Als veehouder een innovatief stalsysteem gebruiken
Heeft u een veehouderij en wilt u een innovatief stalsysteem gebruiken? Een systeem dat zorgt voor minder uitstoot van ammoniak, fijnstof en/of geur? U kunt kiezen voor een bestaand systeem. Of u werkt samen met een producent van een systeem dat nieuw is.
Nieuw of bestaand innovatief stalsysteem?
Bent u op zoek naar een innovatieve stal? U kunt kiezen tussen een nieuw of bestaand type stalsysteem. Van een bestaand stalsysteem is de gemiddelde uitstoot van ammoniak, fijnstof en/of geur al bekend. Deze stallen en de uitstoot ervan (emissiefactor) staan in bijlage V en bijlage VI van de Omgevingsregeling. Wilt u een bestaand systeem gebruiken? Hierover leest u meer op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
Een nieuw stalsysteem staat nog niet in deze bijlages. Dit komt doordat de gemiddelde uitstoot hiervan nog niet bekend is. Als veehouder kunt u samenwerken met de producent van zo’n nieuw systeem. U kunt het stalsysteem dan gebruiken en metingen laten doen. Zo zorgt u dat deze ook in een van de bijlages komt te staan. Wilt u een nieuw stalsysteem gebruiken? Hieronder leest u wat u daarvoor moet doen.
Een nieuw stalsysteem in het kort
Als een producent een nieuw innovatief stalsysteem heeft ontwikkeld, zoekt deze bedrijven die dit gaan uitproberen (proefstal). Als veehouder mag u een nieuw stalsysteem niet zomaar gebruiken. U heeft toestemming nodig van het bevoegd gezag. Hiervoor doet u een proefstalaanvraag. Het bevoegd gezag is meestal uw gemeente, maar soms een omgevingsdienst. U vraagt bij uw gemeente waar u terecht kunt.
Is uw proefstalaanvraag goedgekeurd? Dan zijn er altijd voorwaarden. Een van deze voorwaarden is dat u metingen laat doen van de uitstoot van de stal (emissiemetingen). Een meetorganisatie meet de uitstoot van ammoniak, fijnstof en/of geur. U krijgt hiervan een meetrapport, dat u door ons laat beoordelen. Daarnaast stuurt u dit naar naar het bevoegd gezag. Die controleert of de uitslagen van de metingen kloppen met de verwachte uitstoot.
Zijn er metingen gedaan in genoeg stallen? En zijn de meetrapporten goedgekeurd? Dan komt het stalsysteem in bijlage V of VI van de Omgevingsregeling.
Aanvraag voor een proefstal doen
Heeft u met een producent afgesproken dat uw stal een proefstal wordt van een nieuw stalsysteem? Dan doet u een proefstalaanvraag bij het bevoegd gezag. U doet dit via het Omgevingsloket. Dit is onderdeel van uw aanvraag voor een omgevingsvergunning of de melding voor het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL).
Wilt u zorgen dat u sneller een beslissing krijgt over uw proefstalaanvraag? Vraag dan een of meer adviezen bij ons aan, voordat u de proefstalaanvraag doet. Hieronder leest u waarvoor u advies kunt aanvragen. U doet dit via ons Loket Advies Stalemissies (LAS). Meer over het aanvragen van een proefstal leest u op de website van IPLO.
Advies aanvragen over de verwachte uitstoot
Voor uw proefstalaanvraag kunt u advies bij ons aanvragen. Dit advies stuurt u mee met uw aanvraag voor een proefstal. U krijgt advies over:
- of het innovatieve stalsysteem op de juiste manier wordt toegepast;
- risico’s of voorwaarden bij het gebruik van het nieuw stalsysteem op uw bedrijf;
- de verwachte uitstoot van ammoniak, fijnstof en/of geur (emissiefactor) van het stalsysteem op uw bedrijf.
Het aanvragen van dit advies is niet verplicht. Doet u dit niet? Dan doet het bevoegd gezag dit misschien alsnog. Hierdoor kan de beoordeling van uw proefstalaanvraag bij bevoegd gezag langer duren.
