"Met alle maatregelen hebben we ons energieverbruik gehalveerd"
Als Verbindion, eigenaar van Sport- en Evenementencomplex Merwestein in Nieuwegein, de stijgende energieprijzen doorrekent is het snel duidelijk: ze moeten minder energie gaan gebruiken. Ze gooiden het roer om en gingen verbouwen met de hulp van de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en subsidies. Na een aantal innovatieve veranderingen is het complex toekomstbestendiger dan ooit.

Duurzame renovatie met oog voor de omgeving
De verbouwing gebeurt in fases, zodat de zwemlessen, sportlessen en andere activiteiten gewoon door kunnen gaan. "In 2026 gaan de deuren helemaal open", vertelt directeur Ton Bothoff. Met maar liefst 7.000 vierkante meter oppervlakte meer dan eerst. De gloednieuwe sport- en evenementenhal wordt niet alleen aan de binnenkant gerenoveerd. Een groot deel van de buitenkant is inmiddels bekleed met een groene wand. Ruim 45.000 plantjes zorgen ervoor dat het gebouw opgaat in de omgeving.
Samenwerking met buurman
Het dak ligt helemaal vol met zonnepanelen. Dit zorgt er in combinatie met warmtepompen voor dat ze bij Verbindion helemaal van de stadsverwarming af konden. Ook werken ze samen met de buurman, een ondernemer met een eigen fitnesscentrum. "De fitness heeft veel behoefte aan kou en een zwembad heeft veel warmte nodig", vertelt Ton. "En grappig genoeg is het restproduct van kou warmte, en andersom. Daarom hebben we de systemen zo gekoppeld dat we gebruikmaken van elkaars restproducten. Met alle maatregelen hebben we ons energieverbruik gehalveerd, en dat terwijl onze oppervlakte ruim 2 keer zo groot is geworden."
Waterbesparing
Naast energie gebruikt een zwemcomplex natuurlijk ook veel water. Ook daar hebben ze bij Verbindion iets op bedacht. "We hadden een buitenbad dat niet heel veel gebruikt werd", vertelt Ton. "Dus hebben we ervoor gekozen om het volledig te gebruiken om regenwater in op te vangen. Daarmee spoelen we de wc’s door en spoelen we de zwembaden schoon. Dat scheelt zo'n 9.000 kubieke meter drinkwater per jaar."
Financiële voordelen
Om deze innovatieve veranderingen door te voeren, kreeg Verbindion belastingvoordeel uit de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA). Om erachter te komen voor welke subsidies ze in aanmerking kwamen, schakelden ze een externe organisatie in. "Je kan nooit een belastingadviseur, milieudeskundige en accountant in één zijn", vertelt Ton. "Maar er zijn bureaus met veel expertise. Uiteindelijk hebben wij € 1,5 miljoen investeringssubsidie vanuit het Europese programma Kansen voor West III mogen ontvangen en kwamen wij daarnaast in aanmerking voor zo’n € 1 miljoen aftrek."
Verbindion is ook blij met de duurzame uitstraling. "Uiteindelijk zijn we een maatschappelijke organisatie en dragen we graag bij aan duurzaamheid."
Ook belastingvoordeel aanvragen?
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei
- Ministerie van Financiën