Kleine windmolens op eigen grond

Laatst gecontroleerd op:
9 december 2024
Gepubliceerd op:
14 mei 2019

Heeft u een bedrijf met voldoende eigen grond en wilt u zelf (meer) elektriciteit opwekken? Dan is een kleine windmolen misschien iets voor u. Of dit uiteindelijk een goede investering is, hangt van veel verschillende dingen af. Lees op deze pagina wat een kleine windmolen u oplevert en waar u rekening mee moet houden. 

Om welke windmolens gaat het?

Deze pagina gaat over kleine windmolens die meestal op een (agrarisch) bedrijfsterrein staan. Deze hebben vaak een masthoogte tussen de 15 en 30 meter en een vermogen tussen 15 en 72 kilowatt (kW). Deze windmolens leveren per jaar 30.000 tot 185.000 kWh aan elektriciteit. De (veel) kleinere, zogenaamde 'windwokkels' die we vaak op daken zien, leveren veel minder elektriciteit. Dit type windmolens leggen we hier niet verder uit. 

Waarom kiest u voor een kleine windmolen?

Steeds meer ondernemers plaatsen (kleine) windmolens voor de elektriciteit die zij nodig hebben voor hun bedrijf. Er zijn verschillende redenen waarom u als ondernemer kiest voor een kleine windmolen: 

  • U bespaart op uw energierekening. Na uw investering in de windmolen, is de elektriciteit, die u met de molen opwekt en op hetzelfde moment gebruikt, gratis. 
  • De hoeveelheid elektriciteit van uw bedrijf neemt toe. En door het volle elektriciteitsnet is het (voorlopig) niet mogelijk om uw netaansluiting uit te breiden. Met een windmolen wekt u zelf meer elektriciteit op die u direct kunt gebruiken.
  • U wilt uw bedrijfsvoering (verder) verduurzamen.
  • Misschien heeft u al zonnepanelen. En u wilt, ook als de zon niet schijnt, zelf elektriciteit opwekken voor uw eigen gebruik. 
  • Kleine windmolens maken minder geluid dan grotere windmolens. 
  • Een kleine windmolen valt minder op in het landschap. 

Hoe werkt een kleine windmolen?

Hoe hoger de molen, hoe groter de wieken. En dus ook: hoe meer elektriciteit u opwekt. 

Een voorbeeld: als de wieken van een windmolen 2 keer zo lang zijn, wekt de molen 4 keer zo veel elektriciteit op. Van de kleinste windmolen (met een vermogen van 15 kW) zijn 266 molens nodig om één grote windmolen (van 4.000 kW) te vervangen. Toch is het effect van een kleine windmolen groot op de energierekening van een bedrijf: u bespaart flink op uw energierekening. 

Wat gebeurt er met de stroom die u opwekt? 

  • Kleine windmolens staan ‘achter de meter’. Dit betekent dat ze, net als zonnepanelen, worden aangesloten op de meterkast. Gebruikt u de stroom niet direct? Dan is er meer opwek dan verbruik en wordt het vermogen teruggeleverd aan het net. Als dat vermogen groter is dan de aansluiting aankan, heeft u een grotere aansluiting nodig. Vraag uw netbeheerder of de molen op uw huidige netaansluiting past. Door het volle stroomnet kan het zijn dat de netbeheerder een grotere aansluiting afkeurt.
  • De elektriciteit die u niet zelf gebruikt, levert u terug aan het elektriciteitsnet. 
  • Heeft uw bedrijf een kleinverbruikersaansluiting (maximaal 3x80 Ampère)? En verandert uw aansluiting niet door de installatie van een kleine windmolen? Gebruik dan de salderingsregeling. Met de salderingsregeling verrekent uw energieleverancier de elektriciteit die u teruglevert met uw elektriciteitsverbruik. Goed om te weten: de Tweede Kamer ontving een wetsvoorstel om de salderingsregeling per 1 januari 2027 te beëindigen. 
  • Wekt u per jaar meer elektriciteit op dan u verbruikt? Dan rekent uw energieleverancier dit overschot meestal met u af door u een vergoeding te geven voor de elektriciteit die u teruglevert. Dit hangt wel af van uw energiecontract. Houd er rekening mee dat energieleveranciers steeds strengere voorwaarden stellen aan deze vergoeding. Over het algemeen geldt dat de elektriciteit die u zelf opwekt en direct verbruikt het meest voordelig is. 

