Neem een kijkje in innovatieve stallen
Meer weten over de innovatieve projecten die zijn ontwikkeld met de Subsidie onderzoeken en ontwikkelen innovaties stalsystemen? Kijk mee naar goedgekeurde projecten.
Minder stalemissies door intelligent varkenstoilet
Mijn naam is Kees Scheepens. Ik ben de 19e generatie boeren, hier in Oirschot. Bij duurzaamheid in de landbouw hoort een ding centraal te staan en dat is het welzijn van het dier.
Daarom heb ik voor het varken bedacht ze een urinoir aan te bieden.
Het idee voor Pigster is eigenlijk al tien jaar geleden ontstaan, toen had ik het idee al om urine en vaste mest van elkaar te scheiden.
Nu ben ik zover dat ik mijn varkens op het ene plekje laat urineren en op een andere plek je laat poepen. Dat belonen, dat doen we door middel van een citroenbonbonnetje.
Door de urine op een aparte plek te brengen heb ik veel minder ammoniakproductie en heb je dus ook geen luchtwasser nodig en kunnen we op die manier het leven van het varken in de stal veel beter maken en de milieubelasting veel minder. Hier links achter het hekje wordt dus geplast.
Als er geplast wordt dan wordt die sensor geactiveerd, die sensor zit gekoppeld aan dit snoepjesautomaat en die draait dan hier via een buisje draait hier een snoepje uit. De SBV subsidie helpt mij om uit de pioniersfase te komen. Een pionier heeft altijd gebrek aan tijd en een pionier heeft altijd gebrek aan geld. Juist deze SBV subsidie geeft mij beide om te komen tot de ontwikkeling van het idee wat in mijn hoofd al 10 jaar geleden is ontstaan. Tips voor andere veehouders, die met de SBV aan de gang willen gaan, is eigenlijk heel simpel: zoek de samenwerking met specialisten op deelgebieden.
De toekomstbestendige kaasboerderij van Cock Verweij
Kees Scheepens, Werner Melissen en Cock Verweij vertellen over hun vernieuwende idee. En hoe het project bijdraagt aan de toekomst van hun bedrijf.
De toekomstbestendige kaasboerderij van Cock Verweij Wij zijn een kaasboerderij. Wij hebben melkvee en we maken kaas. De energie wordt steeds duurder. We hebben al zitten kijken naar een vergister om warmte en stroom op te wekken. We waren daar naar aan het kijken en kwamen in aanraking met Erik van Engel van de Groene munt. Hij vertelde dat er mogelijkheden zijn om daarvoor bij RVO een subsidie te krijgen. Samen met Erik van Engel hebben we een projectaanvraag ingediend. Het doel van dit project is het reduceren van ammoniak en methaan op dit bedrijf. Dat doen we door enerzijds door monovergisting, het strippen van de mest. En anderzijds het continu monitoren van ammoniak en methaan op het bedrijf. Dat lijkt wel de toekomst te worden. Hier wordt elke dag mest ingepompt, verse mest. Er zitten bacteri?n in. Die bacteri?n maken methaan, dat trekken we eruit. Het methaan zit boven in de kap. Hiernaast staat een containerbak, daar zitten twee motors in. Als er methaan in de mestsilo zit, slaan de motors aan. En die motors draaien de generator aan. Die generator wekt stroom op. En met de warmte van de motor maken we warm water. Elk uur, als alles vol draait, levert dat 75 kilowatt op. We willen nu, in begin 2022, samen met TU Delft starten met het strippen van de mest om stikstof, fosfaat en kalium er uit te halen. Ook proberen we eind volgend jaar te starten met de monitoring van methaan, ammoniak in de melkveestal en bij de monovergister. Door deze innovatieregeling van RVO is het voor ons mogelijk om weer een stap te zetten in het duurzamer maken, het innoveren van ons melkveebedrijf en kaasmakerijbedrijf. Voor de toekomst, het toekomstbestendig te maken en ook voor onze volgende generatie.
Werner Melissen: nieuwe stap naar duurzamer bedrijf
Werner Melissen: nieuwe stap naar een duurzamer bedrijf Wij wilden een nieuwe stal bouwen. We waren op zoek naar een vloer die milieuvriendelijk en diervriendelijk en voor het milieu beter is. Wij zijn uiteindelijk terecht gekomen bij de ceraflex vloer. Deze mensen van deze vloer werden ondersteund door Katoele Subsidie Experts. Die hebben mij erop gewezen dat er eventuele subsidies voor aan te vragen zijn. Nou ik heb voor deze vloer gekozen puur omdat we iets met emissies moesten doen. Met deze vloer kunnen we realiseren dat we mest en urine bij de bron scheiden. Het is een kunststof plaatje waar een rubberen mat in ligt en hier overheen is dat vocht-doorlatende doek gespannen. De vaste mest wordt met schuiven hier in de centrale goot gebracht. En vanuit deze centrale groot worden getransporteerd naar het mestverwerkingsysteem met een pers. En vanuit die pers persen we in de mestopslag. Dit is een product die we handmatig hebben gemaakt. In de toekomst willen we daar een meststrooiersysteem bij maken zodat we dit ook automatisch in kunnen strooien. Door deze subsidieregeling kon ik deze vloer realiseren waardoor ik een nieuwe stap kon maken naar een duurzamer bedrijf.
Nog meer projecten zien?
Wilt u meer zien over projecten die gaan over het onderzoeken en ontwikkelen van innovaties voor stallen? Bekijk de projecten van veehouders van:
- melkgeiten
- varkens
- melkkoeien
- vleeskalveren
- pluimvee
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur