"Minder vliegen zal niet gebeuren, duurzaam vliegen wel"
Het is mogelijk om piloten op te leiden zonder uitstoot van CO2. E-Flight Academy brengt hiervoor elektrische vliegtuigen in de lucht. "Met financiële steun van de MIA\Vamil-regeling", zegt oprichter Evert-Jan Feld. "Anders komen deze duurzame oplossingen niet van de grond."

Pionieren in de lucht
Feld gelooft niet in de krimp van de luchtvaart. "Minder vliegen zal niet gebeuren, maar duurzaam vliegen wel. Het wordt de hoogste tijd." Met E-Flight Academy zet hij in op batterij-elektrisch vliegen. Zijn bedrijf volgt hierin de ontwikkelingen van elektrische auto’s." We zien de groeiende mogelijkheden van nieuwe, krachtigere batterijen. Als pionier in de luchtvaart kunnen we daarvan profiteren."

Belastingvoordeel met MIA\Vamil
E-Flight Academy heeft 3 elektrische vliegtuigen en 10 laadpunten aangeschaft met financiële steun van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Want elektrisch aangedreven vliegtuigen staan op de Milieulijst. De toestellen veroorzaken namelijk geen CO2-uitstoot én 40% minder geluid. Een percentage van het investeringsbedrag kun je voor de belasting aftrekken van de bedrijfswinst. "We zijn bekend met deze regeling dus de aanvraag verliep soepel", zegt Feld.
Luchtvaart helpen verduurzamen
Feld raadt elke duurzame ondernemer de MIA\Vamil-regeling aan. "Als je fiscaal voordeel kunt behalen, moet je dat zeker doen. In ons geval komen duurzame oplossingen anders niet van de grond. We hebben te maken met dure investeringen en de winstmarges zijn klein." Feld pleit ervoor dat de overheid kritisch kijkt naar het eigen beleid om de luchtvaart te helpen verduurzamen.
Vliegen op zonne-energie
E-Flight Academy maakt ook gebruik van andere financiële regelingen. Zo heeft het bedrijf met Europese subsidie een hangaar op vliegveld Teuge verduurzaamd. "Met het belastingvoordeel van de Energie-Investeringsaftrek hebben we 500 zonnepanelen op het dak kunnen plaatsen", zegt Feld. "De opgewekte energie slaan we op in een grote batterij."
Eerste simulator voor kleine vliegtuigen
De hangaar kreeg de naam E-Deck: een campus waar expertise en faciliteiten voor elektrisch vliegen samenkomen. Feld: "Via de innovatieregeling WBSO hebben we hier simulatoren gebouwd samen met Hogeschool Inholland, de eerste voor kleine vliegtuigen. Dankzij deze regeling kregen we de uren die we in deze ontwikkeling staken, deels vergoed. Nu kun je een derde tot de helft van onze lessen in een simulator volgen. En dat is natuurlijk helemaal duurzaam."
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei
- Ministerie van Financiën