"Ons MRI-masker levert meer signaal en details op én is veel comfortabeler voor de patiënt"

Gepubliceerd op:
26 januari 2024

Hogere en snellere MRI-beeldkwaliteit met meer comfort voor de patiënt. Dat is het doel van Tesla Dynamic Coils. Waar het bedrijf nu alleen nog op aanvraag 'one of a kind' radiofrequentie-spoelen levert, willen ze hun MRI-onderdelen ook breder op de markt brengen. Met hulp van Eurostars-financiering ontwikkelde Tesla Dynamic Coils onder andere een MRI-coil voor de bestraling van nek/halstumoren. Operations Manager Catalina Arteaga de Castro: “We zijn een klein bedrijf in een nichemarkt. Maar door veel onderzoek en ontwikkelingswerk (R&D) hebben wij een gat in de markt gevonden.”

Ontwikkeling van een flexibel MRI-masker

Het Eurostars-project voor het ontwikkelen en testen van een MRI-coil voor de bestraling van nek/halstumoren deed Tesla Dynamic Coils samen met bedrijf Futura en het UMC Utrecht. Een coil werkt als een antenne voor het ontvangen van de radiofrequentiesignalen die uit je lichaam komen. Een computer zet die signalen uiteindelijk om naar MRI-beelden. Deze MRI-beelden worden tijdens de bestraling gemaakt om gericht de tumor te kunnen bestralen. Arteaga de Castro: “In de 1e fase ontwikkelden we een prototype hoofdcoil. Deze vergeleken met 2 huidige systemen. De huidige systemen zijn eigenlijk niet bedoeld voor het hoofd. Ze zijn voor patiënten vaak oncomfortabel en kunnen onder andere voor claustrofobie zorgen. De resultaten van de test waren veelbelovend, een bijna 3 keer zo goed resultaat als de andere systemen! Meer signaal en meer details.”

Veel interesse in de markt

Vervolgens maakte het bedrijf met een subsidie van MIT R&D-samenwerkingsprojecten een betere head and neck coil: een flexibel masker. "Deze RF-spoel bleek 2 keer zoveel signaal af te geven en een veel gedetailleerder beeld. Daarnaast is er minder verzwakking van de straal in het bestralingsgebied én is het veel comfortabeler voor de patiënt”, vertelt Arteaga de Castro. “De technieken die we voor het flexibele masker creëerden, passen we inmiddels ook toe op andere spoelen, bijvoorbeeld voor nek en schouder. We zien dat er op de markt veel interesse is in deze flexibele spoelen."

Virtuele biopsies van de hersenen

Met een ander Eurostars-project voor virtuele biopsies van de hersenen, maakten ze een gradiënt. Traditionele MRI-gradiënten zorgen vaak voor trage beelden en geven veel geluid. Arteaga de Castro: “Door de gradiëntsterkte te verbeteren konden we 2 keer zo snel beelden maken. Dit helpt de workflow voor laboranten enorm. Bovendien konden we de resonantie verhogen zodat het geluid voor een mens niet meer hoorbaar is. Dat is prettiger voor de patiënt.”

“Het voordeel van Eurostars is dat het een relatief eenvoudige subsidie is om aan te vragen. Het traject, het budget en de voorwaarden zijn vanaf het begin duidelijk. Wij doen als klein bedrijf veel R&D en dat is duur. Je krijgt veel financiële hulp als je niet zelf de volledige kosten kan of wil opbrengen.”

Catalina Arteaga de Castro
Operations Manager bij Tesla Dynamic Coils

Meer onderzoek naar gradiënten

Het project leidde tot meer op het gebied van gradiënten. Arteaga de Castro: “We doen nu met andere partners gespecialiseerd in de borst, een EIC Accelerator-project voor het traceren van borstkanker. De samenwerking met andere specialisten is voor ons heel waardevol.”

Inschakelen RVO-adviseurs

Arteaga de Castro raadt aan om bij het aanvragen van Eurostars-subsidie de adviseurs van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in een vroeg stadium in te schakelen: “De adviseurs zijn goed bereikbaar en denken mee om praktische problemen om te zetten naar oplossingen. Daarnaast gaven ze ons tips & tricks, bijvoorbeeld hoe je je administratie het beste opzet. De lijnen met RVO zijn kort en prettig.”

Meer weten?

Lees meer over hoe Eurostars u kan helpen met uw R&D-project.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?