Zonnepanelen en windmolens vullen elkaar aan

Heeft u al zonnepanelen? Een kleine windmolen vult de panelen goed aan. Vaak geldt: als het hard waait, is er minder zon. Schijnt de zon flink? Dan waait het meestal niet erg hard. Wind en zon wisselen elkaar af. Zo krijgt u een betere verdeling van de momenten waarop u elektriciteit opwekt. Zo gebruikt u nog steeds direct uw eigen opgewekte elektriciteit, ook als de zon niet schijnt.

Kunt u subsidie aanvragen voor een kleine windmolen?

Op dit moment kunt u 2 subsidies bij ons aanvragen:

  1. De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is een investeringssubsidie. Dit betekent dat u subsidie krijgt voor de aanschaf van de windmolen. Hierdoor is de investering in een kleine windmolen direct minder hoog.
  1. De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) vermindert de belasting die u moet betalen in het jaar dat u de windmolen koopt. Zo blijft er aan het eind van het jaar meer van de winst uit uw bedrijf over.

Kan een kleine windmolen uit voor u?

Voordat u investeert, wilt u weten of u de investering in een kleine windmolen terugverdient. Dit hangt van verschillende dingen af. Om dit te bepalen, berekent u de terugverdientijd. Dit zijn de jaren die het duurt voordat de kosten van de windmolen gelijk zijn aan uw besparing op de elektriciteitskosten.

Uw investering in een eigen windmolen verdient zich sneller terug als:

  • u een geschikte open locatie heeft die veel wind vangt;
  • uw bedrijf een hoog en gelijkmatig verbruik heeft met weinig pieken. En u de elektriciteit (grotendeels) direct verbruikt. Het is dus gunstig als u uw elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk kunt afstemmen op de hoeveelheid windenergie die u opwekt;
  • de elektriciteitsprijs op de markt hoog is en u dus veel moet betalen als u stroom van het net verbruikt. 

Een molen gaat meestal meer dan 20 jaar mee. Onder goede omstandigheden verdient een kleine windmolen zich binnen 6-10 jaar terug. De elektriciteit die u daarna opwekt is dan (zo goed als) gratis. 

Wilt u weten wat een kleine windmolen voor uw bedrijf oplevert? Vraag dan een advies op maat bij een gespecialiseerd bureau of bij één van de leveranciers van kleine windmolens. 

Wat zijn de regels voor een kleine windmolen?

Ook kleine windmolens moeten in Nederland voldoen aan regels. Deze regels staan in het lokale omgevingsplan van uw eigen gemeente en in het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). De regels gaan onder andere over hoeveel geluid een windmolen mag maken (grenswaarden). 

Het verschilt per gemeente en provincie waar u wel of niet (kleine) windmolens kunt plaatsen. En waar deze aan moeten voldoen. Iedere gemeente moet zich houden aan de regels van de provincie. De regels van de gemeente mogen wel strenger zijn. 

Voor het plaatsen van een windmolen moet u altijd een vergunning aanvragen bij de gemeente. Bekijk een aantal voorbeelden van gemeentelijke regels voor kleine windmolens:

Besluit u een windmolen te plaatsen op uw terrein? Vraag dan bij uw gemeente na welke regels er gelden en hoe u een vergunning moet aanvragen.

Meer weten?

Helpdesk Wind op land: kleine windmolens

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?