Verschillen en overgang tussen de NEN 7120 en NTA 8800 voor nieuwbouwwoningen

Laatst gecontroleerd op:
27 januari 2023
Gepubliceerd op:
18 december 2020

Per 1 januari 2021 is de NTA 8800 van kracht. Deze vervangt de NEN 7120 bij de bepaling van de energieprestatie van een woning.

De invoering van de NTA 8800 verandert de bepaling van de energieprestatie bij alle gebouwen. Diende u vóór 1 januari 2021 een aanvraag voor een omgevingsvergunning in volgens de energieprestatie NEN 7120-methode (EPC)? En zijn nieuwbouwvoorschriften van toepassing? Is het gebouw na 1 januari 2021 opgeleverd? Dan moet een energielabel worden bepaald volgens de detailopname op basis van de NTA 8800. De toetsing van de vergunning bij oplevering vindt bij deze gevallen nog wel plaats volgens dezelfde NEN 7120-methode.

Verschil in methodes NEN 7120 en NTA 8800

Veel van de informatie uit de NEN 7120-methode neemt u rechtstreeks over voor de NTA 8800-methode. De aanvullende informatie verzamelt u tijdens de verplichte gebouwopname. Dit kan voor een groot deel ter plekke tijdens de oplevering. Of u vult dit in als onbekend. Zorg dat de documentatie en het (oplever)dossier goed op orde zijn. Dit is belangrijk voor het efficiënt opstellen van een energielabel volgens de detailopname van de NTA 8800-methode. Gaat het om een bouwproject waarin u meerdere gebruiksfuncties en energieprestatieplichtige gebouwen realiseert? Dan moet u volgens de NTA 8800 per rekenzone en/of gebouwdeel het bewijsmateriaal verzamelen.

In het onderzoek (en het bijbehorende opnameformulier) hieronder staan de verschillen tussen de methodes NEN 7120 en NTA 8800. De opnamechecklist kunt u tijdens de bouw gebruiken voor het opstellen van de benodigde bewijslast. Zo registreert u de bewijslast beter. De checklist geeft de bewijslast per rekenzone aan en is een indicatieve sheet. De BRL-9500 en ISSO75.1 zijn leidend.

Helpdesk

Op de website Energielabel is meer informatie te vinden voor zowel particulieren als professionals. Heeft u na het lezen van de website vragen over het energielabel? Bekijk de contactmogelijkheden.

Particulieren

Neem contact op met de Helpdesk particulieren:

Zakelijke markt

Neem contact op met onze afdeling Klantcontact. Deze is op verschillende manieren te bereiken, zie onze contactpagina.

Op de webpagina FAQ’s voor aankomende adviseurs vindt u de veelgestelde vragen en antwoorden over wat u moet doen en weten om EP-adviseur te worden.

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?