterloop.
Als u beide sub-elementen aanklikt, registreert u beide delen als aparte percelen. U registreert dan bijvoorbeeld een oever en een waterloop.
Als u één of meer van de delen kiest, registreert u alleen die delen. Bijvoorbeeld alleen een oever, of alleen een waterloop.
Liggen er 2 landschapselementen tegen elkaar aan en wilt u deze registreren als één? Selecteer dan de elementen en klik op Samenvoegen.

Samenvoegen ongedaan maken
Wilt u het samenvoegen ongedaan maken? Ga naar het overzicht van uw percelen en verwijder het samengevoegde landschapselement. Voeg dan de landschapselementen opnieuw toe. Volg daarvoor dit stappenplan vanaf Stap 1.
Ook kunt u ervoor kiezen om het samengevoegde landschapselement aan te passen met één van de bewerkfuncties. Bijvoorbeeld Splitsen of Andere grens selecteren.
Volgende
Heeft u de landschapselementen geselecteerd die u wilt registreren, klik dan op Volgende. Voor elk landschapselement dat u als apart perceel registreert, vult u de perceelsgegevens in.
Stap 4: Gegevens invullen en landschapselement bewerken
De gegevens van uw landschapselement registreert u zoals u bent gewend in Mijn percelen. Vul ze in. Rechtsboven ziet u hoeveel landschapselementen u gaat registreren en bij welke u nu bent.
De ingangsdatum van het landschapselement staat op 1 januari 2023. Laat deze datum staan. Als u een eerdere datum kiest, kunt u het perceel niet opslaan.
Hier kunt u gewascodes voor landschapselementen invullen. Andere gewascodes kunt u hier niet invullen. In Stap 5 in dit stappenplan ziet u een overzicht van deze gewascodes.
In dit scherm kunt u ook uw perceel bewerken. Onder het knopje bewerken vindt u een aantal bewerkfuncties. Splitsen op middenlijn en Knippen op kadastrale grens zijn nieuw. Hieronder leest u hoe u deze functies gebruikt.
Bent u klaar met het perceel bewerken en de gegevens aanpassen? Klik dan op Opslaan en volgend perceel.
U gaat automatisch naar het volgende landschapselement. Registreert u maar 1 landschapselement of bent u bij het laatste landschapselement, dan klikt u op Opslaan. U komt dan terug in het overzicht van uw percelen.
Nieuwe bewerkfuncties
In Mijn percelen staan 2 nieuwe bewerkfuncties: Splitsen op middenlijn en Knippen op kadastrale grens. Hoe u deze functies gebruikt, leest u op Stappenplan percelen registreren en wijzigen.
Overlap?
U kunt overlap creëren met uw eigen perceel. Dat komt doordat de intekening van het landschapselement overlapt met de intekening van uw eigen perceel. Knip het deel van het perceel waar het af moet. Dit werkt zoals u in Mijn percelen gewend bent. Uitleg hierover vindt u op Stappenplan Percelen registreren en wijzigen.
Stap 5: Na het overnemen
Als u van het laatste landschapselement de gegevens heeft ingevuld, komt u weer in uw overzicht met percelen. Wilt u van meer percelen de landschapselementen toevoegen? Volg dan weer de stappen hierboven.
Ook kunt u uw landschapselementen bewerken of zelf landschapselementen toevoegen.
Ook kunt u uw landschapselementen bewerken. Hiervoor gebruikt u de bewerkfuncties in Mijn percelen zoals u gewend bent.
Wilt u een landschapselement toevoegen aan mijn percelen, bijvoorbeeld als u een bomenrij heeft geplant? Maak dan een nieuw perceel. Wij gaan uw aanpassing in de topografische kaart verwerken. Daarna ziet u het als landschapselement in de kaartlaag Topografische grenzen. Dus met gele topografische grens.
Vul bij de perceelsgegevens van het nieuwe landschapselement een gewas in dat wij zien als landschapselement.
Gewascodes voor landschapselementen
Boomgroep (2617)
Bosje (2642)
Bossingel (2619)
Elzensingel (2622)
Graften (6793)
Griendje (2631)
Hakhoutbosje (2630)
Houtwal en houtsingel (2621)
Knip- of scheerheg (2624)
Laan (2626)
Landschapselement, overig (2638)
Leibomen (2636)
Natuurvriendelijke oever (2634)
Poel en klein historisch water (2620)
Rietzoom en klein rietperceel (2633)
Ruigtes op landbouwpercelen (6800)
Schurvelingen en zandwallen (2637)
Sloot (343)
Stroken wild gras (6807)
Struweelhaag (2625)
Tuunwallen (6808)
Voedselhaag (6809)
Water, overig (2639)
Windhaag, in een perceel fruitteelt (2618)
Heeft u na het lezen van het stappenplan nog vragen over het registreren van landschapselementen? Wij helpen u graag. Maak een belafspraak.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit