"Onze monovergister zet mest op erf direct om naar duurzaam gas"

Gepubliceerd op:
16 mei 2024

Met monomestvergisting kun je van mest op een duurzame manier gas maken. René Cornelissen van CCS Energieadvies ontwikkelde met subsidie van RVO een kleinschalige monovergister. Daardoor gaat de mest via vergisting direct van het erf van de agrariër naar het aardgasnet. "Omdat we werken volgens het Amine-procedé, zijn er nauwelijks methaanverliezen. Dat maakt dit een heel milieuvriendelijke installatie."

Een monomestvergister 'vergist' de mest zo vers mogelijk. Daarvoor wordt de mest zo snel mogelijk uit de stallen gehaald. Dit zorgt voor lagere uitstoot van schadelijke stoffen en een gezonder klimaat in de stallen. De verse mest bevat bovendien het meeste methaan, dat als groen gas kan worden geleverd aan het gasnet. De investering is fors, maar kan binnen enkele jaren terugverdiend worden.

Binnen 5 jaar terugverdiend

De installatie kan binnen 5 jaar terug verdiend worden, rekent Cornelissen voor. "De investeringskosten zijn ongeveer € 1,5 miljoen. Maar als je per jaar 350.000 m3 gas kunt invoeden op het net, levert dat € 500.000 omzet op. Inclusief de exploitatiekosten, zou je de installatie dan binnen 5 jaar kunnen terugverdienen."

Hernieuwbare Energietransitie (HER+)

Bij varkenshouder Willie Tijs in Hoge Hexel is de mestvergistingsinstallatie Bio-UP al 2 jaar succesvol in gebruik. Om dit te realiseren maakte Tijs gebruik van de subsidie HER+.

Meer gas uit dezelfde hoeveelheid mest

Inmiddels heeft CCS Energieadvies 2 versies van de monomestvergister Bio-Up ontwikkeld. Het Bio-Up 2.0 systeem werkt hetzelfde als de eerste versie, zegt Cornelissen. "Maar de nieuwe versie wordt wat efficiënter en kan dus meer gas uit dezelfde hoeveelheid mest halen. Dat zit met name in het zogeheten regeneratieproces. Daar is weliswaar warmte voor nodig, maar in de 2.0-versie is minder warmte nodig om het proces gaande te houden."

Meest rendabel bij grote bedrijven

De installatie is vooral interessant voor grotere bedrijven, licht Cornelissen toe. "Het zijn toch de grotere boerderijen waar dit het meest rendabel is. Daarom ligt bij ons ook de focus op deze bedrijven. Bij kleinere boeren kan het ook toegepast worden. Maar dan zullen ze de installatie moeten delen."

Met subsidie

Voor de ontwikkeling van de monovergister, maakte CSS Energieadvies gebruik van de subsidie Hernieuwbare Energietransitie (HER+) van RVO. Ondernemers kunnen deze subsidie aanvragen als hun innovatie de CO2-uitstoot vermindert door de inzet van hernieuwbare (duurzame) energie, zoals biomassa.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?