"Samen kunnen we materialen gescheiden én zonder kleurstoffen houden"

Gepubliceerd op:
24 oktober 2023

Jaarlijks belanden honderden tonnen steigernetten na eenmalig gebruik bij het afval. Om dit tegen te gaan, zette circulair bureau Brokkenmákers een landelijke inzamelketen op. Van de steigernetten worden nu nieuwe bouwproducten gemaakt.

Steigernetten

Steigernetten krijgen een langer leven

De Domtoren in Utrecht stond jarenlang in de steigers. Hylke Faber, oprichter van Brokkenmákers: “Ik keek naar de Domtoren en vroeg me af wat er met die honderden vierkante meters plastic zou gaan gebeuren”. Steigernetten worden eenmalig gebruikt om te voorkomen dat stukken bouwafval en gereedschappen naar beneden vallen. Ook bieden ze bescherming aan de werkenden op de steigers omdat ze een deel van de wind en regen tegenhouden. Hierna worden ze direct weggegooid.

Faber: “Steigernetten zijn gemaakt van verschillende soorten plastic. Na gebruik komen ze samen met ander bouwafval in een container terecht. Hierdoor is het materiaal ‘vervuild’ en moeilijk te recyclen. We keken naar een techniek om oude visnetten te recyclen die we nu ook gebruiken voor steigernetten.”

Samen een circulaire keten

Brokkenmákers zette succesvol een keten op waar zij samen steigernetten inzamelen, recyclen en verwerken tot nieuw bouwproduct. De ketenpartners zijn:

  • Perfect Steigerbouw: een van de grootste steigerbouwers van Nederland
  • GP Groot in samenwerking met Kras Recycling: verzamelt, verwerkt en verhandelt afvalstromen
  • JPI Polymers: producent van gerecyclede plastics
  • Pretty Plastic: producent van gevelbekleding uit gerecycleerd kunststofafval

“We vroegen steigerbouwers om ook de netten mee terug te nemen na het afbreken van de steiger. Ze verzamelen netten tot er genoeg kilo is dat GP Groot ophaalt. Daarna worden ze gerecycled. Samen met onze partners vormen we ook een feedbackloop: het is belangrijk dat producenten netten van één type plastic én zonder kleurstoffen maken. Zo krijgen we betere instroom voor toekomstige bouwproducten.”

Subsidie Circulaire Ketenprojecten

Alle partners in dit project hebben een concrete rol in de materiaalketen: afvalleverancier, inzamelaar, recycler of producent. Iedere rol in dit circulaire samenwerkingsverband is onmisbaar in de keten als geheel. En iedere rol voegt waarde toe aan het product of materiaal door deze te maken, gebruiken of verwerken. Allemaal zijn ze afhankelijk van elkaar dat afval een nieuwe functie krijgt. En alleen samen kunnen we de keten sluiten. Daarom kwam dit project in aanmerking voor de Subsidie Circulaire Ketenprojecten. “Dankzij deze subsidie hebben we de hele keten opgezet waardoor het vanaf nu geen extra financiële steun nodig heeft. De volgende stap is dat we het gerecyclede materiaal gaan gebruiken om nieuwe producten van te maken.”

Meer weten?

Kijk op: Circulaire ketenprojecten

Bent u tevreden over deze pagina?