Tijdelijk gesloten voor aanvragen

GLB-kennisvoucher bedrijfsplan voor omschakeling naar duurzame landbouw

Gepubliceerd op:
16 juni 2023
Laatst gecontroleerd op:
16 mei 2024

Bent u agrarisch ondernemer? En wilt u omschakelen naar duurzame landbouw? Als u hiervoor een bedrijfsplan laat maken door een erkend bedrijfsadviseur, kunt u een GLB-kennisvoucher bedrijfsplan aanvragen uit het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Daarmee krijgt u subsidie voor een bedrijfsplan gericht op uw bedrijf.

Budget en aanvraagperiode

Startdatum:
vrijdag 1 september 2023
09:00
Einddatum:
vrijdag 13 oktober 2023
17:00
80% van de kosten, maximaal € 6.000
Totaal budget:
€ 3.600.000

Bedrijfsplan voor verduurzaming

Met een GLB-kennisvoucher bedrijfsplan kunt u een bedrijfsplan laten maken als u uw landbouwbedrijf wilt verduurzamen. Met zo'n plan heeft u een goede basis voor omschakeling naar duurzame landbouw. En voor als u hiervoor financiering aanvraagt, bijvoorbeeld bij een bank of het Investeringsfonds Duurzame Landbouw.

Digitale voucher

U krijgt een digitale voucher. Hiermee betaalt u uw agrarisch bedrijfsadviseur. Dit doet u door de voucher over te dragen. Hoe u dat regelt, leest u hieronder bij Voucher overdragen. U krijgt dus geen zichtbare voucher, maar regelt alles op mijn.rvo.nl.

Voorwaarden

U kunt een GLB-kennisvoucher bedrijfsplan krijgen als u het bedrijfsplan laat maken door een erkend bedrijfsadviseur met aandachtsgebied E3 of E4. Lees meer hierover op Erkende agrarische bedrijfsadviseurs.

Wat staat er in het bedrijfsplan?

Het bedrijfsplan laat zien hoe uw bedrijf technisch en inhoudelijk omschakelt naar duurzame landbouw. Ook beschrijft het plan de bedrijfseconomische kant van de omschakeling. In het plan moeten in elk geval deze onderdelen staan:

 • beschrijving van uw bedrijf op dit moment: activiteiten, grootte, SWOT-analyse
 • plan om uw producten te verkopen nadat u bent omgeschakeld
 • maatregelen en investeringen voor uw omschakeling
 • begroting voor uw omschakeling
 • haalbaarheid van uw omschakeling

Ook laat het bedrijfsplan zien hoe uw bedrijf bijdraagt aan minimaal 5 van deze onderwerpen:

 • minder uitstoot van stikstof (verplicht onderwerp)
 • minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
 • minder uitstoot van broeikasgassen
 • minder uitstoot van nitraat
 • grotere biodiversiteit
 • meer duurzaam bodembeheer
 • meer hergebruik van veevoer
 • meer dierenwelzijn en diergezondheid

Aanvragen

U kunt deze voucher niet meer aanvragen. Houd onze website in de gaten voor de nieuwe aanvraagperiode.

Iemand anders aanvraag laten doen

Wilt u iemand anders uw aanvraag van een GLB-kennisvoucher laten doen? Bijvoorbeeld uw agrarisch adviseur? Vraag dan eerst een machtiging aan op Mijn machtigingen (klik onder Direct regelen op Mijn machtigingen mijn.rvo.nl en kies het onderwerp Kennisvouchers 2023). Uw adviseur kan ook de machtiging aanvragen, maar deze moet u dan nog wel bevestigen.

SABE-voucher aangevraagd?

Heeft u eerder een SABE-bedrijfsplanvoucher aangevraagd? En wilt u daarvoor nog iets regelen, zoals de overdracht? U vindt alle informatie die u nodig heeft, op Bedrijfsplan voor omschakeling naar duurzame landbouw.

Na uw aanvraag

Wij behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Aan de goedgekeurde aanvragen kennen wij een voucher toe. Dat doen wij totdat het totaalbudget op is. Komt uw aanvraag daarna binnen? Dan krijgt u helaas een afwijzing.

U krijgt binnen uiterlijk 13 weken van ons een beslissing. Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan ontvangt u een digitale voucher op Mijn RVO. De voucher is één jaar geldig. U regelt het verder in deze 3 stappen:

 1. U spreekt met uw bedrijfsadviseur af wanneer u het bedrijfsplan krijgt.
 2. U krijgt het bedrijfsplan van uw adviseur.
 3. U draagt de voucher over aan uw adviseur. Hoe u dat doet, leest u hieronder bij Voucher overdragen. Zorg ervoor dat uw adviseur de voucher op tijd kan verzilveren.

Nog even geduld voor verzilveren

Brief gekregen dat u een GLB-kennisvoucher ontvangt? Dan kunt u gewoon afspraken maken met uw adviseur of opleidingsinstelling. Ook kunt u uw voucher wijzigen of overdragen. Voor verdere stappen vragen we u nog even geduld. Op dit moment kunt u nog niet uw voucher verzilveren. Niet op Mijn RVO, maar ook niet via bijvoorbeeld e-mail, chat of telefoon. 

We verwachten dat dit wel kan eind juli 2024.

Meer tijd nodig voor aanvraagsysteem

Ons aanvraagsysteem is nog niet helemaal klaar. Dit jaar gebruiken we een nieuw systeem, dat moet voldoen aan strenge eisen van de Europese Commissie. Hierdoor hebben we meer tijd nodig dan verwacht.

Sorry voor het ongemak.

Financiële problemen

Komt u in financiële problemen doordat u vouchers nog niet kunt verzilveren? Bent u zelfstandig adviseur of een adviesbureau met maximaal 9 adviseurs? Heeft u minimaal 5 vouchers per adviseur? Bent u lid van VAB? Neem dan contact op met VAB. Deze kan samen met RVO werken aan een oplossing.

Voucher overdragen

U draagt de voucher over op Mijn RVO met de knop Beheren onder Direct regelen. Nadat u bent ingelogd, gaat u naar uw Lopende zaken. Open uw aanvraag en kies voor de actie Wijzigingsverzoek besluit indienen. Kies daarna voor Overdracht van de voucher aan de verzilveraar. U krijgt dus geen zichtbare voucher, maar regelt alles op Mijn RVO.

Voucher verzilveren door bedrijfsadviseur

De bedrijfsadviseur verzilvert de GLB-kennisvoucher. Bent u de adviseur? U krijgt een e-mail als er een voucher voor u klaarstaat. U wisselt deze in op Mijn RVO om het bedrag te ontvangen. U moet de voucher verzilveren binnen één jaar nadat de aanvrager hem heeft gekregen. Bent u te laat, dan vervalt de voucher en krijgt u het bedrag helaas niet uitbetaald.

Hier doen we het voor

Om toekomstbestendig te kunnen ondernemen, is verduurzamen noodzakelijk. Samen zorgen we voor minder schadelijke uitstoot naar bodem, lucht en water. Voor meer biodiversiteit en dierenwelzijn. En voor een duurzaam inkomen voor agrarisch ondernemers en tuinders. Uiteindelijk doen we het allemaal voor een beter klimaat. Meer informatie vindt u via Landbouw.

Wetten en regels

Lees meer over de wet- en regelgeving van de GLB-kennisvouchers in de Staatscourant van 9 juni 2023.

Veelgestelde vragen over de GLB-kennisvoucher bedrijfsplan

In opdracht van:
 • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?