"Jaarlijks houden we tonnen plastic afval uit de verbranding"

Laatst gecontroleerd op:
30 juli 2024
Gepubliceerd op:
21 mei 2024

Recyclingbedrijf Renewi investeerde met steun van RVO in een nieuwe sorteerinstallatie voor harde kunststoffen. De sorteerinstallatie kan meer soorten harde kunststoffen verwerken dan eerder, en dat in hogere volumes. “Zonder RVO was dit niet haalbaar geweest", zegt product manager Jorrit Nicolai van Renewi. 

Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en wethouder Rik Thijs van de gemeente Eindhoven openden de nieuwe sorteerinstallatie in maart. Ook koningin Máxima kreeg een rondleiding tijdens een werkbezoek. De sorteerinstallatie moet jaarlijks ongeveer 24 kiloton harde kunststoffen sorteren, vermalen en wassen: 2 keer zoveel als vroeger. 

Verbeterde recycling 

Harde kunststoffen komen vooral van milieustraten naar de fabriek, legt Nicolai uit. "Eerst sorteren medewerkers de harde kunststoffen zoveel mogelijk uit naar soort. Wat voor onze afnemers geschikt is, gaat door als mixstroom van polypropyleen (PP) en polyethyleen (PP). Nu splitsen optische scheiders de mixstroom verder uit tot een hoge kwaliteit PP en PE. De optische scheiders zijn machines die de verschillende soorten plastic herkennen met infraroodlicht. Tot slot zuivert en maalt de maal-waslijn die soorten tot maalgoed: kleine stukjes van ongeveer 1 centimeter groot."

Demissionair staatssecretaris van IenW Vivianne Heijnen en managing director Marc den Hartog van Renewi bij opening sorteerinstallatie.

Grondstof voor nieuwe producten 

Renewi levert het gerecyclede plastic aan bij producenten, die er nieuwe producten van maken. Bijvoorbeeld nieuwe boodschappenmandjes, (bier)kratten en onderdelen van huishoudelijke apparaten. Dat kan, omdat de zuiverheid van het gerecyclede kunststof meer dan 95% is. Nicolai: "Dat betekent dat er in ons eindproduct meer dan 95% van de grondstof zit, waardoor het kan concurreren met compleet nieuw materiaal. We werken aan productcertificaten en de einde-afvalstatus is in zicht! Ook kunnen we nu meer soorten harde kunststof verwerken, waarmee we jaarlijks tonnen plastic afval uit de verbranding houden. Daarmee vermijden we veel CO2-uitstoot."

Regelingen RVO maken dat duurzame investering loont  

RVO maakte Renewi bekend met het belastingvoordeel voor duurzame investeringen die op de Milieulijst staan. "We hebben gebruik gemaakt van 2 regelingen: de MIA\Vamil en subsidie uit de regeling Versnelde klimaatinvesteringen industrieën (VEKI). Beiden waren nodig om de investering in de sorteerinstallatie winstgevend te maken. Zonder deze regelingen van RVO was dit niet haalbaar geweest. Ik hoop dat onze installatie andere recyclingbedrijven aanmoedigt om ook te investeren in duurzame innovatie." 

Investeer ook duurzaam met MIA\Vamil

Investeert u als ondernemer in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel? Dan krijgt u mogelijk belastingvoordeel met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Bent u ondernemer in de industrie? U vindt hierover meer informatie op onze pagina Industrie en MIA\Vamil.  

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?