Slim gebruik van koffiedik zorgt voor kunststof én cosmetica
Koffiedik: vaak wordt het weggegooid, maar het is echt niet waardeloos. Koffiedik biedt veel meer mogelijkheden dan je verwacht. Met de unieke eigenschappen kun je er kunststof en cosmetica van maken. Onverwachte toepassingen voor duurzaam gebruik van deze drab dus.

Olaf Vermeulen van OVPolymers en Marie Claire Zernitz van Caffe Inc. leggen meer uit over het verwerken van koffiedik tot nieuwe producten.
Duurzame kunststofproducten
Olaf Vermeulen is oprichter van het bedrijf OVPolymers dat kunststof maakt van koffiedik: "We zijn in 2016 gestart als designbureau om duurzame kunststofproducten te ontwerpen. Daarbij wil je uiteindelijk naar gerecyclede of biobased materialen toe. Maar kunststof van suikerriet trekt niet genoeg aandacht. In een koffiebar kwamen we erop om koffiedik in kunststof te stoppen." OVPolymers zamelt hiervoor koffiedik in bij grote koffieketens zoals Starbucks. Dit wordt gebruikt voor kledinghangers, wandtegels en zelfs auto-onderdelen.
Voor de productontwikkeling kreeg OVPolymers een deel van de loonkosten voor innovatie vergoed met de WBSO. Ook maakte het gebruik van het Subsidieprogramma Support International Business (SIB) voor verder onderzoek. Met de subsidie Circulaire Ketenprojecten ontwikkelde OVPolymers sneller nieuwe technieken. In al deze financieringen werd het bedrijf ondersteund door de adviseurs van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Cosmetica van koffiedik

Marie Claire Zernitz is CEO van Caffe Inc., een Nederlandse start-up die olie en kleurstof uit koffiedik haalt. Zij legt uit: "80% van de koffieboon gooien we weg, terwijl het nog veel nuttige stoffen bevat. Wij drogen het koffiedik en halen er olie uit. Dit is heel rijke olie, met veel goede eigenschappen door het hoge aandeel antioxidanten. Deze antioxidanten gaan huidveroudering tegen en beschermen je huid en haar tegen de invloeden van buitenaf. De olie wordt gebruikt in crèmes, shampoos en zeep."
Caffe Inc. haalt óók kleurstoffen uit koffie om textiel en papier mee te verven. Een interessante ontwikkeling volgens Marie Claire, omdat de verfindustrie een heel vervuilende industrie is. "Vanwege onze beperkte middelen ligt onze focus momenteel op koffieolie. We kregen van de overheid DEI+-subsidie, die bedoeld is voor innovatieve technieken."
Onderscheidend en ambitieus
OVPolymers en Caffe Inc. maken impact met het omvormen van 'normaal' afval tot nuttige producten. Beide bedrijven laten zien hoe je als bedrijf succesvol circulair onderneemt, mét ondersteuning, advies en financiering vanuit de overheid.
Ook op zoek naar de slimste weg van idee naar innovatie? De RVO-adviseurs kennen de route voor u. Bent u verder op zoek naar financiële ondersteuning voor uw (circulaire) plannen? De subsidie- en financieringswijzer van RVO helpt u hierbij.