"Als adviseur wil ik de ondernemer aan het twijfelen maken"

Gepubliceerd op:
5 juni 2024

Dat is het doel van Rick Hoksbergen, erkend agrarisch bedrijfsadviseur bij Countus in Zwolle. Bij hem kunnen agrarisch ondernemers terecht voor advies over natuurinclusieve landbouw, precisielandbouw en grondgebonden veehouderij. Hiervoor kunt u als agrarisch ondernemer gebruikmaken van een GLB-kennisvoucher.

Adviseur als sparringpartner

"Als de ondernemer klakkeloos overneemt wat ik vertel, denkt die zelf niet na. Daarom wil ik bereiken dat hij twijfelt. Want dan gaat hij erover nadenken en maakt hij zijn eigen keuzes."

Hoksbergen kijkt kritisch mee met de plannen van agrarisch ondernemers. "Soms heeft een ondernemer al heel strak in het hoofd… ik ga linksaf. Dan krijgt hij van mij de vraag: waarom niet rechts?" Net als de bank doet, analyseert hij hierbij ook de risico’s. 

Focus houden

Hoksbergen vindt het belangrijk dat je je als ondernemer richt op de belangrijkste wet- en regelgeving. Ook als alle normen en voorwaarden nog niet in detail bekend zijn. "Met alle uitdagingen in de landbouw kun je gemakkelijk verzanden. Dus pik er een paar uit, dan gaan we eerst op die fronten een paar stappen zetten. Welke opgaves raken je echt? En hoe kun je je huidige bedrijfsvoering aanpassen?" Door overzicht te creëren, komen volgens Hoksbergen ondernemers weer in beweging.

Studiegroepen; zien bewegen doet bewegen

Studiegroepen zijn waardevolle plekken om ervaringen te delen. "Als adviseur neem je ook weer de ervaringen uit de studiegroep van de ene regio mee naar de andere." Hoksbergen ziet ook dat studiegroepen vaak op zoek zijn naar een excursiebedrijf. Dan tipt hij ze bij welk bedrijf ze kennis kunnen uitwisselen en ervaringen opdoen. Dat kan ook een bedrijf buiten de eigen sector zijn. "Zien geeft vertrouwen om iets te doen. En doen is de beste manier om te leren. Uiteindelijk moeten we het ook over alle sectoren heen met elkaar oplossen."

Advies met een GLB-kennisvoucher

Wilt u advies over het herstellen en versterken van biodiversiteit op uw bedrijf? Of laat u liever een nieuw bedrijfsplan opstellen, waarin u het onderdeel biodiversiteit meeneemt? Bekijk dan eens de mogelijkheden van de GLB-kennisvouchers. 

Benieuwd welke erkende agrarische bedrijfsadviseurs er bij u in de buurt zijn? Dit vindt u op Erkende agrarische bedrijfsadviseurs. En op Biodiversiteit is de levensader van de landbouw leest u hoe agrarisch ondernemer Marijn van Aart de GLB-kennisvoucher heeft ingezet. 

Bent u tevreden over deze pagina?