Grote stappen voor innovatieve recycling van PET-flessen
Clean tech Ioniqa maakt waarde uit PET-plastic afval door het chemisch te recyclen met gepatenteerde technologie. Het bedrijf werkt al enige jaren samen met PET-producent Indorama Ventures. Een grote mijlpaal was de demonstratiefabriek in Geleen. De komende tijd zet Ioniqa opnieuw grote stappen.
PET-flessen recyclen met innovatieve technologie
Business developer Maarten Stolk van Ioniqa vertelt: "We willen de innovatieve technologie om PET-flessen te recyclen, zo breed mogelijk kunnen inzetten. Op deze manier kan al het PET plastic worden gerecycled: PET-flessen, matten, tapijttegels en synthetische kleding."
Stolk: "Ioniqa wil een licentie voor de innovatieve technologie om PET-flessen te recyclen." Een aantal maanden geleden sloot het daarvoor een partnership af met KTS (Koch Technology Solutions). KTS is gespecialiseerd in licenties verlenen en opschalen van PET en PTA technologie. Stolk: "Met KTS stellen we een licentiepakket samen. Daarmee kunnen grote partijen zoals Indorama op industriële schaal onze technologie implementeren."
Polyester kleding recyclen
Ioniqa onderzoekt ook de mogelijkheden polyester te recyclen. De afgelopen 10 jaar nam de kwaliteit van textiel duidelijk af. Het consumptiepatroon nam daarentegen toe. Spullen, zoals kleding, die we niet meer kunnen hergebruiken, overspoelen daardoor de markt. Maar de recyclingketen is minder transparant dan de huidige plastic verpakkingenmarkt. Dat maakt het recyclen - zowel het mechanisch als chemisch recyclen - erg lastig. Stolk: "Toch denk ik dat onze technologie met wat aanpassingen ook geschikt is. Momenteel zijn we hier al hard mee bezig."
Partners zijn belangrijk
Een jong bedrijf als Ioniqa maakte in een aantal jaar enorme stappen vooruit. Dit was niet mogelijk zonder partners. Stolk: "De samenwerking met Indorama is erg waardevol. Ook hebben we veel contact met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zo maakten we gebruik van financiële hulpmiddelen die RVO biedt, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Van een klein innovatiebudget tot grote budgetten voor de demonstratiefabriek. En hebben we een persoonlijke accountmanager die ons begeleidt."
De relatie reikt verder dan alleen financiële ondersteuning. "RVO wil kleine Nederlandse innovaties laten groeien. Het wil het Nederlandse bedrijfsleven ook in het buitenland promoten. Dit doet RVO door hun netwerk aan te spreken. Zo staan we dankzij RVO in contact met diverse ambassades en consulaten en het InvestNL-consortium. Dat geeft ons kansen om internationaal te kunnen doorbreken. Ook daarin zijn zij heel waardevol."
Meer weten?
- Indorama heeft belastingvoordeel ontvangen via de regelingen MIA\Vamil en WBSO
- Ioniqa heeft naast MIA\Vamil een Innovatiekrediet ontvangen en ook subsidie vanuit de regeling DEI
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat