Veelgestelde vragen Energielabelverplichting woningen
Hieronder vindt u de veelgestelde vragen over het nieuwe energielabel woningen dat vanaf 1 januari 2021 geldt.
Bent u een particuliere eigenaar? Dan downloadt u uw afschrift via MijnOverheid. Log in met uw DigiD en klik daarna op Wonen en kies Energielabel.
Bent u een zakelijke eigenaar? Dan downloadt u uw afschrift via EP-Online. Log in met uw e-Herkenningsmiddel.
Het downloaden van uw afschrift is alleen mogelijk als het energielabel geregistreerd staat vanaf een bepaald jaartal:
- voor woningen vanaf 2015
- voor utiliteitsgebouwen vanaf 2021
Nee, u krijgt geen bericht als het energielabel niet (meer) geldig is.
Het energielabel is 10 jaar geldig. EP-online registreert de energielabels op adresniveau. U krijgt geen bericht dat het energielabel verlopen is, omdat de woning- of gebouweigenaar bij EP-online niet bekend is.
Er zijn verschillende redenen waarom u uw energielabel niet (meer) vindt:
- Een energielabel is vanaf de opnamedatum 10 jaar geldig. Als het energielabel niet meer geldig is, vindt u het niet meer terug in MijnOverheid, zoekjeenergielabel.nl of EP-Online. U krijgt hiervan geen bericht van de overheid. U kunt altijd een nieuw energielabel aanvragen.
- Het energielabel is ingetrokken door de certificerende instelling die het werk van de energieprestatie-adviseur controleert. Blijkt uit de controle dat de adviseur niet aan de kwaliteitsnormen voldoet? Dan worden de energielabels van de adviseur ingetrokken. De energieprestatie-adviseur moet u hiervan op de hoogte stellen en voor een passende oplossing zorgen. Neem met ons contact op om zeker te weten dat uw energielabel om deze reden is ingetrokken.
Op de websitie EP-Online controleert u eenvoudig of er een geldig energielabel is op uw adres en welke letter het energielabel heeft.
U bent woningeigenaar
Bent u het niet eens met uw energielabel of twijfelt u of het geregistreerde energielabel wel klopt? Neem dan eerst contact op met de energieadviseur. En leg uit waarom u het niet eens bent met uw energielabel. Mogelijk krijgt u een nieuwe woningopname of wijziging in de bestaande woningopname.
Komt u er met uw energieadviseur niet uit? Neem dan contact op met de certificaathouder die het label registreerde. De naam van de certificaathouder staat op het energielabel. Vindt u dat de certificaathouder uw melding niet goed afhandelt? Neem dan contact op met de certificerende instelling. Deze instelling controleert de certificaathouder. De naam vindt u ook op het energielabel.
U bent huurder
Twijfelt u als huurder of het geregistreerde energielabel wel klopt? Neem dan contact op met de verhuurder. De verhuurder kan dan contact opnemen met de certificaathouder om de melding te behandelen. Vindt u dat uw verhuurder uw melding niet goed behandelt? Dan kunt u een procedure starten bij de Huurcommissie. Dit kan bijvoorbeeld wanneer een ander energielabel leidt tot een lagere huur. Of een verhoging van de huur voorkomt. Dit moet wel op basis zijn van het woningwaarderingsstelsel.
Bekijk onderstaande links voor de procedures voor huurwoningen:
Vanaf de oplevering van elke nieuwbouwwoning is het verplicht de labelletter van een geldig label (met de status 'definitief') in alle advertenties te vermelden. Dit geldt niet voor advertenties voor een nieuwbouwproject dat nog niet gebouwd is. Dit omdat er dan nog geen energielabels worden geregistreerd met de status 'definitief'.
Voor de koper of huurder is de energieprestatie van het project wel relevant. Daarom adviseren wij om in de advertenties het energielabel te vermelden met de status 'voorlopig' van de vergunningaanvraag.
Op de websitie EP-Online controleert u eenvoudig of er een geldig energielabel is voor een woning op het park en welke letter dit label heeft. Ook kunt u gebruikmaken van de webservice van EP-Online (onderdeel 3) om de geregistreerde labels van meerdere woningen op te halen. Zo krijgt u snel een overzicht van welke recreatiewoningen al een geregistreerd label hebben en welke nog niet.
In de uitgebreide uitleg op de pagina EP-Online leest u hoe u de koppeling regelt.
In de energieprestatieberekening tellen zonnepanelen mee voor het energielabel als ze volgens de opnameprotocollen van ISSO 75.1/ 82.1 zijn aangesloten achter de energiemeter van de betreffende woning, het woongebouw of utiliteitsgebouw. Het gaat om de aantoonbare fysieke verbinding met het betreffende gebouw, waardoor de stroom van de zonnepanelen echt beschikbaar wordt binnen dat gebouw.
Bij de indeling van de labelklassen is het uitgangspunt dat zoveel mogelijk labels gelijk blijven of hooguit één labelklasse verschillen. In ongeveer de helft van de gevallen zal de energielabel-letter van deze energielabels hetzelfde zijn, en voor ca. 90% zal de afwijking hooguit 1 labelklasse zijn. Het komt dus ook voor dat de energielabel-letter afwijkt van het oude energielabel.
Download onderstaande factsheet voor meer uitleg.
Dat doet u met een controlestappenplan. Download het actuele energielabelafschrift via MijnOverheid. Voor gebouwen van rechtspersonen gaat u naar de website van EP-Online en logt u in als gebouweigenaar. Vervolgens gaat u naar de pagina Echtheid afschrift energielabel controleren voor het controlestappenplan.