"Onze nieuwe machine legt funderingen zonder CO₂-uitstoot"

Gepubliceerd op:
18 juli 2023

BAM Infra Nederland kocht in 2021 een van de eerste elektrische funderingsmachines voor het boren, heien en trillen van funderingselementen. "De machine stoot geen CO2 uit en is ook nog eens geluidsarm", vertelt Ella Spaans van de BAM Subsidiedesk. Voor de aanschaf maakte BAM Infra gebruik van belastingvoordeel met de MIA\Vamil-regeling.

 BAM - Elektrische funderingsmachinen - Woltmann 90 DR-e

Elektrische funderingsmachine

BAM gebruikt de kraan voor infrastructurele projecten in binnenstedelijk gebied, maar ook voor bijvoorbeeld woningbouw of dijkversterking. Duurzaamheid is een van de strategische pijlers van BAM. "Daarom zijn we altijd bezig met hoe we onze werkzaamheden minder belastend voor het milieu kunnen uitvoeren. De 90DR-e is een volledig elektrische funderingsmachine die een soortgelijke door diesel aangedreven machine vervangt", zegt Spaans. "De nieuwe machine legt het fundament voor bijvoorbeeld viaducten, torenflats en woningen, maar dan zonder uitstoot. De accucapaciteit is vergelijkbaar met zo’n 20 Tesla’s." De machine kan op eigen accu zo’n 300 meter naar werkplek rijden. Met een volledig opgeladen accu kan de kraan 8 uur boren, heien en trillen. Daarna moeten de batterijen weer opgeladen worden via de netaansluiting.

9% van aanschafprijs terug

Als subsidiemanager voor BAM Nederland is Spaans verantwoordelijk voor alle subsidieaanvragen. "Elektrificatie van werktuigen staat op de Milieulijst van de Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil). Via deze fiscale regeling mocht je in 2021 36% (nu 45%) van de winst voor belasting aftrekken. Uitgaande van zo’n 25% vennootschapsbelasting kregen we dus ongeveer 9% van de aanschafprijs terug. Belangrijk, want dat kan voor veel bedrijven nét de drempel zijn om wél die investering in duurzaamheid te doen."

Meerdere subsidieregelingen

BAM maakt gebruik van verschillende subsidieregelingen die je niet in alle gevallen naast elkaar kunt gebruiken. "Naast MIA\Vamil bijvoorbeeld de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). BAM is een groot bedrijf met een eigen subsidiedesk en weet dus precies welke subsidieregelingen wanneer spelen. Voor kleinere bedrijven is dit lastiger, maar Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt veel informatie. Aanvragen is vaak zeker de moeite waard. Voor de meeste regelingen hoef je namelijk geen ingewikkelde procedure te doorlopen."

Op tijd aanvragen

"Een hele belangrijke taak van mij is dan ook om goed in de gaten te houden wat er bij BAM allemaal aan investeringen en innovaties gebeurt. BAM Nederland telt 8.000 werknemers bij 25 BV’s. Als iemand besluit om een duurzame machine te kopen, moet ik dat wel weten. De MIA\Vamil-aanvraag bijvoorbeeld moet je binnen 3 maanden na bestelling doen, anders ben je te laat."

Ook belastingvoordeel met uw investering?

De MIA\Vamil is voor alle ondernemers of instellingen die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Wilt u weten hoe en wanneer u deze aanvraagt voor uw milieuvriendelijke investering?

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?