U vraagt bij ons een advies over de verwachte uitstoot aan. Het aanvraagvraagformulier vindt u hieronder. Met deze vraag om advies stuurt u deze verplichte bijlagen mee:
- ons advies over het innovatieve stalsysteem. U krijgt dit van uw producent
- plattegrond met afmetingen van de stal en de dierenverblijven daarin (schaal 1:100 of 1:200)
- afbeelding van de doorsnede met details van de stal (schaal 1:20 of 1:50)
- situatietekening van de bedrijfslocatie met de ligging van de proefstal
Daarnaast stuurt u ook deze bijlagen mee als dit van toepassing is:
- bijlagen bij uw onderbouwing van de verwachte vermindering van uitstoot
- machtigingsformulier
U stuurt het aanvraagformulier met de bijlagen naar las@rvo.nl.
Na uw aanvraag hoort u binnen een week of deze compleet is. Een complete adviesaanvraag behandelen wij binnen 4 weken. Kort hierna ontvangt u ons advies.
Missen er nog documenten bij uw aanvraag? Of zijn uw opgestuurde documenten niet helemaal duidelijk? Dan vragen we u om aanvullende informatie. U heeft 4 weken om deze op te sturen. Daarna hebben wij weer 5 weken om de aanvullingen te controleren en het advies te maken.
Advies aanvragen over het meetplan
Als u een proefstal heeft, moet u metingen laten doen. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien hoeveel ammoniak de stal uitstoot. U en de producent werken hiervoor samen met een meetorganisatie. Deze maakt eerst een meetplan.
U kunt bij ons advies aanvragen over dit meetplan. In dit advies leest u of het meetplan voldoet aan het meetprotocol. Soms is dit advies verplicht om mee te sturen met uw proefstalaanvraag. U kunt bij uw bevoegd gezag navragen of dit voor uw aanvraag zo is.
Uw meetorganisatie maakt het meetplan volgens het meetprotocol uit de Omgevingsregeling. Hieronder leest u welke onderdelen in dit plan moeten staan. Onderaan vindt u het meetprotocol.
Meetbaarheid van de veehouderijlocatie
De meetorganisatie geeft in dit hoofdstuk een overzicht van uw veehouderijlocatie. En van de manier waarop de uitstoot hier gemeten kan worden (meetbaarheid). In dit hoofdstuk staat:
- een omschrijving van de ligging van de stal en de bedrijfsgebouwen;
- een overzicht van het hele bedrijf (bijvoorbeeld via een afdruk van Google Maps);
- of er andere bronnen van uitstoot in de buurt zijn;
- of er stoorbronnen in de buurt zijn. Bijvoorbeeld een mestopslag of een andere veehouderij;
- hoe er bij het meten rekening wordt gehouden met deze andere bronnen.
Beschrijving van de veehouderijlocatie
In dit hoofdstuk beschrijft de meetorganisatie uw veehouderijlocatie. De meetorganisatie noemt hierbij de kenmerken die in het meetprotocol staan. U vindt deze op pagina 12 onder Beschrijving meetlocaties. Bij dit hoofdstuk hoort ook een plattegrond van de proefstal met de afmetingen.
Landbouwkundige randvoorwaarden
Tijdens de metingen blijft u zich als veehouder houden aan de landbouwkundige randvoorwaarden. Dit zijn de voorwaarden waar u zich als veehouder aan moet houden tijdens de metingen. Meer hierover leest u in hoofdstuk 4 en bijlage B van het meetprotocol.
In dit hoofdstuk van het meetplan staat:
- hoe u zich aan deze voorwaarden houdt. Zijn hiervoor extra maatregelen nodig? Dan staat in dit hoofdstuk welke dit zijn;
- een beschrijving van welke waarden (parameters) bijgehouden worden om ervoor te zorgen dat de metingen representatief zijn;
- wie hiervoor verantwoordelijk is.
Meetstrategie
In dit hoofdstuk beschrijft de meetorganisatie de meetstrategie, de meetmethode en het meetprotocol.
Meetstrategie
Bij dit onderdeel staat het aantal metingen dat de meetorganisatie doet. Er staat ook bij hoe vaak en op welke plek de metingen gedaan worden.
Meetmethode
De meetorganisatie beschrijft bij dit onderdeel met welke meetmethode zij de uitstoot meet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- waar de meetpunten binnen en buiten de stal zijn;
- welke meetapparatuur gebruikt wordt;
- hoe de meetapparatuur getest (gekalibreerd en/of geijkt) wordt.
Meetprotocol
In dit onderdeel legt de meetorganisatie uit welk meetprotocol is gebruikt en hoe zij de kwaliteit van de metingen bewaakt.
