Open voor aanvragen

Terugblik webinar EU-Handelsprogramma: "De kansen liggen écht voor het oprapen"

Gepubliceerd op:
11 juli 2022

"Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke afzetmarkt voor het Nederlandse bedrijfsleven. Het is logisch dat bedrijven die handel willen behouden, maar het is ook een stuk moeilijker geworden na Brexit.” Gastspreker Femke de Jong (RVO) benadrukt al in de eerste minuten van het webinar hoe belangrijk het is om meer marktkansen te ontwikkelen, en waarom meedoen aan het EU-Handelsprogramma loont.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseerde donderdag 30 juni het webinar 'Succesvol uw grenzen verleggen na Brexit', speciaal voor ondernemers die na Brexit op zoek zijn naar nieuwe kansen in internationaal zakendoen. De 3 gastsprekers namen hen mee in de exportkansen die er liggen, en hoe ze die kunnen verzilveren door kosteloos mee te doen aan het EU-Handelsprogramma.

Het EU-Handelsprogramma maakt deel uit van de Brexit Adjustment Reserve (BAR), een EU-fonds dat ondersteuning biedt aan ondernemers die geraakt zijn door Brexit. Binnen de BAR zijn ook 2 compensatieregelingen in ontwikkeling, die naar verwachting in het najaar worden opengesteld. 

Kansen naast het VK

Femke de Jong (RVO teammanager EU-Handelsprogramma) trapte het uur af met een korte introductie van het EU-Handelsprogramma: "De compensatieregelingen uit de BAR zijn nog niet open, maar het EU-Handelsprogramma wel. De compensatieregelingen richten zich op het behoud van de handel met het VK. Wij richten ons met het EU-Handelsprogramma op het diversifiëren van afzetmarkten. We willen laten zien welke kansen er zijn naast het VK, onder andere met behulp van het onderzoek van Ecorys."

Verder kijken dan traditionele markten

Uit het rapport 'Identifying market opportunities for Brexit-affected sectors' blijkt dat er bijna € 80 miljard aan onbenut exportpotentieel ligt voor Nederlandse bedrijven die geraakt zijn door Brexit. Alexander Boisseau van Ecorys – dat het onderzoek uitvoerde in opdracht van RVO – nam de deelnemers mee in de uitkomsten. "Het is belangrijk om verder te kijken dan de traditionele markten zoals Duitsland, België of Frankrijk", vertelde Boisseau. "Groeiende markten zoals de Centraal- en Oost-Europese markten, maar ook G20-landen bieden interessante kansen in de landbouw of de voedingsmiddelensector." Verder wees Boisseau de deelnemers op de Export Potential Map, een gratis tool waarmee ondernemers per land kunnen ontdekken wat het exportpotentieel is voor hun product of dienst.

Marijn Leijten (programmamanager EU-Handelsprogramma), de derde gastspreker van deze middag, benadrukte nog eens hoe omvangrijk het marktpotentieel is voor bedrijven die zich oriënteren op andere afzetmarkten: "In Europa is de markt tegenwoordig veel makkelijker, er ligt voor € 40 miljard aan marktpotentieel. Die kansen liggen hier écht makkelijk voor het oprapen."

Recht op ondersteuning

Leijten legde uit dat deelname aan het EU-Handelsprogramma ondernemers veel kan opleveren: "Als u internationaal onderneemt gaat het om netwerken. Die netwerken moet u opbouwen: dat kost tijd en onderhoud. Daar kan het EU-Handelsprogramma ook echt wat in bieden. Dus als u hier recht op hebt, dan kan het heel goed aansluiten op de strategieën die u misschien al klaar heeft liggen."

Aanmelden en meteen aan de slag!

De conclusie na een uur? Aanmelden voor het EU-Handelsprogramma loont!

Leijten: "Veel bedrijven wachten op de compensatieregeling, maar dat is jammer. Bedrijven die zich nu aanmelden voor het EU-Handelsprogramma, kunnen meteen aan de slag met een serie aan activiteiten." De ondernemers komen namelijk terecht in een online community waarin verschillende activiteiten en diensten worden aangeboden, zoals e-learnings en een Summercourse. Vanaf september breidt het aanbod van beschikbare trainingen verder uit en komen ook de andere onderdelen van het EU-Handelsprogramma beschikbaar, waaronder het deelnemen aan vakbeurzen en handelsmissies."

De Jong: "Wij werken vraaggestuurd, dus we willen weten welke sectoren er geraakt zijn. We kunnen echt aan de slag zodra we een community hebben om de collectieve activiteiten te starten. En hoe eerder je dat doet, hoe meer wij kunnen doen. Daarom vragen wij u om zich zo snel mogelijk aan te melden voor het EU-Handelsprogramma zodat we in het najaar al de eerste grote beurzen kunnen bezoeken of handelsmissies kunnen organiseren."

Kijk het webinar terug

Wilt u het webinar terugkijken of heeft u het gemist? Bekijk dan de video-opname op de pagina van het EU-Handelsprogramma

Enthousiast? Meld u aan!

Bent u enthousiast geworden over uw kansen na Brexit? En wilt u direct meedoen aan het EU-Handelsprogramma? Check dan meteen hoe u kunt deelnemen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?