“We zijn al jaren bezig met onze uitstoot verlagen”

Gepubliceerd op:
10 mei 2023

Aannemersbedrijf Gebr. van Breda heeft 2 elektrische bouwmachines aangeschaft met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel. De shovel en rupsgraafmachine werken compleet uitstootvrij. Directeur Jack van Breda: “Van onze soortgelijke apparaten worden deze elektrische versies het meest gebruikt.”

Aannemersbedrijf gebroeders Van Breda

Elektrische bouwmachines

Het bedrijf uit Geldermalsen voert opdrachten uit in de grond-, weg- en waterbouw. “De nieuwe machines gebruiken we nu een jaar, vooral als hulpmiddel voor de stratenmaker”, vertelt Van Breda. “We gebruiken de shovel om stenen en zand aan te voeren en overgebleven stukken steen te verwijderen. De rupsgraafmachine gebruiken we voor kleine graafwerkzaamheden, zoals het weghalen van aarde uit een tuin of het plaatsen van straatkolken. Hierbij wordt afgewisseld tussen gebruik en stilstand. De elektrische machines werken zuiniger dan de versies op brandstof, omdat ze zichzelf uitschakelen bij stilstand.”

Uitstoot verlagen

Volgens Van Breda was de stikstofcrisis niet de aanleiding om te investeren in elektrisch bouwmaterieel. “Sinds 2014 hebben we een CO2-prestatieladdercertificaat. We houden de uitstoot van CO2 bij en die moet elk jaar dalen. Daarom zijn we al jaren bezig met de vraag hoe we de uitstoot kunnen verlagen. Dan komen elektrische bouwmachines in beeld, maar die zijn duurder dan dezelfde machines op brandstof.”

Steuntje in de rug met subsidie

De ondernemer onderzocht in 2021 de mogelijkheden om nieuwe machines aan te schaffen. Zo kwam hij op het spoor van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). “Toen ik hoorde van SSEB, ben ik gaan rekenen. De SSEB heeft zeker een zetje gegeven om 2 uitstootvrije machines te kopen. Anders was het er hooguit één geweest.”

Blik vooruit

Is Gebr. van Breda van plan alle bouwmachines te vervangen door elektrische? “We denken na over investeringen in nieuwe elektrische bouwmachines, maar helemaal overschakelen is nog niet haalbaar. Op vol vermogen leveren de accu’s 4 tot 5 uur stroom. Dat is onvoldoende om specifieke klussen af te ronden en de machines zijn niet goedkoop. Tot die situatie verandert, bieden subsidies als SSEB een prettige ondersteuning.”

Investeer voordeliger met SSEB

Wilt u net als Gebr. van Breda voordeliger investeren in uitstootvrije bouwmachines? Lees alles over de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel. Deze regeling stimuleert de aanschaf van nieuwe emissieloze (uitstootvrije) bouwmachines.

Bent u tevreden over deze pagina?