Open voor aanvragen

EU-Handelsprogramma: vergroot uw exportkennis en internationale netwerk

Gepubliceerd op:
9 februari 2022
Laatst gecontroleerd op:
23 november 2022

Heeft u als Nederlandse ondernemer een directe handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk en bent u geraakt door Brexit? Dan kan het EU-Handelsprogramma u tot eind 2023 ondersteunen bij het verkennen en ontwikkelen van andere kansrijke markten. Bekijk wat u op kosten van het programma allemaal kunt doen, en hoe u in aanmerking komt voor deelname. Wacht niet te lang, want u kunt zich nog aanmelden tot en met 31 maart 2023. 

Benieuwd of u in aanmerking komt? Doe de Deelnamecheck

Wilt u meteen weten of u in aanmerking komt om – zonder kosten en verdere verplichtingen – deel te nemen aan het EU-Handelsprogramma? Doe dan de Deelnamecheck. Binnen 1 minuut weet u of u zich kunt aanmelden voor het EU-Handelsprogramma.

5 redenen om mee te doen

  • Uitbreiding van uw internationale netwerk binnen en buiten Europa.
  • Unieke kans om minder afhankelijk te worden van het VK.
  • Op kosten van het programma gebruikmaken van alle diensten en activiteiten.
  • Toegang tot een exclusief trainingsaanbod om uw exportkennis te vergroten. 
  • Inclusief toegang tot internationale vakbeurzen en handelsmissies.

Wat biedt het EU-Handelsprogramma?

Het EU-Handelsprogramma maakt, net als de BAR Bedrijfslevenregeling, deel uit van de Brexit Adjustment Reserve (BAR). Waar de BAR Bedrijfslevenregeling bedoeld is om succesvol zaken te blijven doen in het Verenigd Koninkrijk, biedt het EU-Handelsprogramma u de mogelijkheid om andere kansrijke afzetmarkten te ontwikkelen. 

Als deelnemer aan het EU-Handelsprogramma kunt u tot eind 2023, op kosten van het programma en zonder verdere verplichtingen, gebruikmaken van alle activiteiten. U krijgt ondersteuning in de vorm van advies, training en begeleiding. Door uw deelname:

  • vergroot u de exportkennis in uw bedrijf, onder meer door trainingen en bijeenkomsten;
  • breidt u uw internationale netwerk uit, door deelname aan beurzen en handelsmissies;
  • kunt u nieuwe markten betreden, na marktonderzoek of matchmaking; en
  • kunt u uw activiteiten op bestaande exportmarkten uitbreiden.

Voor het programma is € 32 miljoen beschikbaar uit de Brexit Adjustment Reserve (BAR). Dit is de Europese regeling voor ondernemers die geraakt zijn door Brexit.

Aanbod van activiteiten

U krijgt tot eind 2023 toegang tot de community van het EU-Handelsprogramma en het complete aanbod van diensten en activiteiten. We stellen dat aanbod samen op basis van wat u en andere deelnemers nodig hebben. Daarbij kunt u denken aan workshops, of gesprekken met een adviseur die meedenkt over uw handelsstrategie.

U kunt daarnaast meedoen aan collectieve activiteiten voor specifieke sectoren in kansrijke markten. Denk hierbij aan collectieve beursdeelname, matchmaking en handelsmissies om uw internationale netwerk uit te breiden. Daarvoor zetten we ook de expertises en netwerken in van partners als brancheorganisaties, ambassades en regionale ontwikkelingsmaatschappijen.

Aanmelden voor het EU-Handelsprogramma

U kunt zich tot en met 31 maart 2023 op de volgende 2 manieren aanmelden voor het EU-Handelsprogramma:

1. Direct aanmelden op deze pagina

U meldt u het gemakkelijkste aan voor het EU-Handelsprogramma via de aanmeldknop op deze pagina. U komt in aanmerking voor het EU-Handelsprogramma als u voldoet aan 2 voorwaarden. Dit kunt u aantonen met enkele bewijsstukken uit uw administratie. Vraag eventueel uw accountant of boekhouder om de juiste documenten. Hieronder staat wat de voorwaarden zijn en welke documenten u nodig heeft.

Belangrijk: gebruik alleen digitale kopieën van aangiftes of certificaten met een herkenbare afzender, zoals de Nederlandse Belastingdienst, de Nederlandse Douane, de Britse Douane of de Britse overheid. Een door u zelf samengestelde Excellijst wordt niet geaccepteerd als bewijsstuk.

Heeft u alle documenten bij de hand?

Dan kunt u zich in 5 minuten aanmelden via het online formulier. Upload de documenten als bijlagen.

Binnen 3 weken beoordeelt RVO uw aanvraag. Als de beoordelaars nog vragen hebben, nemen ze tussentijds contact met u op. Na uw toelating krijgt u onbeperkt toegang tot alle kosteloze dienstverlening van het programma.

2. Aanmelden via een aanvraag voor de BAR Bedrijfslevenregeling

Mogelijk komt u niet alleen in aanmerking voor het EU-Handelsprogramma, maar ook voor de BAR Bedrijfslevenregeling. Deze regeling biedt een tegemoetkoming aan ondernemers die Brexit-gerelateerde kosten hebben gemaakt. In het aanvraagformulier voor de BAR Bedrijfslevenregeling kunt u zich met 1 vinkje ook aanmelden voor het EU-Handelsprogramma. Als wij extra informatie nodig hebben om uw aanmelding te beoordelen, dan nemen we contact met u op.

Lees meer over de BAR: Tegemoetkoming gemaakte kosten

Ervaringen van deelnemers

Benieuwd hoe ondernemers kansen pakken via het EU-Handelsprogramma? Bekijk hieronder de video's. Of lees de interviews met Koppert en Freight Line Europe.

Webinars over het EU-Handelsprogramma

Wilt u onze webinars over het EU-Handelsprogramma nog eens terugzien of met iemand delen? Bekijk hieronder de video's.

Neem contact op

Wilt u meer weten over het EU-Handelsprogramma? Of heeft u hulp nodig bij uw aanmelding voor het programma? Vul ons contactformulier in. U hoort binnen 3 werkdagen van ons.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?