Dataverwerking
In dit hoofdstuk legt de meetorganisatie uit hoe zij de emissiefactor berekent. Het is niet genoeg als er alleen staat dat dit gebeurt volgens het protocol. De organisatie omschrijft met welke methode zij de metingen analyseert. En hoe zij omgaat met missende metingen.
Meetrapport
In dit hoofdstuk beschrijft de meetorganisatie hoe zij de metingen gaat verwerken in een meetrapport.
Heeft u het meetplan ontvangen van uw meetorganisatie? U vraagt bij ons een advies over het meetplan aan. U vindt het aanvraagformulier hieronder. Met uw vraag om advies stuurt u deze verplichte bijlagen mee:
- meetplan
- ons advies over het innovatieve stalsysteem. U krijgt dit van uw producent
- plattegrond met afmetingen van de stal en de dierverblijven daarin (schaal 1:100 of 1:200)
- afbeelding van de doorsnede met details van de stal (schaal 1:20 of 1:50)
- situatietekening van de bedrijfslocatie met de ligging van de proefstal
Doet u de aanvraag als gemachtigde? Stuur dan ook het machtigingsformulier mee.
U stuurt het aanvraagformulier met de bijlagen naar las@rvo.nl.
Na uw aanvraag hoort u binnen een week of deze compleet is. Een complete adviesaanvraag behandelen wij binnen 4 weken. Kort hierna ontvangt u ons advies.
Missen er nog documenten bij uw aanvraag? Of zijn uw opgestuurde documenten niet helemaal duidelijk? Dan vragen we u om aanvullende informatie. U heeft 4 weken om deze op te sturen. Daarna hebben wij weer 5 weken om de aanvullingen te controleren en het advies te maken.
Beoordeling meetrapport aanvragen
Als de meetorganisatie klaar is met de metingen, maakt deze een meetrapport. U, de producent of het bevoegd gezag vraagt een beoordeling van dit rapport bij ons aan. U bepaalt samen wie dit doet. Wij controleren dan of de metingen zijn gedaan volgens het meetprotocol.
U vraagt een beoordeling van het meetrapport bij ons aan. U vindt het aanvraagformulier hieronder. Met uw aanvraag stuurt u ook het meetrapport mee. Doet u de aanvraag als gemachtigde? Stuur dan ook het machtigingsformulier mee.
U stuurt het aanvraagformulier met de bijlagen naar las@rvo.nl.
Wij beoordelen alleen meetrapporten die het Meetprotocol 2013a volgen.
Na uw aanvraag hoort u binnen een week of deze compleet is. Een complete aanvraag beoordelen wij binnen 6 weken. Kort hierna ontvangt u onze beoordeling.
Missen er nog documenten bij uw aanvraag? Of zijn uw opgestuurde documenten niet helemaal duidelijk? Dan vragen we u om aanvullende informatie. U heeft 4 weken om deze op te sturen. Daarna hebben wij weer 7 weken om de aanvullingen te controleren en het advies te maken.
Het nieuwe stalsysteem gebruiken
Heeft u van het bevoegd gezag een positief besluit gekregen over uw proefstalaanvraag? En is uw aanvraag voor een omgevingsvergunning of uw melding BAL goedgekeurd? Dan kunt u het stalsysteem installeren en gaan gebruiken.
Metingen laten doen bij uw stalsysteem
De metingen van de uitstoot moeten klaar zijn binnen 2 jaar nadat u de stal in gebruik heeft genomen. Daarna krijgt u een meetrapport van de meetorganisatie. Dit stuurt u naar het bevoegd gezag.
Wat als de meetresultaten tegenvallen?
In het BAL staat de maximale uitstoot van stallen. Blijkt uit metingen dat uw proefstal te veel uitstoot? Dan moet u extra maatregelen nemen. Bijvoorbeeld het aanpassen van uw stalsysteem. Wat u precies moet doen, staat in uw vergunning of de beslissing over uw melding voor het BAL (maatwerkbesluit).
Wij raden u aan om vooraf afspraken te maken met uw producent voor als de meetresultaten tegenvallen. U zet dan in een contract wie verantwoordelijk is voor het aanpassen van het systeem. En wie de kosten hiervoor betaalt.
Vragen over innovatieve stalsystemen?
Heeft u nog vragen? Vul dan het contactformulier hieronder in.
Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat