Met gerecycled plastic bouwen aan duurzaam transport

Laatst gecontroleerd op:
3 april 2024
Gepubliceerd op:
29 augustus 2023

Om de exportkwaliteit van bananentrossen te beschermen, zijn plastic zakken nodig. Deze plastic zakken worden maar 1 keer gebruikt en daarna meestal verbrand of gedumpt. AgroFair en zijn partners willen de zakken verantwoord recyclen. Wij praten met AgroFair CEO Hans-Willem van de Waal.

ECOBAN

Met het project 'From bunch bags to corner boards – recycling banana plastic' werd in Peru ECOBAN opgericht. Dit bedrijf zamelt de plastic zakken in en maakt hiervan hoeklatten die bananendozen op pallets beschermen en stabiliseren. Van de Waal vertelt over de uitdagingen die het project met zich meebracht.

Welke uitdaging moest u overwinnen en hoe heeft u dat gedaan?

"Uit het boekhoudsysteem van ECOBAN bleek dat we niet break-even draaiden. In de opstartfase is dit gebruikelijk. Later bleek dat er niet efficiënt genoeg werd gewerkt. En de kosten liepen door. Een businessplan en maatregelen brachten uitkomst. Zo zijn we gaan werken op tijden met een lager energietarief. En we persen de plastic zakken nu tot balen die maar de helft van het gebruikelijke volume innemen. Door de maatregelen stijgt het aantal cornerboards dat we per maand leveren. Het break-even point is bijna bereikt!"

Welke problemen heeft AgroFair aangepakt op het gebied van MVO?

"Plastic afval verbranden of dumpen is geen goed voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat wilden we aanpakken. In 2022 hebben we via ECOBAN 2,9 miljoen plastic zakken ingezameld en gerecycled. In het eerste halfjaar van 2023 waren dat er al 2 miljoen. We verwachten 2023 te kunnen afsluiten met het dubbele van 2022."

In 2022 werden er in de exportbananensector in Peru 15,6 miljoen zakken gebruikt. Zou je deze zakken op een rij leggen, dan kom je op 30.000 kilometer aan plastic. Dat is bijna de wereld rond. En dat ieder jaar! Onze ambitie is een plasticvrije bananenexportsector in Peru.

Hans-Willem van de Waal
CEO AgroFair
Hans-Willem van de Waal

Heeft het project een blijvende impact op de lokale gemeenschap?

"We hopen dat besturen en organisaties in deze sector zich meer bewust zijn van de risico's van vervuiling door plastic. Ook hopen we dat deze boodschap aankomt bij de arbeiders, de huishoudens en de gemeenschappen."

Hoe belangrijk is het werken in partnerschappen en met RVO?

"Dit project kan alleen slagen in een partnerschap. We hebben samengewerkt met de ONG Solidaridad, Tulián Naranja, Plastic Fantastic en de Universiteit van Piura. En we hadden veel aan de inzet en financiële bijdrage van supermarkt CACTUS uit Luxemburg.

Het Fonds Verantwoord Ondernemen (FVO) van RVO was een passende subsidie voor dit project."

Welke tips wilt u andere ondernemers meegeven?

"Geef niet op. Zoek zelf naar kansen en mogelijkheden en stel je niet te afhankelijk op van lokale politici. Kom in actie en voorkom onnodige vertragingen. Blijf geloven in je visie en neem de tijd om je doelen te bereiken.

En communiceer, vorm allianties en overtuig anderen in je netwerk van je visie. Daaruit ontstaan weer andere initiatieven die je de kans bieden om je project ook op een andere manier te financieren."

Meer weten?

FVO is gesloten, maar onze adviseurs denken graag met u mee en kunnen uw vragen beantwoorden. Wilt u meer informatie over projecten rondom duurzaamheid en verantwoorde productie? Bekijk dan onze pagina over duurzame en verantwoorde internationale waardeketens

Samen verbeteren we mensenrechten, bestrijden we kinderarbeid en pakken we milieuvervuiling aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?