Uw vissersvaartuig registreren

Laatst gecontroleerd op:
5 juli 2024
Gepubliceerd op:
3 april 2015

U schrijft uw vaartuig in in het Nederlands Register van Vissersvaartuigen. U doet dit voordat u ermee gaat vissen. Ook meldt u uw vissersvaartuig bij ons aan. Een registratie aanpassen of opheffen doet u ook bij ons.

Regels voor vissersvaartuigen

De regels voor vissersvaartuigen zijn:

  • Is uw vaartuig in totaal 12 meter of langer? Dan moet u goedgekeurde satellietvolgapparatuur aan boord hebben. De apparatuur meldt u bij ons aan.
  • Van vaartuigen kleiner dan 12 meter houdt u de gegevens van visreizen bij in het E-lite logboek.
  • Van vaartuigen vanaf 12 meter houdt u de gegevens van visreizen bij in het elektronisch logboek.
  • Vaartuigen vanaf 15 meter hebben een Automatisch Identificatiesysteem aan boord. Dit systeem heeft u van tevoren aangemeld bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Bekijk de informatie hierover op de website van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.

Uw vaartuig registreren

Met het registreren van uw vissersvaartuig vraagt u een visvergunning aan. Ook staat uw vaartuig dan geregistreerd in het EU-vlootsegment MFL.

Bijlagen

U stuurt een aantal bijlagen mee met uw aanvraag. Sommige stuurt u altijd mee, andere hoeven alleen in bepaalde situaties. Klik op de naam van de bijlage voor meer informatie.

U stuurt deze bijlagen altijd mee:

Stuur deze documenten mee als dit voor u geldt:

Nog andere vergunningen nodig?

Er zijn regels voor de visserij die u gaat doen. Vist u op visbestanden waarvoor een contingent nodig is? Dat kan alleen als u hiervoor een contingent heeft of ruimte voor bijvangst. Naast de visvergunning heeft u misschien nog andere vergunningen of machtigingen nodig. Laat u daarover goed informeren. Stuur hiervoor een e-mail naar vr@rvo.nl.

Registratie wijzigen

Wisselt het vissersvaartuig van eigenaar? Of krijgt het een nieuwe of andere vistechniek, tonnage of voortstuwingsinstallatie? Wijzig dan uw registratie.

Bijlagen

Het ligt aan de wijziging die u doet welke bijlagen u mee moet sturen. In het formulier ziet u welke dit zijn. Klik op de naam van de bijlage voor meer informatie.

Registratie opheffen

U heft de registratie van uw vissersvaartuig op als:

  • u het vaartuig naar het buitenland overbrengt;
  • u het vaartuig niet meer voor commerciële visserijactiviteiten gebruikt;
  • het vaartuig is gezonken of wordt gesloopt.

Gids van vissersvaartuigen

We publiceren elke maand de Gids van vissersvaartuigen. Dit is een overzicht van geregistreerde vissersvaartuigen. De laatste versies vindt u hieronder. Wilt u graag een overzicht bekijken van een andere maand? Alle overzichten tot één jaar terug staan in de bibliotheek.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?