Als producent advies vragen over een innovatief stalsysteem
Veehouders mogen een innovatief stalsysteem alleen gebruiken als dit systeem in de Omgevingsregeling staat. Wilt u als producent dat uw stalsysteem in deze regeling komt? U vraagt dit bij ons aan via het Loket Advies Stalemissies (LAS). Daarnaast helpen wij u graag door advies te geven.
Innovatieve stalsystemen in de omgevingsregeling
Goedgekeurde stalsystemen staan in bijlage V en bijlage VI van de omgevingsregeling. Vraagt u ons om advies? Dan is de kans groter dat uw stalsysteem in een van deze bijlages komt. Wij bespreken uw vraag om advies met de Technische Adviespool (TAP). Die ondersteunt ons bij het maken van de adviezen. U ontvangt dit advies daarna van ons. Bekijk op deze pagina uw verschillende mogelijkheden om advies aan te vragen.
Advies tijdens ontwikkeling van uw stalsysteem
Bent u uw stalsysteem nog aan het ontwikkelen? U kunt alvast advies vragen aan de TAP. Bijvoorbeeld als u wilt weten of uw systeem kans maakt in de Omgevingsregeling te komen. Of als u vragen heeft over het toevoegen van uw stalsysteem aan deze regeling. Het is niet verplicht dit advies aan te vragen voor latere goedkeuring van uw stalsysteem.
U vraagt het advies tijdens de ontwikkeling van uw stalsysteem bij ons aan. U vindt het aanvraagformulier hieronder.
Met uw aanvraag stuurt ook een of meer afbeeldingen mee. Daarop staan details van de elementen die zorgen voor minder uitstoot (emissie-kritische elementen). Doet u de aanvraag als gemachtigde? Stuur dan ook het machtigingsformulier mee.
U stuurt het aanvraagformulier met de bijlagen naar las@rvo.nl.
Na uw aanvraag hoort u binnen een week of deze compleet is. Een complete adviesaanvraag behandelen wij binnen 3 weken. Kort hierna ontvangt u ons advies.
Missen er nog documenten bij uw aanvraag? Of zijn uw opgestuurde documenten niet helemaal duidelijk? Dan vragen we u om aanvullende informatie. U heeft 2 weken om deze op te sturen. Daarna hebben wij weer 4 weken om de aanvullingen te controleren en het advies te maken.
Advies als uw stalsysteem klaar is
Is uw innovatieve stalsysteem klaar? U kunt bij ons advies aanvragen over de verwachte vermindering van uitstoot van het systeem. Dit advies kan ervoor zorgen dat uw stalsysteem sneller gebruikt kan worden. Wij raden daarom aan om dit advies aan te vragen.
Voor dit advies bekijkt de TAP hoe het stalsysteem werkt. Met deze informatie maken zij een inschatting van de vermindering van de uitstoot van ammoniak, fijnstof en/of geur.
U vraagt bij ons een advies over uw stalsysteem aan. U vindt het aanvraagformulier hieronder. Met uw aanvraag stuurt u deze verplichte bijlagen mee:
- afbeelding met details van de uitstoot-verminderende onderdelen
- eerste opzet van de systeembeschrijving (gebruik hiervoor het format op onze website)
Daarnaast stuurt u ook deze bijlagen mee als dit van toepassing is:
- (indicatieve) meetresultaten en/of onderzoeksresultaten over uw stalsysteem
- bijlagen bij uw onderbouwing van de verwachte vermindering van uitstoot
- bijlagen bij uw onderbouwing om de afwenteling te laten zien
- machtigingsformulier
U stuurt het aanvraagformulier met de bijlagen naar las@rvo.nl.
Na uw aanvraag hoort u binnen een week of deze compleet is. Is uw adviesaanvraag niet compleet of hebben wij van u meer informatie nodig? Dan laten wij dit weten. Als uw aanvraag compleet is, maken wij een eerste advies.
