Veelgestelde vragen: CEK23 voor gas- en elektriciteitsleveranciers
Lees het antwoord op veelgestelde vragen van gas- en elektriciteitsleveranciers over CEK23.
Algemene vragen
In principe stuurt u ons elke maand een voorschotaanvraag. Dat doet u uiterlijk tussen de 1e en op de 15e van elke maand voorafgaand aan de maand waarvoor u dat voorschot aanvraagt. Lukt u dat niet? Neem dan vóór de 15e contact met ons op.
Nadat uw eenmalige subsidieaanvraag is goedgekeurd, stuurt u ons elke maand een voorschotaanvraag. Dat doet u tussen de 1e en de 15e van elke maand voorafgaand aan de maand waarvoor u dat voorschot aanvraagt. Hiervoor stellen wij een apart formulier beschikbaar. De 1e voorschotaanvraag doet u direct met uw aanvraag voor subsidie.
U ontvangt binnen 2 weken na uw voorschotaanvraag een beschikking voor de betreffende maand. Deze termijn mogen wij eenmalig met 2 weken verlengen.
Deze aansluitingen geeft u op in de tariefcohorten. Daarbij weegt u de aansluitingen mee met een SJA-SJI van 0. Deze aansluitingen worden door Energie Data Services Nederland (EDSN) ook meegewogen met 0 in de rapportage van het gemiddelde SJA-SJI per leveranciers-EAN. Daarom is het belangrijk dat u deze aansluitingen ook meerekent in het gemiddelde verbruik. Anders ontstaat er een afwijking met de data die wij krijgen vanuit het centraal aansluitingenregister (CAR). Voor deze aansluitingen ontvangt u ook de TUK (Tegemoetkoming Uitvoeringskosten).
U stuurt uiterlijk 30 juni 2025 17:00 uur een verzoek tot vaststelling in. Wij berichten u zodra u dit verzoek kunt indienen.
De aansluitingen moeten in bedrijf zijn en voor elektriciteit moet sprake zijn van een woon- of verblijfsfunctie (inclusief het uitoefenen van een beroep of bedrijf). U gebruikt hiervoor hetzelfde criterium dat geldt voor toepassing van de heffingskorting op de energiebelasting.
Een rapport waarin een accountant verklaart dat de gegevens die u aanleverde overeenkomen met uw eigen administratie.
Nee, alleen een Accountant-Administratieconsulent (AA) of een Register Accountant (RA).
Komt er een woo-verzoek binnen bij u en u bent daarbij belanghebbende? Dan kunt u een zienswijze geven. Lees meer hierover op:
U saldeert volgens de bepalingen uit de Elektriciteitswet en de regulering van ACM. Voor de toepassing van het prijsplafond saldeert u eerst en past daarna het prijsplafond toe. U sluit hierbij aan bij de manier waarop u dit in uw facturering heeft geregeld. Die manier moet – ook los van het prijsplafond – voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.
Grote ondernemingen
Het prijsplafond is niet bedoeld voor organisaties die volgens de definitie van de Europese Unie een grote onderneming zijn. Een grote onderneming of groep verbonden ondernemingen voldoet daarbij aan de volgende criteria:
- meer dan 250 fte in dienst (meerdere medewerkers kunnen 1 fte vervullen) of;
- een netto omzet van meer dan € 50 miljoen en een balanstotaal van meer dan € 43 miljoen.
Het gaat hierbij om alle partner- en verbonden ondernemingen in Nederland en het buitenland. Onze mkb-toets helpt om te bepalen of een onderneming een grote onderneming is.
In de subsidievoorwaarden staat niet dat u moet beoordelen of uw klant een grote onderneming is. Een grote onderneming is zelf verantwoordelijk om zich te melden bij de energieleverancier met een verzoek om het prijsplafond buiten toepassing te laten op grond van artikel 2.1 lid 3 van de regeling.
Heeft u als leverancier geen mogelijkheid om individuele aansluitingen uit te zonderen van het prijsplafond? Dan meldt de grote onderneming zich bij ons via het Meldingsformulier prijsplafond (CEK23) grote ondernemingen.
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat