"Eén Europees verkeersmanagementsysteem voor de binnenvaart"

Gepubliceerd op:
6 maart 2025

De Europese Unie wil dat transport duurzaam, soepel en veilig verloopt. Met de Connecting Europe Facility subsidie werkten Rijkswaterstaat en andere beheerders aan een overkoepelend vaarweginformatiesysteem voor de binnenvaart. Dat leidt tot tijdwinst, energiebesparing en minder uitstoot van CO2 en andere stoffen.

CEF Transport - beeld Rijkswaterstaat

Verschillende bronnen per land 

Binnenvaartschippers hebben voor hun werk allerlei informatie nodig. Denk aan waterstanden, brughoogtes en wachttijden bij sluizen. Voor hen was het niet makkelijk om die informatie te vinden. Vooral omdat ze voor ieder land verschillende bronnen moesten gebruiken. Zo ontstond het idee om informatie via één systeem bereikbaar te maken, onder de naam European River Information Services (EuRIS).

Eén platform voor binnenvaart

Op online platform EuRIS stellen waterwegbeheerders van 13 Europese landen hun gegevens beschikbaar. "Het bevat een overzichtskaart met actuele reisinformatie, vaarkaarten en een reisplanner", zegt Peter Oudenes, senior adviseur bij Rijkswaterstaat. "Daarnaast kunnen ook terminals, havenbedrijven en commerciële organisaties zien wie waar vaart. Maar alleen met toestemming van de schipper." Hierdoor stroomt het vervoer te water beter door. Vaarplannen verbeteren, veiligheid neemt toe en het bespaart tijd en energie. En dus minder uitstoot van CO2 en fijnstof.

Europese subsidie

Rijkswaterstaat speelde als grootste partner een belangrijke rol in de totstandkoming van EuRIS. "Nederland heeft veruit het grootste aantal binnenvaartschepen", zegt Eric Boessenkool van Rijkswaterstaat. "Voor de beheerders en de sector is het belangrijk dat het transport soepel verloopt. Liefst volgens standaarden die we in Nederland gewend zijn. Vandaar dat we met Europese partners deelnamen aan het subsidieproject om EuRIS op te zetten."

Samen met RVO

De Europese subsidie waar Boessenkool op doelt is CEF Transport. RVO voert die uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Als hoofd van Bureau Brussel helpt Boessenkool collega’s bij het ontwikkelen, indienen en uitvoeren van Europese subsidieprojecten. "Hiervoor werken we nauw samen met RVO. Zij kennen de voorwaarden van de regelingen goed en hebben een centrale coördinerende rol. Vanuit die positie geven ze advies en kijken ze mee met onze aanvraag. Dat is zeer prettig."

Internationale samenwerking

Volgens Peter Oudenes was de subsidie belangrijk voor EuRIS. "Anders was het verkeersmanagementsysteem er niet zo snel gekomen. Het kost immers geld. Ook bindt een subsidieproject internationale partners aan de belofte om het project tot een goed einde te brengen. Je moet het met elkaar doen, want waterwegen stoppen niet bij de grens."

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?