Daarna plannen we met u een gesprek in. Hierbij zullen u, een betrokken TAP-lid en een adviseur van RVO aanwezig zijn. Tijdens dit gesprek bespreken we het advies. U kunt ook u meer uitleg geven over het stalsysteem en vragen beantwoorden.
Moet u na dit gesprek nieuwe informatie opsturen? Stuur deze informatie dan binnen 2 weken naar las@rvo.nl. Na het gesprek of de ontvangst van de nieuwe informatie, ontvangt u het advies binnen 6 weken.
Advies over keuze proefstallen
Heeft u een positief advies ontvangen over uw innovatieve stalsysteem? Dan gaat u op zoek naar veehouders die uw stalsysteem in gebruik willen nemen. We noemen dit een proefstal. U kunt bij ons advies aanvragen, zodat u zeker weet dat de locaties van de stallen geschikt zijn.
Hoeveel proefstallen heb ik nodig?
Om uw stalsysteem goed te testen, moeten metingen gedaan worden in verschillende proefstallen. Als er genoeg metingen gedaan zijn, kan het stalsysteem in bijlage V of VI van de Omgevingsregeling komen. Hoeveel proefstallen u nodig heeft, leest u in het meetprotocol.
In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staat de maximale uitstoot van stallen. Blijkt uit metingen dat uw stalsysteem te veel uitstoot? Dan moeten de veehouders extra maatregelen nemen. Wij raden u daarom aan om vooraf afspraken te maken met de veehouders voor als de meetresultaten tegenvallen. U zet dan in een contract wie verantwoordelijk is voor het aanpassen van het systeem. En wie de kosten hiervoor betaalt.
Waar moeten de proefstallocaties aan voldoen?
Er zijn 2 belangrijke voorwaarden bij het uitkiezen van de proefstallocaties:
- Uw stalsysteem moet goed toegepast kunnen worden op de veehouderijen.
- De proefstallen moeten met elkaar te vergelijken zijn. Dit betekent dat het stalsysteem op verschillende locaties steeds op ongeveer dezelfde manier gebruikt wordt. Een meetorganisatie doet metingen bij de proefstallen. De meetresultaten kunnen we alleen met elkaar vergelijken als de stallen ongeveer hetzelfde zijn.
Waarover geven wij advies?
U kunt bij ons advies aanvragen over:
- of een systeem in een proefstal juist toegepast kan worden;
- of de proefstallen met elkaar te vergelijken zijn.
U vraagt het advies over de keuze van proefstallen bij ons aan. U vindt het aanvraagformulier hieronder.
Met uw aanvraag stuurt u ons advies over het innovatieve stalsysteem mee als bijlage. Daarnaast stuurt u voor elke proefstal ook deze bijlagen mee:
- plattegrond met afmetingen van de stal(len) en de dierverblijven daarin (schaal 1:100 of 1:200)
- afbeelding van de doorsnede van de stal(len) (schaal 1:20 of 1:50)
- ons advies over de verwachte uitstoot van de proefstal (als wij dit al gegeven hebben)
Doet u de aanvraag als gemachtigde? Stuur dan ook het machtigingsformulier mee.
U stuurt het aanvraagformulier met de bijlagen naar las@rvo.nl.
Na uw aanvraag hoort u binnen een week of deze compleet is. Een complete adviesaanvraag behandelen wij binnen 4 weken. Kort hierna ontvangt u ons advies.
Missen er nog documenten bij uw aanvraag? Of zijn uw opgestuurde documenten niet helemaal duidelijk? Dan vragen we u om aanvullende informatie. U heeft 4 weken om deze op te sturen. Daarna hebben wij weer 5 weken om de aanvullingen te controleren en het advies te maken.
Beoordeling meetrapport aanvragen
Als de meetorganisatie klaar is met de metingen, maakt deze een meetrapport. U, de veehouder of het bevoegd gezag vraagt een beoordeling van dit rapport bij ons aan. U bepaalt samen wie dit doet. Wij controleren dan of de metingen zijn gedaan volgens het meetprotocol.
U vraagt een beoordeling van het meetrapport bij ons aan. U vindt het aanvraagformulier hieronder. Met uw aanvraag stuurt u ook het meetrapport mee. Doet u de aanvraag als gemachtigde? Stuur dan ook het machtigingsformulier mee.
U stuurt het aanvraagformulier met de bijlagen naar las@rvo.nl.
Wij beoordelen alleen meetrapporten die Meetprotocol 2013a volgen.
Na uw aanvraag hoort u binnen een week of deze compleet is. Een complete aanvraag beoordelen wij binnen 6 weken. Kort hierna ontvangt u onze beoordeling.
Missen er nog documenten bij uw aanvraag? Of zijn uw opgestuurde documenten niet helemaal duidelijk? Dan vragen we u om aanvullende informatie. U heeft 4 weken om deze op te sturen. Daarna hebben wij weer 7 weken om de aanvullingen te controleren en het meetrapport verder te beoordelen.
Aanvraag stalsysteem toevoegen aan Omgevingsregeling
Zijn alle metingen bij de proefstallen gedaan en zijn de meetrapporten goedgekeurd door ons? Dan doet u een aanvraag om uw stalsysteem te laten toevoegen aan de Omgevingsregeling. Het komt op bijlage V of bijlage VI van deze regeling te staan.
U doet bij ons een aanvraag om uw stalsysteem te laten toevoegen aan de Omgevingsregeling. Met uw aanvraag stuurt u deze documenten mee:
- meetrapport(en) met onze beoordeling
- systeembeschrijving
U stuurt het aanvraagformulier met de bijlagen naar las@rvo.nl.
Na uw aanvraag hoort u binnen een week of deze compleet is. Een complete aanvraag behandelen wij binnen 6 weken. Kort hierna ontvangt u ons advies.
Missen er nog documenten bij uw aanvraag? Of zijn uw opgestuurde documenten niet helemaal duidelijk? Dan vragen we u om aanvullende informatie. U heeft 2 weken om deze op te sturen. Daarna hebben wij weer 6 weken om de aanvullingen te controleren en het meetrapport te beoordelen.
Keuren wij uw aanvraag goed? Dan adviseren wij de minister om het stalsysteem in de Omgevingsregeling te zetten.
Aanvraag veranderen systeembeschrijving
Soms wilt u de beschrijving van uw stalsysteem (laten) aanpassen. Bijvoorbeeld wanneer een onderdeel van het stalsysteem wordt geüpdatet of aangepast. Wilt u de systeembeschrijving van een in bijlage V of VI opgenomen stalsysteem veranderen? Dan kunt u bij ons een aanvraag doen. Wij beoordelen of de aanpassing mogelijk is.
U vraagt een verandering van de systeembeschrijving van een stalsysteem bij ons aan. Vul hiervoor het aanvraagformulier Aanpassing systeembeschrijving innovatief stalsysteem in. Dit vindt u hieronder.
Met uw aanvraag stuurt u de gewijzigde systeembeschrijving mee als bijlage. Daarnaast stuurt u ook deze bijlagen mee als dit van toepassing is:
- afbeelding met details van de uitstoot-verminderende onderdelen (als deze is aangepast)
- machtigingsformulier
Na uw aanvraag hoort u binnen een week of deze compleet is. Een complete adviesaanvraag behandelen wij binnen 4 weken. Kort hierna ontvangt u ons advies.
Missen er nog documenten bij uw aanvraag? Of zijn uw opgestuurde documenten niet helemaal duidelijk? Dan vragen we u om aanvullende informatie. U heeft 4 weken om deze op te sturen. Daarna hebben wij weer 5 weken om de aanvullingen te controleren en het advies te maken.
Vragen over innovatieve stalsystemen?
Heeft u nog vragen? Vul dan het contactformulier hieronder in.
Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat