Veelgestelde vragen Energielabelverplichting woningen
Hieronder vindt u de veelgestelde vragen over het nieuwe energielabel woningen dat vanaf 1 januari 2021 geldt.
Het energielabel geeft in de eerste plaats een betere bepaling van de energieprestatie. Het energielabel geeft mogelijkheden om het comfort te verhogen en energiekosten te verlagen. Daarnaast zegt de uitkomst in kWh/m² per jaar iets over het gebouwgebonden energiegebruik. Dit biedt de markt ook mogelijkheden om bijvoorbeeld aantrekkelijke financiële producten voor energiezuinige gebouwen of verduurzaming te ontwikkelen.
In circa 80% van de gevallen zal de woningopname tussen de 1 en 2 uur in beslag nemen. Afhankelijk van het type woning neem dit meer of minder tijd in beslag.
Bij de indeling van de labelklassen is het uitgangspunt dat zoveel mogelijk labels gelijk blijven of hooguit één labelklasse verschillen. In ongeveer de helft van de gevallen zal de energielabel-letter van deze energielabels hetzelfde zijn, en voor ca. 90% zal de afwijking hooguit 1 labelklasse zijn. Het komt dus ook voor dat de energielabel-letter afwijkt van het oude energielabel.
Download onderstaande factsheet voor meer uitleg.
Na 1 april 2021 is het niet langer mogelijk om in te loggen op energielabelvoorwoningen.nl. Wilt u als woningeigenaar na 1 april 2021 het afschrift van uw energielabel aanvragen? Log dan in bij MijnOverheid. Als u een geregistreerd energielabel hebt, vindt u dat daar terug.
In de energieprestatieberekening tellen zonnepanelen voor het energielabel mee, wanneer ze volgens de opnameprotocollen van ISSO 75.1/ 82.1 zijn aangesloten achter de energiemeter van de betreffende woning, het woongebouw of utiliteitgebouw. Het eigendom van de zonnepanelen maakt daarbij niets uit, omdat er wordt gekeken naar de fysieke verbintenis met het gebouw en niet naar eigendom.
Omgevingsvergunning:
Bij aanvraag van de omgevingsvergunning van een nieuw woongebouw moeten de BENG-eisen worden getoetst op gebouwniveau (pand-id). Bij een woongebouw gelden de BENG-eisen dus per woongebouw. Daarnaast moet ook per individueel verblijfsobject (bijvoorbeeld een appartement in een woongebouw) de energieprestatie berekend en geregistreerd worden. Dit is nodig zodat tijdig de energieprestatie bekend is voor potentiële kopers en gebruikers. Ook is dan het risico op oververhitting per verblijfsobject inzichtelijk.
TOjuli:
Het risico van te hoge temperaturen wordt voor een verblijfsobject per rekenzone en per oriëntatie bepaald (TOjuli-indicator, volgt automatisch uit de rekensoftware). De uitvoering van deze berekening is alleen nodig voor rekenzones waarin geen actief koelsysteem aanwezig is. In het Bouwbesluit staan voor deze rekenzones grenswaarden voor de TOjuli-indicator. Rekenzones waarin een actief koelsysteem is aangebracht, moeten aan dit criterium voldoen.
Energielabel:
Bij registratie van de energieprestatie op verblijfsobjectniveau voor een vergunningsaanvraag, wordt een energielabel afgegeven met status 'voorlopig'. Bij oplevering moet elk individueel verblijfsobject een geregistreerd energieprestatierapport (energielabel) hebben. Hiervoor wordt de energieprestatie ter plaatse opgenomen. Voor de geregistreerde energieprestatie wordt een energielabel afgegeven met de status 'definitief'.
U kunt hiervoor een verzoek indienen als:
- uw woning een EI heeft met een registratiedatum van vóór 29 maart 2018, en
- u ook de labelletter wil koppelen aan de EI.
De EI moet wel na 1 januari 2015 zijn geregistreerd. Als u meerdere woningen wilt herlabelen, kan dat in één verzoek.
Wij hebben de volgende gegevens nodig (in een xlsx-bestand en per energielabel één regel):
- registratienummer
- postcode
- huisnummer
- huisletter
- huisnummertoevoeging
- registratiedatum (dd-mm-jjjj)
Deze gegevens vindt op uw huidige energielabel.
U dient uw verzoek in via ons contactformulier. Zodra wij uw gegevens hebben verwerkt, ontvangt u een bevestiging. Het is mogelijk het verzoek in te dienen door of namens de eigenaar van de woning(en).
Let op: wij koppelen van alle adressen die in het aangeleverde bestand staan de labelletter aan de EI. Zodra het bestand is verwerkt in de energielabel-registratiedatabase, is dit niet meer ongedaan te maken.
Labelletter | Grenswaarden Energie-Index (EI) woningen |
---|---|
A | Kleiner dan of gelijk aan 1.20 |
B | 1.21 - 1.40 |
C | 1.41 - 1.80 |
D | 1.81 - 2.10 |
E | 2.11 - 2.40 |
F | 2.41 - 2.70 |
G | Groter dan 2.70 |
Het is voor de energieadviseur niet nodig om extra handelingen uit te voeren voor het genereren van het energielabel, dit gaat automatisch.
Vanaf de oplevering van elke nieuwbouwwoning is het verplicht de labelletter van een geldig label (met de status 'definitief') in alle advertenties te vermelden. Dit geldt niet voor advertenties voor een nieuwbouwproject dat nog niet gebouwd is. Dit omdat er dan nog geen energielabels worden geregistreerd met de status 'definitief'.
Voor de koper of huurder is de energieprestatie van het project wel relevant. Daarom adviseren wij om in de advertenties het energielabel te vermelden met de status 'voorlopig' van de vergunningaanvraag.
Op de websitie EP-Online controleert u eenvoudig of er een geldig energielabel is op uw adres en welke letter het energielabel heeft.
Bent u het niet eens met uw energielabel of twijfelt u of het geregistreerde energielabel wel klopt? Neem dan eerst contact op met de energieadviseur. En leg uit waarom u het niet eens bent met uw energielabel. Mogelijk krijgt u een nieuwe woningopname of wijziging in de bestaande woningopname.
Komt u er met uw energieadviseur niet uit? Neem dan contact op met de certificaathouder die het label registreerde. De naam van de certificaathouder staat op het energielabel. Vindt u dat de certificaathouder uw melding niet goed afhandelt? Neem dan contact op met de certificerende instelling. Deze instelling controleert de certificaathouder. De naam vindt u ook op het energielabel.
Op de website EP-Online controleert u eenvoudig of er een geldig energielabel is op uw adres en welke letter het energielabel heeft.
Twijfelt u als huurder of het geregistreerde energielabel wel klopt? Neem dan contact op met de verhuurder. De verhuurder kan dan contact opnemen met de certificaathouder om de melding te behandelen. Vindt u dat uw verhuurder uw melding niet goed behandelt? Dan kunt u een procedure starten bij de Huurcommissie. Dit kan bijvoorbeeld wanneer een ander energielabel leidt tot een lagere huur. Of een verhoging van de huur voorkomt. Dit moet wel op basis zijn van het woningwaarderingsstelsel.
Bekijk onderstaande links voor de procedures voor huurwoningen: