“Met flexibele gelijkrichters maken we productie van groene waterstof mogelijk”

Laatst gecontroleerd op:
24 juni 2025
Gepubliceerd op:
12 juni 2025

Waterstof speelt een belangrijke rol in de overgang naar duurzame energie (energietransitie). Om groene waterstof te maken zijn flexibele en efficiënte elektrolysers nodig. Prodrive Technologies ontwikkelt met innovatiesubsidie gelijkrichters om grote elektrolysers, die soms bestaan uit meerdere kleine elektrolysers, te kunnen aansluiten op het elektriciteitsnet.

Elektrolysers van de toekomst

“Gelijkrichters zetten wisselstroom van het elektriciteitsnet om in gelijkstroom”, legt Karsten Dietvorst uit. Hij werkt bij Prodrive, een Brabantse fabrikant van hoge kwaliteit industriële elektronica. “Gelijkstroom heb je nodig om waterstof te maken uit water.” Gelijkrichters zijn niet nieuw. Maar wel voor toekomstige elektrolysers met vermogens van tientallen megawatts.

Onderzoek en ontwikkeling met subsidie

Met het project Smart Rectifier onderzocht Prodrive of het nieuwe, flexibele gelijkrichters kan ontwikkelen voor deze elektrolysers. “Het was een onderzoek- en ontwikkelproject met subsidie van de Topsector Energie”, zegt Dietvorst. Het onderzoek gaf Prodrive ook inzicht in hoe toekomstige elektrolysers eruit komen te zien. “Schaalbaarheid van elektrolysers blijkt een belangrijk aspect te zijn.” 

De markt voor elektrolysers is nog in ontwikkeling. Doordat standaarden in grootte en vermogen voor elektrolysers nog niet duidelijk zijn, moet de gelijkrichter schaalbaar zijn. Ook moet de gelijkrichter geschikt zijn voor meerdere elektrolysers tegelijkertijd.

Haalbaarheid aantonen

Prodrive zorgt voor deze schaalbaarheid door de gelijkrichters modulair te maken. Je kunt er zo veel als nodig aan elkaar koppelen tot een vermogen van tientallen megawatts. “Met het onderzoek- en ontwikkelproject tonen we de haalbaarheid van ons concept aan”, zegt Dietvorst. “We laten ook zien dat onze gelijkrichters helpen om het elektriciteitsnet stabiel te houden.” Dat is nodig omdat het elektriciteitsnet op veel plekken vol is (netcongestie).

Subsidie cruciaal

Volgens Dietvorst is subsidie cruciaal voor innovaties en opschalingsprojecten als de gelijkrichter. Onderzoek en ontwikkeling kosten veel tijd en geld. En het duurt jaren voordat het iets oplevert. “Door de subsidie zijn de financiële risico’s gedekt. Dat zorgde intern voor goedkeuring. Bovendien kwamen we door Stichting ISPT in contact met bijvoorbeeld netbeheerders en eindgebruikers van waterstof. Zo weten we welke kant het opgaat met groene waterstof.”

Investeringssubsidie maakindustrie klimaatneutrale economie (IMKE)

Prodrive vroeg de subsidie aan bij RVO. Bij het subsidietraject waren de adviseurs van RVO erg behulpzaam, vindt Dietvorst. “Ze waren goed benaderbaar en dachten mee. Als het gaat om de voorwaarden vooraf, maar ook de administratie en de rapportages tijdens het project.” 

Het contact met RVO gaat verder, want Prodrive heeft nu ook met succes de Investeringssubsidie Maakindustrie Klimaatneutrale Economie (IMKE) aangevraagd. “Hiermee gaan we in fasen een productielijn voor de gelijkrichters opzetten. We ontwikkelen zelf compleet geautomatiseerde lijnen. Zo kunnen we de productie van de gelijkrichters in Nederland houden.”

Vraag ook subsidie aan

Wilt u ook financiële steun ontvangen om uw waterstofproject uit te voeren? Daarvoor kunt u verschillende subsidies bij ons aanvragen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?