Open voor aanvragen

NAVO-programma Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA)

Laatst gecontroleerd op:
11 juli 2024
Gepubliceerd op:
27 juni 2024

Bent u bezig met innovatie van deeptech op het gebied van tweeërlei gebruik (dual-use)? Dan biedt het innovatie-acceleratorprogramma Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA) van de NAVO u toegang tot NAVO-middelen om uw oplossingen aan te passen aan defensie- en veiligheidsbehoeften.

Aanvraagperiode

Startdatum:
zondag 30 juni 2024
Einddatum:
donderdag 8 augustus 2024

Opkomende en innovatieve technologieën die de bestaande markt ontwrichten (disruptieve technologieën) zijn steeds verder verstrengeld in ons dagelijks bestaan, of het nu gaat om bankieren of de elektronica die we gebruiken. Deze technologieën kunnen ook een grote impact op onze veiligheid hebben. Om de technologische voorsprong van de NAVO te versterken, wil de NAVO de beste, slimste en meest vernieuwende krachten van het bondgenootschap bundelen om de burgers van het bondgenootschap veilig te houden.

Wat is het NAVO-programma DIANA?

DIANA gebruikt haar acceleratieprogramma en netwerk van meer dan 23 aangesloten acceleratorsites en meer dan 180 testcentra in innovatiehubs. Deze zet de NAVO in om start-ups en andere innovators samen te brengen met operationele eindgebruikers, wetenschappers en systeemintegrators (bedrijven die verschillende industrieën ondersteunen bij het bouwen en integreren van end-to-end-oplossingen) om deeptech oplossingen te ontwikkelen voor dual-use gebruik.

De regionale kantoren van DIANA zijn gevestigd in het Verenigd Koninkrijk (Londen) en Canada (Halifax), met een regionale hub in Estland (Tallinn).

Welke ondersteuning biedt DIANA aan deelnemers?

Als u als innovator deelneemt aan het DIANA-acceleratorprogramma krijgt u toegang tot:

 • subsidies die helpen de kosten te dekken tijdens het acceleratorprogramma van DIANA;
 • begeleiding op één van de meer dan 10 acceleratorsites uit verschillende landen van het NAVO-bondgenootschap waar ondernemers hun oplossingen kunnen doorontwikkelen;
 • meer dan 90 deeptech testcentra (waarvan er nog meer gepland zijn) in het bondgenootschap, waar u uw voorgestelde deeptech of technologische oplossing voor dual-use gebruik kunt de-riskeren, ontwikkelen, demonstreren en valideren, met speciale financiële ondersteuning;
 • begeleiding door wetenschappers, ingenieurs, experts uit de industrie, de financiële wereld en de wereld van eindgebruikers;
 • een investeerdersnetwerk voor veilige financiering door derden, verankerd in het NAVO Innovatiefonds (NIF);
 • kansen om technologie in operationele omgevingen in te zetten;
 • trajecten naar de markt binnen de NAVO-landen en 32 geallieerde markten.

Wat zijn de focusgebieden van DIANA?

DIANA richt zich op dual-use (commercieel en defensie) gebruik van deeptech om uitdagende defensie- en veiligheidsproblemen op te lossen. De focusgebieden van DIANA zijn:

 • communicatienetwerken van de volgende generatie
 • kunstmatige intelligentie (AI)
 • autonomie
 • quantumtechnologie
 • biotechnologieën en menselijke verbetering (human enhancement)
 • energie en voortdrijving
 • nieuwe materialen en geavanceerde productie
 • lucht- en ruimtevaart

Onderwerpen binnen de DIANA challenge programma's

DIANA publiceert op 1 juli voor het jaar 2024 verschillende challenge programma’s op de NAVO DIANA website, waar u zich als innovator voor kunt inschrijven. Er zijn 5 challenges met 3 dwarsdoorsnijdende thema's. Deze programma’s richten zich op de volgende gebieden:

Dwarsdoorsnijdende thema's

De 3 dwarsdoorsnijdende thema's zijn bedoeld om aanvragers aan te moedigen de onderlinge verbinding van toepassingen en technologieën in verschillende domeinen te leggen. 

Lees meer over de challenge programa's (Engelstalig)

Voorwaarden

Om voor DIANA in aanmerking te komen, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Nationaliteitsvereisten: DIANA accepteert voorstellen van alle bedrijven die voldoen aan de basiscriteria om in aanmerking te komen voor een hoofdkantoor in een NAVO-lidstaat, ongeacht de nationaliteit van de aanvragers.
 • Type bedrijf en omvang: DIANA richt zich vooral op start-ups en het mkb met beperkte ervaring in de veiligheids- en defensiesector. Universiteiten en non-profitorganisaties komen op dit moment niet in aanmerking. Mogelijk verandert dit nog in de komende jaren.
 • Technology readiness level (TRL): DIANA zoekt naar oplossingen van TRL 4 en hoger. Lagere TRL-oplossingen met disruptieve insteek worden wel overwogen.
 • Aanvragen in samenwerkingsverband: DIANA accepteert samenwerkingsvoorstellen als alle betrokken partijen voldoen aan de basiscriteria om in aanmerking te komen. 

DIANA doet eerst een zorgvuldige analyse (due diligence onderzoek) op commercieel niveau bij potentiële kandidaten voor het programma, voordat hen een contract wordt aangeboden.

Ondersteuning bij uw aanvraag

RVO ondersteunt u bij uw aanvraag. Denkt u na over het indienen van een aanvraag? Neem dan contact op met RVO. In een adviesgesprek kijken wij samen met u of het instrument past bij uw idee en helpen we u bij de voorbereiding van uw aanvraag. Het aanvraagproces bestaat uit een geschreven deel en het geven van een presentatie. Wij kunnen u ondersteunen tijdens het gehele proces. 

Vragen over DIANA?

Heeft u vragen? Neem dan contact op met een van de Team IRIS-adviseurs: 

Of mail naar het algemene e-mailadres van Team IRIS: teamiris@rvo.nl

Aanvragen

Op 1 juli lanceerde DIANA de oproep tot het indienen van aanvragen via de DIANA portal. U bereikt de DIANA portal via de DIANA website en de DIANA LinkedIn pagina

Om deel te nemen kunt u zich tot en met vrijdag 9 augustus 2024 voor de challenges van 2024 inschrijven.

Na uw aanvraag

Uw voorstel wordt beoordeeld op de volgende selectiecriteria:

 1. technische verdienste (haalbaarheid, vergelijkende staat van ontwikkeling, nieuwheid)
 2. relevantie voor defensie- en veiligheidsbehoeften
 3. commerciële levensvatbaarheid en zakelijke haalbaarheid
 4. ontwrichtende impact van de oplossing voor civiel en militair gebruik
 5. deugdelijkheid van het voorgestelde gebruik van fondsen

Is uw voorstel geselecteerd? Dan wordt u binnen 3 maanden op de hoogte gebracht. Het DIANA- acceleratorprogramma gaat van start na de selectie van de eerste groep innovators. 

Veelgestelde vragen

Meer weten?

 • Registreer u op het DIANA portal om de laatste updates en deadlines te ontvangen. 
 • Volg het laatste nieuws op de DIANA LinkedIn pagina.
 • Meld u aan via ons interesseformulier om op de hoogte te blijven van relevante evenementen en informatie vanuit RVO.
In opdracht van:
 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
In samenwerking met:
 • Ministerie van Defensie
Bent u tevreden over deze pagina?