Webinars en bijeenkomsten over zonne-energie

Gepubliceerd op:
13 oktober 2021
Laatst gecontroleerd op:
14 maart 2024

Heeft u te maken met de stimulering van zonne-energie? Bijvoorbeeld vanuit uw rol bij een provincie of gemeente of als initiatiefnemer van een zonne-energieproject? Sluit aan bij een van onze webinars en andere bijeenkomsten voor onder andere lokale overheden, ontwikkelaars en energiecoöperaties over een actueel onderwerp rondom zonne-energie.

Wat kunt u verwachten?

Lokale overheden en andere partners vertellen in de webinars en bijeenkomsten over hun aanpak van en ervaringen met het realiseren van zonne-energie bij bepaalde sectoren en doelgroepen binnen de gemeente. U hoort bijvoorbeeld van een gemeente wat zij hebben gedaan om bepaalde aanpakken tot een succes te maken. Wij hebben als organisator van deze bijeenkomsten een verbindende rol. Door het delen van bestaande kennis en ervaring hoeft niet  iedereen zelf het wiel uit te vinden.

Meld u aan voor toekomstige webinars en bijeenkomsten

Wilt u deelnemen aan toekomstige bijeenkomsten en meepraten over deze onderwerpen? Stuurt u ons dan een e-mail naar secretariaatDEN@rvo.nl en meldt u aan voor de belangstellendenlijst. Wij informeren u dan over webinars en bijeenkomsten die wij organiseren over zonne-energie. Meldt u zich dan nog wel aan voor de bijeenkomst waaraan u wilt deelnemen.

Webinars en bijeenkomsten terugkijken

Webinar of bijeenkomst gemist? Wij selecteerden er een aantal voor u. Via de terugkijklink kunt u deze bekijken.

2024

2023

 • maandag 2 oktober 2023
  Hoe speelt u als gemeente een rol in het realiseren van lokale energie-oplossingen in uw gemeente en houdt u rekening met netcongestie? Wij nemen u in dit webinar mee in een stappenplan.
 • maandag 18 september 2023
  Hoe kunt u als gemeente ruimtelijk sturen op het gebruik van energie? Wanneer we de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet goed gebruiken, wordt de schaarste minder. Krijg inzicht in de juridische instrumenten die u hiervoor kunt gebruiken.
 • dinsdag 13 juni 2023
  Werkt u aan zonne-energie op daken en objecten, zoals parkeerplaatsen? En doet u dit voor een gemeente, RES-regio, provincie of waterschap? In dit webinar hoort u vanuit de praktijk over de ontwikkelingen van solar carports.
 • woensdag 19 april 2023
  Hoe zorgen we ervoor dat we de schaarse ruimte in ons land gebruiken voor de opwek van zonne-energie? In dit webinar presenteren we de inspiratiegids Nieuwe ruimte voor de zon met 15 voorbeelden. Daarnaast geven specialisten voorbeelden uit de praktijk.
 • woensdag 22 maart 2023
  Werkt u bij een gemeente en zoekt u kansen voor zonnepanelen op daken? Wij ontwikkelden een dataset die u hierbij helpt. Krijg inzicht in welke gebouwen en parkeerterreinen kansrijk zijn binnen uw gemeente.

2022

 • donderdag 22 september 2022
  In dit webinar laat u zich als gemeente of provincie voorlichten met praktijkverhalen over uw rol bij zonne-energie en netinpassing. Rode draad van dit webinar is het rapport 'Aansluiting vinden voor zonne-energie'.
 • donderdag 23 juni 2022
  Medewerkers van ontwikkelaars van installaties voor zonne-energie en bestuursleden van energiecoöperaties laten zich in dit webinar bijpraten over oplossingen voor de inpassing van zonne-energieprojecten op het elektriciteitsnet.
 • dinsdag 5 april 2022
  U komt allerlei vragen tegen als u zonnepanelen wilt aanleggen op maatschappelijk vastgoed. In dit webinar bespreken we de voorbereiding tot realisatie. Met praktijkvoorbeelden van gemeenten en tips van Holland Solar.

2021

 • maandag 4 oktober 2021
  Soms is er geen capaciteit meer om nieuwe zonne-energie-installaties aan te sluiten. In dit webinar presenteren we 4 goede voorbeelden van onder meer provincie Drenthe en gemeente Tholen.
 • maandag 31 mei 2021
  Zon-pv op daken van bedrijfsterreinen biedt kansen voor de stimulering van zonne-energie. Maar hoe pak je dat als gemeente precies aan? In het webinar hoort u over ontwikkelingen van zon-pv en bedrijventerreinen.

Masterclasses Regionale Energiestrategie (RES)

Nationaal Programma RES organiseert regelmatig masterclasses voor gemeenten. In deze masterclasses staan beschikbare gemeentelijke aanpakken en beleidsvoorbeelden, mogelijke provinciale kaders en relevante rijksinstrumenten centraal. De masterclass richt zich op het hele traject van beleidsvoorbereiding, formulering van beleid en uitvoering door derden.

Bekijk de RES-agenda

In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?