NAVO-programma Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA)
Bent u bezig met innovatie van deeptech op het gebied van tweeërlei gebruik (dual-use)? Dan biedt het innovatie-acceleratorprogramma Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA) van de NAVO u toegang tot NAVO-middelen om uw oplossingen aan te passen aan defensie- en veiligheidsbehoeften.
Aanvraagperiode
Opkomende en innovatieve technologieën die de bestaande markt ontwrichten (disruptieve technologieën) zijn steeds verder verstrengeld in ons dagelijks bestaan, of het nu gaat om bankieren of de elektronica die we gebruiken. Deze technologieën kunnen ook een grote impact op onze veiligheid hebben. Om de technologische voorsprong van de NAVO te versterken, wil de NAVO de beste, slimste en meest vernieuwende krachten van het bondgenootschap bundelen om de burgers van het bondgenootschap veilig te houden.
Wat is het NAVO-programma DIANA?
DIANA gebruikt haar acceleratieprogramma en netwerk van meer dan 23 aangesloten acceleratorsites en meer dan 180 testcentra in innovatiehubs. Deze zet de NAVO in om start-ups en andere innovators samen te brengen met operationele eindgebruikers, wetenschappers en systeemintegrators (bedrijven die verschillende industrieën ondersteunen bij het bouwen en integreren van end-to-end-oplossingen) om deeptech oplossingen te ontwikkelen voor dual-use gebruik.
De regionale kantoren van DIANA zijn gevestigd in het Verenigd Koninkrijk (Londen) en Canada (Halifax), met een regionale hub in Estland (Tallinn).
Welke ondersteuning biedt DIANA aan deelnemers?
Als u als innovator deelneemt aan het DIANA-acceleratorprogramma krijgt u toegang tot:
- subsidies die helpen de kosten te dekken tijdens het acceleratorprogramma van DIANA;
- begeleiding op één van de meer dan 10 acceleratorsites uit verschillende landen van het NAVO-bondgenootschap waar ondernemers hun oplossingen kunnen doorontwikkelen;
- meer dan 90 deeptech testcentra (waarvan er nog meer gepland zijn) in het bondgenootschap, waar u uw voorgestelde deeptech of technologische oplossing voor dual-use gebruik kunt de-riskeren, ontwikkelen, demonstreren en valideren, met speciale financiële ondersteuning;
- begeleiding door wetenschappers, ingenieurs, experts uit de industrie, de financiële wereld en de wereld van eindgebruikers;
- een investeerdersnetwerk voor veilige financiering door derden, verankerd in het NAVO Innovatiefonds (NIF);
- kansen om technologie in operationele omgevingen in te zetten;
- trajecten naar de markt binnen de NAVO-landen en 32 geallieerde markten.
Wat zijn de focusgebieden van DIANA?
DIANA richt zich op dual-use (commercieel en defensie) gebruik van deeptech om uitdagende defensie- en veiligheidsproblemen op te lossen. De focusgebieden van DIANA zijn:
- communicatienetwerken van de volgende generatie
- kunstmatige intelligentie (AI)
- autonomie
- quantumtechnologie
- biotechnologieën en menselijke verbetering (human enhancement)
- energie en voortdrijving
- nieuwe materialen en geavanceerde productie
- lucht- en ruimtevaart
Onderwerpen binnen de DIANA challenge programma's
DIANA publiceert op 1 juli voor het jaar 2024 verschillende challenge programma’s op de NAVO DIANA website, waar u zich als innovator voor kunt inschrijven. Er zijn 5 challenges met 3 dwarsdoorsnijdende thema's. Deze programma’s richten zich op de volgende gebieden:
Deze challenge bouwt voort op die van 2023 (Energy Resillience) en richt zich op het vergroten van de veerkrachtigheid van energiesystemen in de context van opwekking, opslag, distributie, terugwinning, en opwekken en voorstuwing in diverse domeinen.
Deze challenge richt zich op technologische oplossingen voor het creëren, gebruiken, verspreiden en beschermen van gegevens in diverse domeinen, inclusief de ruimte.
Deze challenge bouwt voort op die van 2023 (Sensing and Surveillance) en breidt zich uit naar alle domeinen (land, zee, lucht, ruimte en cyber).
Deze challenge richt zich op het vinden van oplossingen die het begrip van en het welzijn zelf (zowel fysiek als mentaal) verbeteren in verschillende operationele domeinen, waaronder de ruimte.
Deze challenge richt zich op de veilige en betrouwbare werking van de kritieke (inter)nationale infrastructuur.
Dwarsdoorsnijdende thema's
De 3 dwarsdoorsnijdende thema's zijn bedoeld om aanvragers aan te moedigen de onderlinge verbinding van toepassingen en technologieën in verschillende domeinen te leggen.
De ruimte vertegenwoordigt een grote en grotendeels onontdekt potentieel voor wetenschappelijke ontdekkingen en technologische innovatie. Dit thema doorsnijdt de 5 challenges bijvoorbeeld op onderwerpen die betrekking hebben op klimaatverandering, cybersecurity, kunstmatige intelligentie en geavanceerde productieprocessen.
Dit thema onderstreept de behoefte aan oplossingen en technologieën die verstoringen of bedreigingen kunnen weerstaan en/of hier snel van kunnen herstellen. Denk hierbij aan veerkrachtige energiesystemen, veilige en robuuste data-infrastructuren, robuuste detectie en bewakingssystemen, flexibele systemen voor de menselijke gezondheid en prestaties en sterke kritieke infrastructuren die bestand zijn tegen verschillende operationele omgevingen en uitdagingen.
Dit thema benadrukt het belang van de ontwikkeling van milieuvriendelijke, energie-efficiënte technologieën die een lange levensvatbaarheid bewerkstelligen. Het is bedoeld om oplossingen te ondersteunen die van de huidige behoeftes kunnen voorzien, zonder het toekomstige generaties hierin te beperken.
Lees meer over de challenge programa's (Engelstalig)
Voorwaarden
Om voor DIANA in aanmerking te komen, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Nationaliteitsvereisten: DIANA accepteert voorstellen van alle bedrijven die voldoen aan de basiscriteria om in aanmerking te komen voor een hoofdkantoor in een NAVO-lidstaat, ongeacht de nationaliteit van de aanvragers.
- Type bedrijf en omvang: DIANA richt zich vooral op start-ups en het mkb met beperkte ervaring in de veiligheids- en defensiesector. Universiteiten en non-profitorganisaties komen op dit moment niet in aanmerking. Mogelijk verandert dit nog in de komende jaren.
- Technology readiness level (TRL): DIANA zoekt naar oplossingen van TRL 4 en hoger. Lagere TRL-oplossingen met disruptieve insteek worden wel overwogen.
- Aanvragen in samenwerkingsverband: DIANA accepteert samenwerkingsvoorstellen als alle betrokken partijen voldoen aan de basiscriteria om in aanmerking te komen.
DIANA doet eerst een zorgvuldige analyse (due diligence onderzoek) op commercieel niveau bij potentiële kandidaten voor het programma, voordat hen een contract wordt aangeboden.
Ondersteuning bij uw aanvraag
RVO ondersteunt u bij uw aanvraag. Denkt u na over het indienen van een aanvraag? Neem dan contact op met RVO. In een adviesgesprek kijken wij samen met u of het instrument past bij uw idee en helpen we u bij de voorbereiding van uw aanvraag. Het aanvraagproces bestaat uit een geschreven deel en het geven van een presentatie. Wij kunnen u ondersteunen tijdens het gehele proces.
Vragen over DIANA?
Heeft u vragen? Neem dan contact op met een van de Team IRIS-adviseurs:
- Stijn Greben via stijn.greben@rvo.nl;
- Boy Dacier via boy.dacier@rvo.nl; of
- Victor Hartong via victor.hartong@rvo.nl.
Of mail naar het algemene e-mailadres van Team IRIS: teamiris@rvo.nl.
Na uw aanvraag
Uw voorstel wordt beoordeeld op de volgende selectiecriteria:
- technische verdienste (haalbaarheid, vergelijkende staat van ontwikkeling, nieuwheid)
- relevantie voor defensie- en veiligheidsbehoeften
- commerciële levensvatbaarheid en zakelijke haalbaarheid
- ontwrichtende impact van de oplossing voor civiel en militair gebruik
- deugdelijkheid van het voorgestelde gebruik van fondsen
Is uw voorstel geselecteerd? Dan wordt u binnen 3 maanden op de hoogte gebracht. Het DIANA- acceleratorprogramma gaat van start na de selectie van de eerste groep innovators.
Veelgestelde vragen
In 2023 waren er 3 challenges. In 2024 zijn er in totaal 5 challenges met 3 dwarsdoorsnijdende thema's. Vanaf 2025 wil DIANA maximaal 10 challenges per jaar organiseren.
DIANA brengt haar innovators tijdens elk challenge programma regelmatig in contact met een gemeenschap van vertrouwde geallieerde investeerders. DIANA's investeerdersnetwerk verstrekt informatie aan investeerders die ze nodig hebben om te investeren in DIANA-start-ups, via:
- exclusieve evenementen
- demodagen
- regelmatige rapportage van de testcentra
Meer weten?
- Registreer u op het DIANA portal om de laatste updates en deadlines te ontvangen.
- Volg het laatste nieuws op de DIANA LinkedIn pagina.
- Meld u aan via ons interesseformulier om op de hoogte te blijven van relevante evenementen en informatie vanuit RVO.
- Ministerie van Economische Zaken
- Ministerie van Defensie