Zonnewarmte

Gepubliceerd op:
13 februari 2011
Laatst gecontroleerd op:
27 januari 2022

De techniek waarbij we energie van zonlicht omzetten in warmte is zonnewarmte. We passen dit vaak grootschalige toe. Bijvoorbeeld om een warmtenet te voeden voor het verwarmen van huizen en gebouwen. Of een industrieel proces.

Voor kleinschalige toepassingen in een gebouw doen we dat door tapwater of ruimtes te verwarmen. De bekendste toepassing is de zonneboiler voor warm tapwater.

Techniek

Een systeem voor zonnewarmte bestaat meestal uit een zonnecollector. Deze vangt zonlicht op en zet dit om in warmte. Een voorraadvat slaat de energie meestal op. Van daaruit gaat het naar de toepassing. Dat is meestal voor warm water.

Toepassingen

De meest gebruikte en voorkomende toepassingen zetten we op een rij:

Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt de warmte om warm tapwater te maken. Deze toepassing vinden we vooral in gebouwen waar ook een grote vraag is naar warm tapwater, zoals woningen. Grote zonneboilers zijn ook te gebruiken voor industriële toepassingen.

Zonneverwarmingsinstallatie

Een zonneverwarmingsinstallatie is vaak een zonneboiler met een groter voorraadvat. Deze levert warmte voor de ruimteverwarming. Het wordt ook wel zonneboilercombi genoemd. Deze toepassing dekt de vraag voor ruimteverwarming vooral in het voor- en naseizoen. In deze seizoenen verwarmen ('stoken') we minder. In Nederland is in het stookseizoen de instraling van de zon te laag. Daarom is een grote dekkingsgraad niet te bereiken.

Zwembadcollectoren

Voor openluchtzwembaden is er een eenvoudige zonnecollector beschikbaar. Die heeft geen afdekking en is geschikt voor de lage temperatuur. De zonnecollector verwarmt het openluchtzwembad. De collector is eenvoudig. De kosten blijven daardoor beperkt. Dit is een rendabele toepassing voor openluchtbaden. Voor overdekte baden is in de winter een hogere temperatuur nodig. Deze collectoren leveren dan een te kleine bijdrage. Voor het douchen in zwembaden is een gewone zonneboiler voldoende.

Zonthermische daken

Een techniek om energie uit een gebouw en/of de omgeving op te slaan in de bodem, is warmtekoudeopslag. Deze energie gebruiken we vervolgens weer om een gebouw te verwarmen en te koelen. Bij installaties met warmtekoudeopslag is het vaak nodig om extra warmte in de bodem op te slaan. Hiervoor is een eenvoudig type zonnecollector ontwikkeld. Die kan verwerkt worden (integreren) in de dakbedekking. Dit noemen we een zonthermisch dak.

Luchtcollectoren

De warmte van de zon kan ook gebruikt worden in luchtcollectoren. Dit is vooral interessant voor het drogen van agrarische producten. Zo zijn er diverse installaties voor het drogen van bloembollen.

Meer weten?

Download

Vragen over zonne-energie?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?