Patatproject informeert ondernemers over energiebesparingsplicht

Gepubliceerd op:
31 mei 2023

Snacken én bijgepraat worden over de energiebesparingsplicht. In Moordrecht verenigt de omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) het nuttige met het aangename. In opdracht van de ODMH serveert een frietkraam op een maandagmiddag puntzakken en frikandellen. De ODMH is zelf aanwezig om vragen van toegesnelde ondernemers te beantwoorden.

Patatproject

Het patatproject van omgevingsdienst Midden-Holland

Omgevingsdiensten vroegen tot en met 31 maart 2023 de Specifieke Uitkering Toezicht en Handhaving Energiebesparingsplicht aan. Hiermee kunnen ze activiteiten organiseren, professionaliseren en mensen aannemen. Met het ‘patatproject’ heeft de ODMH een laagdrempelige succesformule te pakken.

Een complete aanpak

Projectleider energiebesparing bij ODMH Jeanet Mellema over de gedachte achter het patatproject: “Ondernemers zien in wet- en regelgeving door de bomen het bos niet meer. Wij willen ze enthousiasmeren, informeren en stimuleren tot actie. Zo worden ze niet verrast. Naast het patatproject hebben we een complete aanpak: we kiezen met de gemeente een bedrijventerrein en gaan bij de bedrijven langs. We wijzen hen op de informatie- en energiebesparingsplicht, en toekomstige maatregelen. Stellen vragen en koppelen antwoorden terug naar de gemeente.”

Beter dan een zaaltje met slechte koffie

Ook enthousiast is wethouder Wybe Zijlstra van de gemeente Zuidplas. “Een patatkraam werkt stukken beter dan een zaaltje met slechte koffie. Deze aanpak sluit aan op de agenda van de ondernemer en maakt het makkelijk om met elkaar in contact te komen. We hopen dat ondernemers ook onderling tips en ervaringen uitwisselen.”

Mike Krijgsman van TORMAX, fabrikant van automatische deuren, is een van deze ondernemers. “Als mkb’er heb je je handen vol aan je bedrijf. Daardoor heb je niet altijd de tijd om informatie uit de post of online goed tot je te nemen. Nu ik hier ben leeft het meer. De ODMH heeft me al eerder geholpen door me met de juiste mensen in contact te brengen. Vandaag wil ik horen hoe ik met eenvoudige stappen maximaal resultaat haal voor de energiebesparingsplicht.”

Zien hoe beleid tot uiting komt

Mahad Kutub, adviseur bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): “Met collega’s eet ik ook een snack mee. Als team en publieke dienstverlener willen wij beleid tot een betere uitvoering brengen. Tijdens zo’n werkbezoek zie je hoe we ons verder kunnen ontwikkelen.”

Bent u tevreden over deze pagina?