"We kunnen groene waterstof maken met betere elektrolysers"
Alkaline elektrolyse is de oudste en meest gebruikte vorm van elektrolyse. Een aantal partijen onderzoekt in het HyScaling-onderzoek manieren om elektrolysers te maken die de productie van groene waterstof efficiënter en goedkoper maken. Materiaalkeuze speelt daarbij een belangrijke rol, vertelt Arend de Groot.

Goedkopere materialen
De Groot is senior consultant bij TNO, dat ook meewerkte aan het onderzoek. “We hebben bekeken of er kansen lagen voor het toepassen van goedkopere en beter toegankelijke materialen in elektrolysers. Door de sterk corrosieve omgeving heb je vaak speciale materialen nodig. Maar daar proberen we nu alternatieven voor te vinden. Voor alkaline elektrolyse is dat bijvoorbeeld nikkel voor de elektrodes in plaats van meer zeldzame metalen.”

Blijven ontwikkelen
Alkaline elektrolyse bestaat al meer dan een eeuw. Onder meer Noorse waterkrachtcentrales gebruiken deze techniek.
De ontwikkeling van de techniek is nog niet klaar. Zo wordt er nog gezocht naar manieren om deze elektrolysers kleiner en flexibeler inzetbaar te maken.
Goede infrastructuur nodig
Om van groene waterstof in Nederland echt een succes te maken, is een goede infrastructuur nodig, zegt De Groot. "Gasunie gaat waterstofleidingen aanleggen tussen 5 grote industriële clusters in Nederland. Het bedrijf kijkt ook naar ondergrondse opslag."
De komende jaren ontstaat er steeds vaker een overschot aan duurzame elektriciteit en daarom is het nodig om lokaal groene waterstof te maken, zegt hij. "Als we straks 70 GW windenergie op zee produceren, krijgen we dat nooit allemaal het elektriciteitsnet op."
Prijzen moeten omlaag
Het is voor het gebruik van groene waterstof noodzakelijk dat de prijzen ervan omlaag gaan. De Groot verwacht dat dit nog wel even kan duren. "Nu wordt een 2e generatie aan alkaline elektrolyzers neergezet. De eerste generatie werd 100 jaar geleden gebouwd. Binnen HyScaling werken we ook aan een 3e generatie. Het duurt zeker nog wel 5 tot 10 jaar voordat die op de markt komen."
Subsidie van RVO
Het HyScaling-project kreeg subsidie uit het programma MOOI (Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie) van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Bedrijven in de industrie die industriële productieprocessen en producten duurzamer maken, kunnen deze subsidie aanvragen. Belangrijk is dat bedrijven dit doen in een samenwerkingsverband van minimaal 3 ondernemingen.
Meer weten:
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei